THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Saturday, August 15, 2009

STRATEGI UMNO B-end

Sebanyak 7 pilihan raya kecil (PRK) telah dijalankan sejak pilihan raya umum (PRU) ke 12. Daripada 7 PRK itu hanya 1 saja dimenangi oleh UMNO B-end iaitu di Batang Ai, Sarawak. 6 lagi PRK dimenangi oleh PR. Disebabkan kalah 6 kali berbanding dengan sekali kemenangan maka UMNO B-end akan mengekalkan strategi lama disamping beberapa strategi baru dalam PRK Permatang Pasir yang akan berlangsung pada 25 Ogos ini.

Strategi pertama yang baru telah diumumkan oleh Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid iaitu UMNO B-end akan menunaikan janji kepada pengundi di peti undi yang dimenangi walaupun calonnya kalah. Strategi kedua baru pula telah diumumkan oleh Pengerusi B-end Pulau Pinang, Koh Tsu Koon iaitu menggunakan pendekatan 'sentuhan peribadi' dengan mendekati dan bertemu pengundi sendiri.


Sebenarnya kedua-dua strategi yang diumumkan itu bukan sesuatu yang baru tetapi sememangnya telah lama digunakan oleh UMNO B-end. Hanya satu saja strategi yang UMNO B-end telah lupa hendak gunakan dalam beberapa PRK lalu iaitu berita-berita tentang Ketua Bahagian atau cawangan dan ahli-ahli dari PAS atau PKR yang menyertai UMNO secara beramai-ramai. Sebelum ini berita ahli-ahli dari Pakatan Rakyat yang hilang kepercayaan kepada parti mereka masing-masing sememangnya menjadi tajuk utama dalam media perdana yang dikongkong oleh UMNO menjelang pilihan raya.


Kata kunci yang disebut oleh Abdul Jalil adalah janji. UMNO B-end memang pandai berjanji untuk memancing undi. Lihat sahaja janji membina jambatan di Manek Urai. Jentera-jentera berat dibawa dan diletakkan di sana tetapi dibawa balik apabila kalah dalam PRK tersebut. Banyak lagi janji-janji mereka tidak dilaksanakan di Manek Urai. Masalahnya, janji yang dibuat adalah janji yang jika ditunaikan akan menggunakan duit rakyat tetapi diucapkan seolah-olah duit dari poket UMNO B-end. Begitu juga janji-janji peruntukan kepada masjid-masjid termasuk surau di kawasan Permatang Pauh. Selain contoh di Manek Urai dan Pematang Pauh, semua kempen PRK yang lain juga dipenuhi dengan janji-janji dari UMNO B-end ini.


Koh Tsu Koon pula mengumumkan penggunaan 'sentuhan peribadi' iaitu dengan bertemu pengundi sendiri. Ini telah dilakukan oleh UMNO B-end dalam PRK yang diadakan kebelakangan ini. PR telah lama dan sentiasa melakukannya walaupun bukan untuk kempen pilihan raya. Bezanya PR tidak memberikan 'elaun perjalanan' atau 'ang pow' (contoh di Kuala Terengganu menjelang Tahun Baru Cina) untuk pergi mengundi berbanding UMNO B-end yang murah hati membayar 'elaun perjalanan' dan beri 'ang pow'. Oleh kerana PRK ini dalam bulan puasa maka UMNO B-end dijangka akan berikan 'duit raya' pula dengan syarat pengundi mesti mengundi B-end.


Setakat ini terdapat 2 pengumuman berhubung strategi 'baru' B-end bagi PRK Permatang Pasir. Ini bagi memastikan B-end menang satu lagi PRK untuk dijadikan kemenangan kedua yang hampir mustahil kerana telatah buruk pemimpin UMNO B-end yang sentiasa berulang. Rakyat masih menunggu pengumuman 'strategi baru' dari pemimpin lain B-end. Mungkin akan diwar-warkan pada hari atau selepas hari penamaan calon. Kita tunggu.PRK DI KAWASAN "PENGKHIANAT"

By Zaid Ibrahim

Muhyiddin Yassin sekali imbas nampak seperti seorang yang tenang dan tidak gopoh-gapah. Dia berusaha keras untuk menaikkan imejnya sebagai bakal Perdana Menteri. Pakaiannya sekarang pun nampak lebih bergaya dan ada stail berbanding dahulu. Sayangnya, usaha beliau untuk memperbaiki imej itu sia-sia sahaja bila dia akhirnya menampakan sikap ekstremnya yang lama terpendam. Entah apa tujuannya, dengan tak semena-mena dia menuduh Anwar Ibrahim sebagai seorang pengkhianat kepada bangsa Melayu. Itu satu tuduhan liar dan tidak sepatutnya dibuat oleh seorang ahli politik yang bercita-cita nak jadi Perdana Menteri. Lagi pun dulu Anwar itu pemimpin pujaan Muhyiddin sewaktu dalam Team Wawasan. Siapa agaknya pengkhianat? Alangkah baik Muhyiddin bentang tindakan kerajaan mengatasi wabak selsema A(H1N1) yang lebih berkesan dari melaung kosong.

Anwar Ibrahim kini adalah Ketua Pembangkang dalam Parlimen Malaysia. Ketua Pembangkang ada peranan yang sah dalam sistem demokrasi berparlimen. Secara langsung, beliau mewakili separuh daripada jumlah pengundi Malaysia (4 juta) yang telah memilih Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum yang lalu. Sepatutnya Anwar diberi penghormatan yang sewajarnya kerana kedudukan beliau yang sah dalam Parlimen negara kita. Di negara-negara yang lebih faham tentang selok-belok demokrasi, yang tahu tata susila politik moden, yang tahu erti peranan yang berbeza di antara kerajaan dan pembangkang, Ketua Pembangkang amat dihormati. Malah Perdana Menteri di negara-negara yang matang demokrasi sentiasa menjemput Ketua Pembangkang untuk membincangkan hal-hal negara demi kepentingan umum. Mereka ketepikan politik kepartian demi rakyat dan negara. Ketua Pembangkang tidak dianggap sebagai musuh yang mesti dimaki dan cerca setiap masa. Cuma di Malaysia dan Myanmar, pemerintah ghairah nak tangkap pemimpin pembangkang.

Sejak dulu sampai sekarang, UMNO menganggap rakyat Malaysia, terutamanya orang Melayu, adalah kurang cerdik. Sebab itu macam-macam tuduhan dan fitnah dibuat terhadap Pakatan Rakyat, dengan harapan rakyat akan percaya bulat-bulat. Saya ingin bertanya, bagaimana Anwar mengkhianati orang Melayu? Yang saya tahu Anwar telah berusaha keras untuk membuka mata Melayu tentang kepincangan dalam dasar UMNO atau lebih tepat lagi, dasar UMNO Baru. Hari demi hari makin ramai orang Melayu memahami apa yang Anwar sampaikan. Kerana inilah Muhyiddin dan pemimpin UMNO lain mula takut.

Nasihat saya kepada Muhyiddin dan pengikut-pengikutnya ialah kalaupun huraian Anwar mengenai UMNO tidak disetujui, sila jawab hujah-hujah Anwar. Tak payah nak jadi hero Melayu dengan menuduh Anwar pengkhianat bangsa. Takkanlah kerana takut atau malu nak jawab hujah, terus tuduh orang secara liar. Kita tahu memang susah untuk Muhyiddin menjawab hujah-hujah Anwar kerana kelemahan orang Melayu timbul daripada berbagai sebab dan punca. UMNO yang memerintah sekian lama tidak boleh lari dari bertanggung jawab dalam hal ini. Ada baiknya Muhyiddin baca tulisan Suflan Shamsuddin di Malaysia Today mengenai siapa yang menjadi “pengkhianat” kepada Melayu.

Nasib kita di Malaysia malang sekali. Pemimpin kerajaan BN takut benar hilang kuasa. Takut kalau rakyat akan memilih Pakatan Rakyat dalam pilihan raya akan datang. Mereka takut kepada Anwar Ibrahim sehinggakan menuduhnya pengkhianat dan “sodomist”. Mereka hanya tahu buat tuduhan liar. Ini kerana mereka tak mampu nak lawan dasar dan politik mesra rakyat yang dibawakan oleh Ketua Pembangkang secara hujah dan fakta dengan sopan dan tertib. Muhyiddin dan para pemimpin UMNO tidak faham yang orang lain juga ada pandangan dan pendirian politik yang tersendiri. Mereka hanya mahu orang Melayu ikut telunjuk UMNO sahaja. Ketakutan itulah yang membuat Muhyiddin dan hulubalang-hulubalangnya berteriak “pengkhianat” apabila berdepan dengan Anwar. Mereka sangka rakyat akan percaya fitnah ini untuk membolehkan mereka mengguna apa cara sekalipun termasuk kekerasan untuk menahan kemaraan Anwar yang membawa politik telus dan mesra rakyat.

Pilihan raya kecil Permatang Pasir akan menjadi kayu pengukur sejauh mana “kejayaan” taktik kotor UMNO dan BN yang selalu digunakan terhadap lawannya. Selepas pilihan raya kecil Manik Urai, UMNO kini kembali sombong seperti dahulu; mereka yakin ada peluang yang baik. Mereka ada “formula Manik Urai” yang akan digunakan di Permatang Pasir. Kita semua tahu “formula” ini dan saya harap pengundi Permatang Pasir cukup matang untuk menerima atau menolak “formula” UMNO dan BN nanti. Tetapi jangan sekali-kali tukar pilihan hati sanubari kita.

Jika kita mahu kepada kebenaran, keadilan dan ketelusan, ingatlah bahawa PAS adalah rakan Pakatan Rakyat. Pilihlah calon PAS untuk pilihan raya kecil ini. Saya yakin segala masalah remeh antara parti-parti dalam Pakatan akan diselesaikan dengan baik. Semua ahli parti harus bekerjasama demi kepentingan rakyat. Semoga PAS dan Pakatan Rakyat akan berjaya. Ini adalah antara langkah awal kita untuk menolak UMNO dan BN dalam pilihan raya umum akan datang, demi demokrasi dan negara yang lebih bermaruah, aman dan makmur tidak lama lagi.


SUMBER DARI

http://myzaidibrahim.wordpress.com/

CALON PRK N.11

Pilihan raya kecil (PRK) kerusi DUN Permatang Pasir dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara B-end, Pakatan Rakyat (PAS) dan seorang calon Bebas.

Sebentar tadi (14 Ogos 2009, 10.45 malam) Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah mengumumkan pemilihan Ustaz Salleh Man, 52, sebagai calon dari Pakatan Rakyat (PAS) untuk bertanding bagi DUN Permatang Pasir (N.11). Pengumuman dilakukan di pejabat Pusat Khidmat Masyarakat ADUN Permatang Pasir.

Ustaz Salleh merupakan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang dan pernah bertanding di DUN Pinang Tunggal pada tahun 2004 dan DUN Sg. Dua pada Mac 2008 tetapi gagal. Beliau adalah lulusan Pengajian Islam dan pentadbir sekolah agama.

Beberapa pemimpin kanan PR yang dilihat hadir semasa pengumuman tersebut ialah Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng; Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak; Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agong PAS, Datuk Mustafa Ali; Ketua PKR Pulau Pinang, Datuk Zahrain Hashim; Pengerusi DAP Pulau Pinang, Chow Guan Yow dan Pengarah Induk Pilihanraya Permatang Pasir, Datuk Mahfuz Omar. Ketua Umum PKR, Dato' Seri Anwar Ibrahim tidak kelihatan pada majlis pengumuman ini dan diberitahu bahawa DSAI berada di luar negara.

USTAZ SALLEH MAN

Pada petang tadi, Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin telah mengumumkan pemilihan Rohaizat Othman, 38, yang juga Setiausaha UMNO Bahagian Permatang Pauh sebagai calon B-end.
ROHAIZAT OTHMAN

Beberapa hari yang lalu, Kamarul Ramizu Idris, 42, seorang pakar motivasi telah menyuarakan hasratnya untuk mencuba nasib bertanding sebagai calon bebas. Sebelum ini Kamarul telah bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang dan DUN Penanti tetapi kalah.
KAMARUL RAMIZU

Bagi PRK DUN Permatang Pasir ini, hari penamaan calon telah ditetapkan pada 17 Ogos manakala pengundian akan berlangsung pada 25 Ogos.

Friday, August 14, 2009

ROHAIZAT OTHMAN CALON B-end

Rohaizat Othman, 38 tahun telah diumumkan sebagai calon UMNO B-end bagi pilihraya kecil Permatang Pasir pada 25 Ogos ini. Pengumuman dibuat oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi di Bukit Merah. Rohaizat merupakan Setiausaha Umno Bahagian Permatang Pauh yang dilantik pada tahun ini. Beliau merupakan seorang peguam lulusan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

PAS (PR) pula dijangka membuat pengumuman pada jam 9.00 malam ini. Pengumuman akan dibuat oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Kerusi DUN Permatang Pasir kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman dari PAS kerana serangan jantung pada 31 Julai lalu.

Penamaan calon telah ditetapkan pada 17 Ogos ini.

IS PAKATAN RAKYAT SUSTAINABLE?

Of course, Pakatan will not let the prophecy come true. It is going to hold a meeting 13 August in order to eliminate internal differences and decide its future direction. For political interests, PKR, DAP and Keadilan will tolerate no matter how and they will not easily separate.

By LIM SUE GOAN/Translated

By SOONG PHUI JEE/ Sin Chew Daily

Premier League betting companies offer soccer fans a variety of betting approaches. Other than the winning and losing odds, fans may bet whether the coach will be sacked or how many championships can the Manchester United win. If you bet, when do you think Pakatan Rakyat will collapse?

Pakatan Rakyat leaders ambitiously wish to replace BN and take over the federal regime in the next general elections. But Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin gave Pakatan Rakyat a “life-span” of one to two years, means that Pakatan Rakyat is unable to sustain until the next general elections.

Muhyiddin came out with such a prediction based on the outburst of Pakatan’s internal contradictions. It is not organized and has no discipline. Such a scenario has greatly increased Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s confidence. He vowed to win the next general elections and retrieve the the county’s lifeline – Selangor.

Of course, Pakatan will not let the prophecy come true. It is going to hold a meeting 13 August in order to eliminate internal differences and decide its future direction. For political interests, PKR, DAP and Keadilan will tolerate no matter how and they will not easily separate. If the situation really leads to a split, they will not fully collapse. It is because there are serious contradictions between DAP and PAS, but the two parties can still cooperate with PKR. However, the breakup of DAP and PAS will first lose the Selangor regime. But under the circumstances in which PKR works separately with the other two parties, they can still keep the Penang, Kelantan and Kedah regimes.

The cooperation between DAP and PAS in the past benefited PAS the most. During the 1990 general elections, PAS gained the Kelantan state regime and the party won Terengganu in 1999. But for DAP, it suffered a painful experience particularly in 1999. Under the shadow of the Islamic Country concept, DAP suffered a great defeat. DAP then decided to draw a clear line between them and it had no choice but again, to cooperate after the 8 March general elections. DAP adviser Lim Kit Siang and Chairman Karpal Singh might again break with PAS for their principles. But this time, it will affect PKR the most as it will lose the position of Selangor Menteri Besar, and it will worry opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim the most.

However, BN should not lower its guard just because Pakatan is about to split. Never forget that before Pakatan was formed, many voters were dissatisfied with BN’s governance, causing it to lose its two-thirds majority and five state regimes.

Even if Pakatan no longer exists, the three member parties would not be dissolved and voters may still vote for the Opposition. If Pakatan, which has been clearly investigated by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), can sustain until the next general elections, at least it would be stronger in terms of incorruptibility. Therefore, BN has not yet resolved the crisis.

Of course, UMNO does not underestimate Anwar. Otherwise, it wouldn’t have asked its members to repeatedly criticised Anwar as a traitor to Malays.Both BN and Pakatan have been concentrated on political power over the past year. Everything they did was meant for a political goal. Such a pan-politicisation phenomenon has been so annoying and when can we get a fresh political force?

SUMBER DARI MALAYSIA TODAY

Thursday, August 13, 2009

PAKATAN RAKYAT DIDAFTAR

Pada 27 Julai 2009 lalu Pemuda PAKATAN RAKYAT yang terdiri daripada Dewan Pemuda PAS (DPP), Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Pergerakan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) telah menubuhkan Majlis Muafakat Pemuda Pakatan Rakyat. Majlis ini bertujuan menguatkan lagi hubungan kerjasama politik Pakatan Rakyat dan memberikan kekuatan untuk pemuda Pakatan Rakyat merencana gerak kerja bersama.

Pada hari ini (13 Ogos) sejarah tercipta lagi apabila hampir 100 para pemimpin utama Pakatan Rakyat yang berhimpun di Tropicana Golf Club mencapai kata sepakat untuk mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai sebuah pertubuhan. Majlis Tertinggi Pakatan Rakyat akan memperincikan perkara ini dalam mesyuarat akan datang dan seterusnya mendaftar Pakatan Rakyat kepada Pendaftar Pertubuhan.

KETUA BAHAGIAN UMNO YANG DANGKAL

Sudah lebih 50 tahun memerintah tetapi UMNO B-end masih tidak faham dan dangkal berhubung erti demokrasi dan konsep persekutuan. Perkara ini dapat dilihat dari kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid.

Bagi strategi baru UMNO B-end dalam PRK Permatang Pasir (N.11) Abdul Jalil berkata, "Kali ini kita guna pendekatan berbeza di mana kita akan tunaikan janji kita mengikut peti undi." Ini bermakna UMNO B-end akan menunaikan janji kepada pengundi di peti undi yang dimenangi walaupun calonnya kalah dalam PRK DUN Permatang Pasir kali ini.

UMNO B-end masih beranggapan wang rakyat merupakan wang mereka. UMNO B-end akan menjalankan projek bagi rakyat yang menyokong mereka sahaja. Tahukah UMNO B-end hak kebebasan rakyat untuk memilih wakil mereka tanpa rasa takut, tanpa ada ugutan dan tiada unsur rasuah.

Tahukah Jalil ini, apabila seseorang wakil rakyat telah dipilih, Yang Berhormat tersebut bukan lagi wakil rakyat yang mewakili ahli parti atau bangsa mereka tetapi mejadi wakil kepada seluruh rakyat di kawasannya tanpa mengambilkira bangsa, agama, warna kulit atau ahli parti. Bahkan apabila seseorang menjadi menteri atau Perdana Menteri, seseorang itu mesti menjaga kebajikan dan keperluan rakyat keseluruhan dan bukannya menjaga ahli parti atau bangsa mereka saja.

Tahukah Jalil ini, cukai-cukai yang dibayar oleh rakyat kebanyakannya dikutip oleh kerajaan persekutuan. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak pernah bertanya pembayar tentang keahlian parti. Hasil yang dikutip inilah yang diurus oleh pemerintah yang dipilih oleh rakyat.


Dan Jalil perlu tahu bahawa perbelanjaan dari hasil yang diperolehi oleh kerajaan perlu dibuat secara berhemah. Maksud berhemah di sini adalah berbelanja atau melaksanakan sesuatu projek mengikut keperluan. Keperluan yang hendak dilaksanakan tidak semestinya untuk sesuatu bangsa, agama atau ahli parti tetapi untuk rakyat keseluruhan.

Contohilah kerajaan Pakatan Rakyat. Sebagai contoh di Selangor. Skim usia emas tidak meletakkan kriteria ahli PKR, PAS atau DAP untuk mendapat manfaatnya tetapi semua rakyat tanpa mengambilkira sama ada melayu, cina atau india. Begitu juga dengan bantuan kepada ibu tunggal. Tiada syarat penerima mesti menjadi ahli sesuatu parti atau bangsa. Pemberian percuma air untuk 20 meter padu pertama dinikmati oleh semua rakyat Selangor. Pelbagai lagi bantuan dan projek yang dijalankan tidak meletakkan kiteria politik atau bangsa. Inilah contoh dan pemikiran yang perlu ada pada semua pemimpin dan pemerintah yang dipilih.

Janganlah fikir semuanya UMNO B-end punya.

Ingat. Harta negara, harta rakyat. Duit negara, duit rakyat.
Ingat. SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT.

MANA PERGINYA RM10 JUTA WANG KDSB

Datuk Seri Ong Tee Keat, Menteri Pengangkutan telah menafikan dakwaan Datuk Seri Tiong King Sing, Ketua Pegawai Eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) bahawa beliau ada menerima 'pinjaman' bernilai RM10 juta dari Tiong. Menurut Ong, dakwaan penyelewengan tersebut "jelas dibuat dengan beberapa motif, termasuk mengalih perhatian dari dakwaan penyelewengan yang didedahkan oleh pasukan petugas".

Sebelum ini, Tiong King Sing yang juga pengerusi Kelab Penyokong BN mendakwa beliau telah 'menderma' RM10 juta kepada Ong, Presiden MCA yang juga Menteri Pengangkutan tahun lepas. Tiong menambah bahawa wang tersebut adalah untuk aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bahagian-bahagian MCA. Selain itu, Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah berkata Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali dan 'berhutang' kepada mereka sebanyak AS$40,000 bagi perkhidmatan tersebut.

'Skandal' Port Klang Free Trade Zone (PKFZ) dan KDSB telah dibangkitkan bertahun-tahun tetapi tiada tindakan serius dari Kerajaan Persekutuan yang di perintah oleh UMNO B-end. Berita penarikan diri pelabur Kuwait, jaminan kerajaan, lantikan KDSB oleh PKFZ, peningkatan kos dan desakan Dato' Seri Anwar Ibrahim pada Disember 2007 untuk mendapatkan penjelasan berhubung status PKFZ tidak dapat perhatian serius pihak berwajib. DSAI juga pada ketika itu (Disember 2007) telah mendesak siasatan audit secara menyeluruh dan bebas oleh firma audit professional terhadap projek PKFZ ini. DSAI menyarankan supaya audit ini sewajarnya menentukan tahap liabiliti kerajaan, mendedahkan kelemahan yang sedia ada di dalam sistem kawalan kewangan dan perakaunan, dan menentukan sama ada wujud bukti kesalahan kewangan, salahlaku ataupun rasuah.

Pelbagai pihak lagi termasuk Y.B Lim Kit Siang dari DAP telah mendesak pihak berwajib menjalankan siasatan. Pada 15 Julai 2009, Y.B Lau Weng San, Setiausaha DAP Selangor & ADUN Kampung Tunku mengemukakan usul di DUN Selangor di bawah Peraturan Tetap 26(1) ingin membawa satu usul yang berbunyi seperti berikut: “Bahawa Dewan yang mulia ini menggesa Kerajaan Persekutuan menubuhkan satu Suruhanjaya DiRaja untuk menyiasat secara menyeluruh skandal RM12.5 bilion Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang bermula dengan penjualan tanah yang diberi kerajaan Selangor kepada Koperasi Pembangunan Pulau Lumut Berhad pada tahun 1990-an.”

Bagi pihak kerajaan, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Azmi Khalid telah menjalankan penyiasatan tetapi Ong Tee Keat tidak mendedahkan nama mereka yang terlibat dalam skandal ketika memberi keterangan kepada PAC. Jika ada maklumat yang cuba disembunyikan, bagaimana penyiasatan boleh dibuat bagi mendapatkan hasil siasatan yang betul dan adil.

PKA pula telah melantik PricewaterhouseCoopers (PwC) untuk menjalankan audit tetapi mereka tidak mengeluarkan laporannya kerana kuasa terletak pada kabinet. Ong Tee Kiat yang berjanji untuk mengedarkan laporan tersebut pada persidangan dewan yang lalu gagal menunaikannya.

Kini satu persatu isu penyelewengan sedang dan akan dibangkitkan dari orang yang bertanggungjawab terhadap PKA, PKFZ dan KDSB. Ianya akan wujud apabila setiap mereka berusaha untuk melepaskan diri masing-masing. Bagi wang sebanyak RM10 juta yang dibangkitkan ini, pihak penguatkuasa perlu menyiasat dimana sebenarnya pergi wang tersebut jika Ong tidak menerimanya?

Info:
PKFZ terletak di atas satu bidang tanah seluas 1000 ekar di Pulau Lumut (sekarang bernama Pulau Indah). Pemilik asal tanah ini iaitu Koperasi Pembangunan Pulau Lumut Berhad (KPPLB) menjual tanah ini secara beransur-ansur kepada Kuala Dimensi Sendirian Berhad (KDSB) dengan harga RM1.37/k.p dan RM2.98/k.p, ialah sebanyak RM94 juta. PKA membeli tanah daripada KDSB dengan harga RM25/k.p termasuk kos infrastruktur. Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) telah membuat penilaiannya pada harga RM10.16/k.p tanpa mengira kos infrastruktur.

Ianya merupakan hub pemindahan kargo yang dibina di kawasan 405-hektar di Pelabuhan Klang yang turut menempatkan gudang-gudang, blok pejabat dan hotel empat bintang mencetuskan kontroversi selepas pendedahan kos pembangunannya melambung dari RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.

MUHYIDDIN PENGKHIANAT

Saya terpanggil untuk membuat kenyataan berkaitan kenyataan TPM, Muhyiddin Yassin dengan melabelkan "Anwar Pengkhianat". Kebaculan Muhyiddin telah disambut dengan gegak gempita oleh media rejim UMNO dan pencacai-pencacai serta penjilat UMNO terutama Pemuda UMNO Johor, negeri kelahiran Muhyiddin. Sewaktu berada di Kota Tinggi kerana menghadiri jemputan ceramah di sana, terdapat banyak pemidang sokongan terhadap Muhyidin Yasin oleh Pemuda UMNO Johor berkaitan isu tersebut.

Kenyataan Muhyiddin adalah berbentuk populis yang pastinya akan menikam diri sendiri dan UMNO terutamanya. Keghairahan Muhyidin adalah dilihat sebagai serangan berbentuk peribadi terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cuba mengkaitkan dengan pengkhianatan kepada Melayu. Sehingga Muhyiddin lupa bahawa rakyat umum mengetahui bahawa pengkhianat kepada Melayu sebenarnya ialah UMNO. UMNO yang bertopengkan Melayu mempergunakan kedudukan dan kuasa mengkhianati Melayu.

Saya cabar Pemuda UMNO Johor supaya bertanya kepada Muhyiddin sewaktu beliau menjadi Menteri Besar Johor pada tahun 1981 apa yang telah beliau lakukan terhadap tanah-tanah orang Melayu? Kerajaan Johor di bawah Muhyiddin telah menyerahkan tanah di kawasan Sungai Lingu iaitu di Bandar Tenggara Johor sebanyak 51,170 hektar kepada kerajaan Singapura. Kawasan berkenaan dipajak kepada kerajaan Singapura selama 60 tahun dengan kadar bayaran RM350 juta dan empangan yang setinggi 193 meter tersebut tidak dibenarkan sesiapapun memasukinya dan dikawal rapi oleh Angkatan Tentera Republik Singapura. Sekiranya Kerajaan Singapura ingin menghancurkan rakyat, dengan memecahkan empangan tersebut, Kota Tinggi dan Bandar Tenggara akan ditenggelami air.

Pemuda UMNO jangan menyalak tidak tentu pasal. Hendak perpayung di bawah seorang TPM yang merupakan pengkhianat kepada orang Melayu Johor terutamanya. Apakah jasa yang boleh dihitung dan disebut oleh Pemuda UMNO Johor kejayaan Muhyidin sebagai MB Johor dan Menteri selama ini? Terlalu banyak pengkhianat yang dilakukan kepada Melayu terutama rakyat Johor sehingga sanggup menjual lot-lot tanah kubur kepada rakyat Singapura dengan harga puluhan ribu ringgit. Hendak dibandingkan Anwar sewaktu menjadi Menteri sehinggalah Timbalan Perdana Menteri dengan pelbagai program pembasmian kemiskinan, mempertingkatkan ekonomi melayu, program-program untuk rakyat termiskin, mempertingkatkan pendidikan bangsa dan memfokuskan peningkatan orang-orang Melayu tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun. Apa yang Muhyidin lakukan? Sekiranya Pemuda UMNO sudah lupa, bermakna betul kata Muhyiddin " UMNO perlu disekolahkan semula".

Muhyiddin cuba menutup kegagalan beliau dengan kekalahan di Manek Urai yang sangat memalukan UMNO. Tugasan pertama sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO yang meletakkan beliau diperlekehkan. Kehebatan dan kekuatan Anwar benar-benar ditakuti oleh Muhyidin dan UMNO. Sehingga terpaksa mengeluarkan kenyataan bersifat serangan peribadi membuktikan UMNO sudah kehilangan punca dan isu Najib dan Muhyidin tidak mampu mengembalikan keyakinan orang Melayu terhadap UMNO kerana terbukti UMNO adalah pengkhianat Melayu dan 1 Malaysia ! Kata dulang paku serpih !

SUMBER DARI FARIZMUSA.BLOGSPOT.COM

SAUDARA FARIZ MUSA adalah Timbalan Ketua AMK Malaysia, Pengarah Pilihanraya AMK Malaysia, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR Pusat, Ketua AMK Negeri Terengganu, dan Presiden IKHWAN

Wednesday, August 12, 2009

PERMATANG PASIR - 1 CALON BEBAS

Kamarul Ramizu, 42, pakar motivasi yang pernah bertanding sebagai calon bebas dalam pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang dan DUN Penanti sebelum ini berhasrat mencuba nasib sekali lagi di DUN Permatang Pasir yang akan diadakan pada 25 Ogos ini. Beliau bercadang membeli borang pencalonan pada Jumaat ini dari Pejabat Suruhanjaya Pilihanraya Negeri.

SPR telah menetapkan hari penamaan calon pada 17 ogos 2009. Dengan hasrat Kamarul ini, PRK DUN Permatang Pasir ini dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru di antara BN, PAS dan calon bebas.

Pada ketika ini terdapat 20,290 pengundi berdaftar bagi DUN Permatang Pasir (N.11). SPR telah menetapkan Daftar Pemilih Induk 2008 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama 2009 yang telah dikemaskini sehingga 31 Julai lalu untuk digunakan. Hanya terdapat seorang pengundi pos untuk DUN ini. Mengikut pecahan daripada 20,290 pengundi, 72.36 peratus adalah pengundi Melayu, Cina (25.85 peratus), India (1.63 peratus) lain-lain (0.16 peratus).

Tuesday, August 11, 2009

CNBC WAWANCARA DSAI

Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan diwawancara oleh Martin Soong untuk rancangan Squawk Box. Silalah menonton siaran langsung yang dibawa khas oleh CNBC ini. Di bawah adalah butiran program:

Jam : 8.30 AM
Tempat : CNBC, Kuala Lumpur
Tarikh : Hari Rabu, 12hb Ogos 2009

Pejabat Dato’ Seri Anwar Ibrahim

SUMBER DARI anwaribrahimblog.com

MANGSA UTUSAN

Perdana Menteri Najib Abdul Razak telah menggariskan konsep "1Malaysia" sebagai "pedoman" pemerintahannya setelah mengambil alih tampuk kerajaan. Empat bulan berlalu, selain "Amanah Saham 1Malaysia" yang menjadi rebutan ramai, pendekatan yang lain tidak begitu memberangsangkan.

Sejak 8 Mac 2008, lidah UMNO, Utusan Malaysia dengan tajuk yang sensasi, mereka ilusi ketegangan hubungan kaum. Malah, akhbar ini cuba menangguk di air keruh, memperbesar dan mengapi-apikan kontradiksi di kalangan parti komponen Pakatan Rakyat. Perselisihan diperhangatkan melalui sentimen perkauman dan agama yang tersurat dan tersirat di dalam ayat.

Seandainya Najib ikhlas dengan konsep "1Malaysia"nya, mengapa dibiarkan akhbar bahasa Melayu yang bertunjangkan Utusan Malaysia ini untuk mengalih fokus pembaca, sehingga semua isu diputar-belitkan menjadi isu perkauman dan agama?

Talam dua muka

Pada hakikatnya, UMNO telah biasa dengan mainan talam bermuka dua. Kerajaan yang diterajui Mahathir Mohamad pada tahun 1990-an, telah mengutarakan konsep Wawasan 2020 dan Bangsa Malaysia. Media arus perdana yang berbahasa Melayu, dari akhbar, majalah, stesen radio sehinggalah televisyen, penuh sarat dengan perbincangan idea "Melayu Baru".

Malah, Universiti Kebangsaan Malaysia yang menjadi pusat penyelidikan bangsa Melayu ketika itu, telah mencadangkan agar definisi orang Melayu diperluaskan kepada pri-bumi di Indo-China dan kepulauan selatan Taiwan. Ini bertujuan untuk menunjukkan bahawa bangsa Melayu tidak lemah, malah mempunyai sejarah yang panjang, cukup untuk menandingi bangsa lain.

Hujah yang sedemikian tidak kurang konservatif dengan konsep "Keagungan China" (Greater China), malah tidak memberi sebarang manfaat untuk masyarakat yang berbilang kaum. Namun, hujah sedemikian diulangi dalam Perhimpunan Agung UMNO tahun 1993, tanpa mempertimbangkan perasaan kaum yang lain. Sememangnya pemimpin dari "pasukan Wawasan", Anwar Ibrahim, Najib dan Muhyiddin Yassin yang menjatuhkan Ghafar Baba ketika itu, perlu memikul tanggungjawab kerana mencetus keadaan sedemikian. Matlamat mereka amat jelas, bangsa Melayu semestinya mengatasi bangsa Malaysia, kerana itulah asas dan punca kuasa.

Jadi, apabila Najib cuba menonjolkan dirinya sebagai "Perdana Menteri untuk semua", beliau tidak melepaskan statusnya sebagai pemimpin orang Melayu. UMNO sebagai parti terbesar dalam Barisan Nasional, adalah nadi kuasa politik Najib. Justeru itu, tindakan membenarkan Utusan Malaysia untuk terus memperbodohkan rakyat di akar umbi, telah menjadi satu kemestian.

(Sebaliknya, sama ada Ong Tee Keat, Chua Soi Lek, Koh Tsu Koon, Kayveas atau Samy Vellu, mereka sekadar pemimpin untuk kaum masing-masing. Tidak ramai orang Melayu, sama ada dari UMNO mahupun penyokong PR melihat mereka sebagai "pemimpin negara". Kewujudan mereka hanyalah sebagai hiasan BN.)

Presiden UMNO penentu Utusan Malaysia

Biar kita mengimbas hujah berkenaan "kebebasan media" oleh Najib selepas menjawat Perdana Menteri. Ketika berucap di Majlis Malam Wartawan Malaysia 2008 anjuran Institut Akhbar Malaysia pada 6 April 2009, beliau berkata, "Kita memerlukan bentuk laporan media yang bertaraf dunia dengan melaporkan berita berasaskan fakta. Media mesti berlaku adil dan bertanggungjawab dalam melaporkan sesuatu berita. Adalah amat mustahak untuk media menyuburkan perdebatan yang konstruktif mengenai masa depan negara. Saya percaya kita boleh melangkaui pemberitaan yang menawarkan khabar angin dan teori konspirasi. "

Hujah ini dipaparkan dalam dada akhbar arus perdana, malah ramai yang tidak sabar-sabar untuk menyolekkan imej Najib. Namun, sebagai pimpinan tertinggi UMNO, Najib yang menguasai media cetak dan media elektronik, mustahil untuk tidak menyedari bahawa apa yang dilakukan Utusan Malaysia bercanggah dengan matlamat "media bertaraf antarabangsa".

Tetapi, Najib memilih untuk mendiamkan diri, memainkan peranan sebagai "muka putih"; sebaliknya timbalannya Muhyiddin Yassin yang berada di barisan depan, memainkan peranan sebagai "muka hitam", memperlekehkan soalan wartawan dengan jawapan bahawa Utusan Malaysia mempunyai kebebasan untuk memberi pandangan.

Realitinya, Presiden UMNO berkuasa menentukan halatuju wacana dalam Utusan Malaysia. Penentang penjajah, Shamsiah Fakeh dalam memoir beliau "Dari AWAS ke Rejimen ke-10", beberapa kali menceritakan bagaimana Utusan Malaysia memfitnah beliau dan rakan seperjuangan beliau sebagai pengganas.

Tetapi apabila Mahathir Mohamad mengarahkan Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Luar untuk membenarkan Shamsiah Fakeh dan keluarganya pulang ke tanahair, perspektif media cetak beralih dengan segera, malah menyiarkan seruan tentera dan polis bersara agar masyarakat tidak bermusuh kepada bekas pejuang evolusi. Jikalau dibandingkan dengan isu Chin Peng pulang ke tanah air baru-baru ini, agak jelas siapa dalang di sebaliknya.

Seandainya pengamal media yang fasih dengan sejarah politik negara tidak memahami segala-gala ini, maka mereka tidak berkelayakan untuk menyandang jawatan tinggi dalam institusi media.

Melayu Mangsa Pergelutan UMNO-PAS

Pada hakikatnya, UMNO telah memonopoli saluran maklumat orang Melayu, mencuba sedaya upaya untuk mengawal minda masyarakat Melayu, malah memaksa PAS ke pinggiran yang ektrem. Masyarakat Melayu telah menjadi mangsa terbesar dalam pergelutan dua parti Melayu yang konservatif ini. Beberapa tahun kebelakangan ini, negara ini dilanda krisis politik berkali-kali, dan apabila Utusan Malaysia memburuk-burukan pemimpin Melayu yang membantah UMNO, bukankah media arus perdana bahasa Cina juga berpeluk tubuh?

Kini, Utusan Malaysia telah melampaui batas. Sin Chew Daily secara tiba-tiba menyerang balik, bukan kerana apa tetapi sekadar pertimbangan untuk menjaga "pasaran orang Cina". Namun, Sin Chew Daily yang mengampu Najib sebelumnya, kini menjadi serba salah. Akhirnya, mereka hanya berani melemparkan kritikan terhadap Utusan Malaysia, namun tidak berani menuding jari terhadap Najib. Inilah yang paling memilukan buat akhbar Cina.

*Artikel ini ditulis oleh Josh Hong, penganalisa politik. Diterjemah dan disunting Lim Hong Siang.

SUMBER DARI merdekareview.com


KENYATAAN MEDIA DSAI - JAWAB ISU KHIANAT

—KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—
Petaling Jaya, 11 Ogos 2009

Pimpinan UMNO dan konco-konco mereka memintal propaganda yang memanipulasi simbol-simbol tentang bangsa, agama dan raja dengan hasrat agar pemikiran rakyat kembali sempit dan mundur. Ini bukanlah kali pertama saya menjadi sasaran di dalam isu pengkhianatan ini. Mereka telah mencuba puluhan kali sebelumnya. Usaha terbaru dengan menghebahkan isu pengkhianatan ini jelas menjadi petanda mereka kian terdesak.

Saya tidak berhasrat untuk terjebak di dalam pertikaian peribadi dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Saya akan hanya berhujah dari sudut dasar. Perlu saya tekankan pandangan saya dan Pakatan Rakyat jelas walaupun tidak disiarkan oleh media milik UMNO. Kenyataan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang ditandatangani oleh YB Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang dan saya sendiri pada mesyuarat 8 September 2008, menegaskan komitmen kami menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan. Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Kita menyakini mempunyai hujah-hujah yang cerah dan jitu untuk menangani politik kebencian pimpinan UMNO yang memperolok simbol-simbol bangsa, agama dan raja, semata-mata untuk mengekalkan kekuasaan dan menutup pekong rasuah, jenayah dan penyalahgunaan kuasa.

Pengkhianatan amanah rakyat oleh pimpinan UMNO berterusan dengan skandal penyelewengan dana awam berbillion ringgit di atas nama komisen pembelian senjata, mengaut saham, kontrak dan lesen yang diperuntukkan untuk bumiputera tetapi dikaut oleh keluarga serta kroni mereka.

Kita juga tidak lupa bahawa pimpinan UMNO-lah yang menghina institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 1983 dan 1993. Malahan mereka menghina Islam dengan memperbanyakkan lesen perjudian serta menggadai gunung dan bukit kepada tauke-tauke judi terbabit. Hatta pentadbiran UMNO sanggup menggadai kepentingan petani dan peraih kecil Melayu dengan menjual saham Bernas kepada syarikat asing.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Dewan Rakyat

REPLIKA OH REPLIKA

Pada tahun lepas sebuah replika gergasi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Umum PKR telah didirikan di kawasan DUN Batu Caves menjadi kontroversi antara PKR dengan Umno. Banyak pihak mempertikaikan kehadiran replika besar itu yang terletak di simpang utama dekat Wisma Keringat. Mereka yang mempertikaikannya pada ketika itu beranggapan "patung" seperti itu dilarang oleh Islam dan membazir. Di bawah ini adalah gambar replika tersebut. Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, mufti Perlis waktu itu mendakwa ia "berunsur keberhalaan" dan "perlu dihapuskan dengan segera."

Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Naib Presiden UMNO berkata, pembinaan replika itu "tidak diizinkan di sisi agama" dan "usaha taksub" penyokong PKR yang bukan Islam.

Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Ketua Menteri Melaka yang didapati mengamalkan rasuah dalam pemilihan Majlis Tertinggi UMNO yang lalu berkata, "pembinaannya menunjukkan PKR "mendewa-dewakan pemimpinnya."

Umno Bahagian Gombak yang diketuai oleh Abdul Rahim Kamarudin pula ingin mengadakan 'bantahan terbuka' disamping mengeluarkan fatwa yang sama.

Habis semua pencacai-pencacai UMNO B-end riuh rendah membantah dengan pelbagai alasan. Kini sebuah patung besar Datuk Seri Najib Razak pula diletakkan. Lihat gambar ini. Apa kata mereka yang buat kalut dulu? Sila keluarkan fatwa anda yang baru jika ada.

SIAPA PENGKHIANAT SEBENAR????

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Hrkh) - Siapa sebenarnya pengkhianat bangsa dan negara? Benarkah pengkhianat sedemikian wujud atau sekadar dongengan Umno-BN untuk meraih simpati murahan daripada rakyat?

Persoalan pengkhianat bangsa dan negara bukan kali pertama diutarakan. Malah jika dilihat, ungkapan sedemikian seringkali menjelma terutama dalam menghadapi detik-detik pilihan raya atau negara sedang dilanda pelbagai isu yang hangat. "Rakyat tidak pernah lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen," tegas Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam blog peribadinya.

Beliau yang mengulas isu khianat sebelum itu menjelaskan siri program yang dihadirinya semalam. "Saya tiba sekitar jam 5.00 petang di Felda Neram Satu. Acara tersebut disusun khas bagi mendekati masyarakat Felda serta menerangkan keutuhan Permuafakatan Pakatan Rakyat dan khususnya jalur perjuangan Parti Keadilan Rakyat." Ditekankan keutamaan dasar yang dilakar demi kesejahteraan rakyat semua, dan bukannya hanya untuk memenuhi nafsu tembolok tauke-tauke kaya serta sesegelintir bangsawan politik semata." Turut disentuh kejayaan negeri-negeri pentadbiran Pakatan Rakyat yang berusaha bersungguh-sungguh membasmi kemiskinan dan memerangi rasuah kendati pun berhadapan serangan bertali arus aparat umno-BN,"jelasnya.

Beliau juga menerangkan bagaimana program menjamin kebajikan rakyat seumpama pemberian air percuma, tabung warisan anak Selangor, skim mesra usia emas yang dilaksanakan di Kelantan mahupun Selangor. "Tidak ketinggalan, saya menegaskan pentadbiran di semua negeri Pakatan Rakyat yang berlandaskan kebolehan, pertanggungjawaban dan ketelusan. Semua dasar tersebut terbukti mesra pelabur, apatah lagi ketika mengalami kemurungan, mereka tentunya mahukan pengurusan ekonomi terbaik dan beramanah."

Program seterusnya adalah ceramah bersama Dato' Chua Jui Meng di Bandar Chukai dan kemudiannya ceramah perdana di Kerteh bersama Saifuddin Nasution, Ustaz Harun Taib serta Abdul Rahman Yusuf. Lanjutan mengungkapkan dasar pemerintahan yang beramanah, saya lontarkan pula lawan dari makna amanah itu; perbuatan khianat. "Sudah tentu isu khianat digembar gemburkan hanya dengan dengan satu tujuan, iaitu untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat dengan menjadikan saya sebagai sasaran. Sungguh tidak sangka jentera propaganda sanggup berbuat apa sahaja apabila terdesak hatta cuba memperbodohkan rakyat. Namun saya senantiasa yakin dengan kemampuan rakyat membuat penilaian dan pertimbangan. Rakyat sedar siapa yang sebenar-benarnya mengkhianati amanah nusa dan harapan rakyat negara ini. Mereka sudah tentu tidak lupa siapakah yang menggadai Genting Highlands, Pangkor Laut dan penyelewengan dana awam di atas nama komisen. Itu semua dilakukan hanya demi kepentingan sendiri," tegasnya.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa merasmikan mesyuarat agung Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) mendakwa ada individu-individu yang sanggup mengorbankan bangsanya sendiri demi memastikan cita-cita politik mereka tercapai. "Menjadi tanggungjawab saya untuk menentang habis-habisan pihak yang sebegini. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana keadaan negara kalau kita (BN dan Umno) tidak berkuasa pada pilihan raya umum akan datang," katanya.

SUMBER DARI HARAKAHDAILY.NET

MAAF KEPADA PEMUDA UMNO

Pada awalnya ramai yang berfikiran bahawa Pemuda UMNO Selangor berkeinginan menyertai Pemuda PAS untuk mengadakan perhimpunan bagi membantah penjualan arak secara terbuka. Apabila Pemuda PAS mengambil langkah lain untuk menyelesaikan isu ini, Pemuda UMNO Selangor telah bertekad untuk menganjurkannya sendiri perhimpunan ini tanpa Pemuda PAS. Dengan demikian, ramai yang beranggapan Pemuda UMNO Selangor dah bertaubat sebab bantahan jualan arak di selangor hanya dilakukan di Selangor saja.

Semalam Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat dilaporkan berkata, "Khairy (Ketua Pemuda UMNO Malaysia) mengundang Pemuda PAS untuk menyertai satu perhimpunan yang akan dianjurkan oleh Pemuda UMNO di Shah Alam bagi mengutuk Y.B Ronnie Liu berkait isu arak".

Sebelum ini saya rasa pelik kerana kalau Pemuda UMNO bantah penjualan arak mengapa mereka hendak lakukan di Selangor sahaja sedangkan boleh dikatakan semua negeri di Malaysia terdapat aktiviti penjualan arak yang diluluskan oleh UMNO B-end. Rupanya ramai yang salah sangka. Pemuda UMNO Selangor dan Pemuda UMNO Malaysia (satu Malaysia) bukannya menentang penjualan arak secara terbuka tetapi membantah Y.B Ronnie Liu kerana membantah rampasan arak di kedai-kedai runcit di Selangor yang dijalankan oleh Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA).


Dengan ini saya meminta maaf kepada Pemuda UMNO kerana tersalah sangka berhubung tujuan Pemuda UMNO tersebut. Ingatkan Pemuda UMNO sudah insaf tetapi rupanya nak kutuk Y.B Ronnie Liu.

Monday, August 10, 2009

LAMAN WEB N.11 BAGI PR (PAS)

Pengerusi SPR, Tan Sri Datuk Seri Abdul Aziz Mohd Yusof telah mengumumkan bahawa pilihanraya kecil (PRK) DUN Permatang Pasir (N.11) akan diadakan pada 25 Ogos 2009. Hari penamaan calon pula pada 17 Ogos 2009.

Sebuah laman Web Rasmi PRK telah mula dioperasikan bagi melaporkan situasi dan keadaan di Permatang Pasir. Alamat bagi web rasmi ini ialah http://prkn11penang.pas.org.my/

PENAMAAN CALON DAN HARI MENGUNDI

Sebentar tadi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) telah membuat pengumuman bahawa pilihan raya kecil (PRK) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir (N.11) akan berlangsung pada awal bulan Ramadhan. Penamaan calon telah ditetapkan pada 17 Ogos 2009 (Isnin). Jika terdapat pertandingan, hari mengundi akan diadakan pada 25 Ogos 2009 (Selasa).

PRK ini diadakan berikutan kematian Dato' Hj. Mohd Hamdan Abd Rahman, ADUN Permatang Pasir dari Pakatan Rakyat (PAS). Dato' Hj. Mohd. Hamdan telah kembali kerahmatullah di Institut Jantung Negara (IJN) Kuala Lumpur.

Jumlah pengundi di sini ialah 20,350. Mengikut peratus kaum pula Melayu 72.51 peratus, Cina 24.32 peratus, India 2.43 peratus dan kaum lain 0.57 peratus. Terdapat sepuluh UPU iaitu Guar Perahu, Kuala Mengkuang, Telok Wang, Mengkuang, Sungai Lembu, Penanti, Kubang Ulu, Sungai Semambu, Tanah Liat Mukim 9 dan Jalan Berapit.

SIAPA PENGKHIANAT MELAYU?

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato' Seri Anwar Ibrahim akan menyaman Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Utusan Melayu Sdn. Bhd. sebanyak RM100 juta jika gagal meminta maaf secara terbuka dan bercetak kepada beliau berhubung rencana bertajuk “Anwar Pengkhianat, Putar Belit Fakta Mengenai Usaha Martabatkan Melayu – Muhyiddin”.

Semalam (9 Ogos 2009) Perwakilan Umno Johor Bahru yang menghadiri persidangan perwakilan bahagian pula telah mencabar Ketua Umum PKR itu untuk menyaman mereka selepas secara serentak melaungkan "Anwar Ibrahim pengkhianat bangsa".

Menurut Sdr. Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), "strategi ini bertujuan sebagai persediaan Pilihanraya Umum yang dijangka akan diadakan dalam tempoh terdekat. Dan ini juga sebagai persediaan awal bagi kempen Pilihanraya Kecil DUN Permatang Pasir yang dijadualkan akan diumum oleh SPR esok, 10 Ogos 2009."

Ketua AMK ini mengajak rakyat menjawab beberapa soalan bagi mengenalpasti siapa pengkhianat Melayu sebenarnya.
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu?
- Siapakah yang melacur pendidikan negara dengan pelaksanaan PPSMI yang membunuh potensi Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan?
- Siapakah yang menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta seperti didedahkan oleh hubaya tertentu?
- Siapakah yang menafikan hak masyarakat Melayu di negeri Kelantan dan Terengganu untuk memperolehi royalti petroleum sejak sekian lama?
- Siapakah yang memecat Almarhum Datuk Ishak Baharom yang menggazetkan fatwa pengharaman penyertaan orang Melayu di dalam Pertandingan Ratu Cantik Di Selangor satu ketika dahulu?
- Siapakah yang menyeleweng kuota masyarakat Melayu di dalam pengagihan kontrak-kontrak untuk kroni-kroni mereka semata?
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan untuk melaksanakan Persempadanan Semula kawasan Pilihanraya yang mengecilkan undi Melayu untuk tujuan kepentingan politik mereka?
- Siapa pula yang satu ketika dahulu bermati-matian mahu menggugurkan nama Islam di dalam semua pertubuhan politik dan NGO satu ketika dahulu?

Marilah kita menjawabnya bersama-sama.

Sunday, August 9, 2009

KISAH NURUL IZZAH

Oleh Wartawan klpos.com

BEBERAPA tahun lalu saya pernah menulis begini, "Apabila menatap wajahnya kita akan tertanya-tanya, bahagian manakah warisan emaknya dan sudut mana milik ayahnya. Kedua-dua aspek bergabung secara simeteris dan gabungan seimbang sehingga melahirkan keindahan baru. Inilah yang menjadikan Nurul Izzah sebagai ikon untuk generasinya,".
NURUL IZZAH ANWAR


Ketika itu, April 2003, saya baru tiga tahun bergelar wartawan dan berkerja di bawah seliaan Khalid Jaafar di majalah Siasah. Dan untuk isu majalah bulanan itu, kami memilih Izzah - begitu ia dipanggil, sebagai cover, dengan tajuk "Puteri di persimpangan jalan'.

Ada cerita mengapa Khalid menyuruh saya mencari Izzah waktu itu, saya ingat dengan jelas, ia merupakan minggu-minggu akhir sebelum Si Puteri dilamar jejaka kacak pilihannya Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim. Sejak itu, saya jarang bertemunya, ada sekali dua di majlis, sekadar bertegur sapa. Saya lebih kerap menemui ayah mentuanya, yang merupakan tetangga, dan sering saya lihat beriadah di taman serta ke masjid di kejiranan kami.

Nama Izzah membesar bersama gelombang reformasi selepas ayahnya, Anwar Ibrahim, dipecat pada September 1998. Wajahnya muncul di TV kabel CNN dan BBC selepas berjaya menemui Presiden Filipina, Estrada minggu kedua ayahnya ditangkap dan dipenjara.

Footage itu diputar berulang kali sehingga tertacap kemas di fikiran ramai, bahawa inilah puteri sulung Anwar Ibrahim, berkelana mencari sokongan untuk sang ayah yang dizalimi. Namanya melonjak, naik mendadak, ketika itu usianya baru 18 tahun.

Rancak bercakap politik

Ketika klpos.com menemuinya baru-baru ini, kami bertanyakan pada beliau perbezaan perjuangan ketika itu dan kini, sewaktu badai melanda parti yang didokongi ayah dan ibunya, ramai yang dulu menyokong kini menentang, kes-kes keluar parti dan lain-lain.

Izzah tenang menjawab, katanya, "Saya akui setiap fasa perjuangan punya kompleksiti yang tersendiri, kini saya melihatnya dengan lebih jelas, mungkin sentimen rakyat tidak begitu memihak sekarang ini, tapi itulah cabarannya. "Kini kami berkerja lebih kuat lagi bagi memastikan rakyat faham bahawa perjuangan PKR tidak terhenti dengan pembebasan Anwar Ibrahim, Anwar hanya simbol, perjuangan sebenar adalah menegakkan keadilan itu sendiri di negara ini." katanya.

Meminati Wilfred Owen, penyair Inggeris yang menjadi korban di hari-hari terakhir perang dunia pertama pada usia muda, Izzah rancak apabila diajak berbual persoalan politik ketimbang hal peribadi.
Ada keyakinan dalam setiap patah perkataan yang diluahkannya, dan keyakinan itu tidak pula kita dengar seperti meninggi diri. "Saya melihat politik yang PKR perjuangkan adalah politik masa depan. Ia merupakan cita-cita besar rakyat yang berfikir luar dari kotak perkauman. Kita semua, saya percaya, mahu hidup harmoni dalam sebuah masyarakat majmuk." "Apabila kita menolong orang miskin, kita menolong kerana ia miskin, bukan kerana ia Melayu, Cina atau India, apabila kita bangun membela orang yang dizalimi, kita lakukan bukan kerana dia Islam, Buddha atau Hindu, kita bangun menentang kerana kita masyarakat yang bertamadun dan menentang kezaliman terhadap sesama insan," katanya.
Di dewasakan pengalaman
Saya kira kegetiran yang menimpa keluarganya, dan atas kedudukan beliau sebagai anak sulung banyak membantu proses pendewasaan Izzah dalam politik dan pergaulan seharian.
Sukar rasanya mencari, wanita berusia 27 tahun di Malaysia yang sudah menghadam novel tebal War and Peace karya sasterawan terkenal Rusia, Leo Tolstoy. Biarpun sudah bertahun membaca War and Peace, Izzah bahkan boleh mencerita kembali. "Saya rasa orang Rusia amat kaya dengan cara ia menggambarkan, baca sahaja kisah Prince Andre sedang parah dalam satu peperangan bagaimana ia melihat awan pada langit yang biru, dalam bab itu sahaja Tolstoy menulis dengan begitu cantik, halus sehingga kita dapat membayangkan apa yang dilihatnya."
Minatnya beragam dari politik, sastera hingga kepada musik. Beliau pandai bermain piano dan gitar. Dan juga peminat setia kumpulan Radiohead dari Britian, semua album kumpulan alternatif itu ada dalam simpanannya. Bekas pelajar aliran sains Sekolah Menengah Assunta Petaling Jaya ini juga pernah berlakon, ketika di sekolah gurunya memilih Izzah memegang watak Lady of Shalott dalam pementasan puisi Alfred Lord Tennyson.
Selepas bergelar isteri pada Mei 2003, dan ayahnya bebas pada September 2004, Izzah menyambung pengajian di peringkat sarjana di Universiti John Hopkins, beliau mengambil bidang pengajian antarabangsa dengan pengkhususan kajian Asia Tenggara. Sebelum itu Izzah merupakan pelajar Kejuruteraan Kimia di Universiti Teknologi Petronas sebelum bertukar ke Universiti Tenaga Nasional selepas ayahnya dipecat.
Di sebalik apa yang terjadi kepada keluarganya, Izzah merupakan antara pelajar terbaik di Uniten ketika tamat belajar. Jelas, beliau punya cita-cita politik. Ketika ditanya apakah beliau akan menggantikan ayahnya suatu hari nanti, Izzah terdiam seketika, beliau seperti memilih perkataan, lalu katanya. Tidak penting sama ada saya atau orang lain yang gantikan ayah, apa yang penting adalah kesinambungan perjuangan membela rakyat tertindas, melakukan perubahan sedaya upaya, dan memuliakan insan. "Pada saya bukan individu yang penting sebaliknya institusi perjuangan itu sendiri. Individu datang dan pergi, perjuangan yang benar akan bertahan selama-lamanya," katanya hemat.
Rasa rendah diri dan keyakinan berbaur sama rata dari kenyataannya itu. Saya memilih untuk tidak bertanya lanjut tentang pandangan politiknya, kerana saya dapat rasakan, soalan-soalan begitu merupakan 'makanannya'.

Kisah kenduri kahwin
Sengaja saya tanyakan beliau tentang pengalaman belajar di luar negara, soalan yang tidak penting bagi seorang ahli politik muda penuh semangat seperti Izzah, namun dia tenang menjawab. Kata Izzah beliau bersyukur kerana ditemani suami tercinta. Ini ketika belajar beliau tidak mempunyai banyak masa. "Saya perlu habiskan pengajian setahun setengah dalam masa setahun sahaja, bayangkan!". Ceritanya lagi, beliau bertuah kerana suaminya seorang penyabar, "Kami serasi, selalunya pendapat dia dan saya tidak sama, tetapi bila fikir balik, oh rupanya kami saling melengkapi."
Suaminya Raja Shahrir bekas pelajar Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), dan berkelulusan kejuruteraan dari Universiti Cambridge. Semasa temubual ini dibuat, Raja Shahrir ada tetapi tidak ikut serta. Beliau leka dengan laptopnya, adakalanya dahi dikerutkan, seperti menyiapkan sesuatu yang besar. Gerun juga saya mahu menegurnya ketika itu. Menurut cerita seorang rakan, Izzah mengenali Raja Shahrir ketika kedua-duanya menganggotai Unit Pendidikan Politik satu biro di bawah kumpulan pemikir yang dikaitkan dengan ayahnya Institut Kajian Dasar (IKD). Majlis perkahwinan mereka dibuat secara sederhana tapi meriah. Masih jelas pada ingatan saya bagaimana ketatnya kawalan ketika pihak penjara membawa pulang Anwar untuk mewalikan pernikahan Izzah. Hanya sebentar, ketika kenduri kawin Izzah, Anwar tiada, ramai VVIP datang termasuk Allahyarham Tan Sri Azizan Zainul Abidin, Tan Sri Hassan Merican, Datuk Seri Nazri Aziz bahkan kata orang Robert Kuok mewakilkan pada isterinya untuk ke kenduri Izzah dan Shahrir. Sultan Terengganu yang kini jadi Agung pun ada. Orang politik dan rakyat jelata jangan cakaplah. Berduyun-duyun. Terasa meriahnya sehingga kini.
Selepas empat tahun kawin, sudahkah Izzah pandai memasak? Dia ketawa bila ditanya soalan itu, jelas Izzah, "Untuk suami saya selalu masak nasi briyani dan ada kalanya masakan Perancis, Souffle, sejenis puding. Asal sedap dia tidak memilih sangat."
Kini Izzah perlu banyak berehat. Insyallah tidak lama lagi Anwar Ibrahim dan Wan Azizah akan dapat cucu pertama. Sejak mengandung anak sulung, Izzah setiap hari mengamalkan bacaan suruh Lukman. Kata Izzah, ibu mertuanya yang petuakan demikian dan apabila masa terluang beliau baca juga Surah Yassin dan suruh Yusuf.

Pada asalnya, saya mahu gunakan tajuk temubual ini sebagai, Nurul Izzah: Perempuan Melayu Terakhir, tapi dibisikkan seorang kawan, "Mana ada akhir, yang nak keluar pun perempuan juga," hehe pecah rahsia.

Blog Nurul Izzah boleh dilayari di nurulizzah.com - Pengarang

SUMBER DARI KLPOST.COM

ZULHASNAN DAH SLOW

Oleh Samsuri Roslan

Selepas hampir lima bulan menyepikan diri, akhirnya Datuk Seri Zulhasnan Rafique muncul di khalayak ahli Umno apabila beliau merasmikan mesyuarat Umno bahagian Setiawangsa pada penghujung minggu lalu di salah sebuah hotel terkemuka di ibu kota.

Zulhasnan yang juga Ketua Umno bahagian tidak hadir dalam beberapa aktiviti yang dianjurkan oleh ibu pejabat Umno Malaysia termasuk menyambut hari kelahiran Umno yang diadakan di PWTC pada Mei lalu dan pilihan raya kecil Dun ManEk Urai di Kelantan.

Dia juga di katakan jarang hadir dalam beberapa program yang berkaitan dengan DBKL sebaliknya diwakili oleh Timbalan Ketua Umno Bahagian, Datuk Halim Abdul Samad.

Difahamkan dia lebih kerap keluar negara yang mungkin dikaitkan dengan beberapa urusan peribadi. Berikutan ini kenyataan bekas Menteri wilayah Persekutuan ini di media masa juga jarang kelihatan.

Dia yang pertama kali bertanding Ahli Majlis Tertinggi Umno dan satu-satunya calon dari Wilayah Persekutuan yang menang dalam Pemilihan Majlis Tertinggi Umno pada Mac lalu.

Zulhasnan juga menang bertanding kerusi Parlimen Setiawangsa dengan menewaskan calon dari PKR dalam pilihan raya umum ke-12 lalu ketika menyaksikan tsunami melanda politik Barisan Nasional (BN) di seluruh negara.

Walaupun menang sebagai Ahli Parlimen dan Ahli Majlis Tertinggi Umno, sebaliknya Perdana Menteri Malaysia yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melantik Ketua Umno Bahagian Lembah Pantai, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin sebagai Menteri Wilayah Persekutuan.Raja Nong Chik pula perlu dilantik sebagai Ahli Dewan Negara untuk memegang jawatan tersebut.

Nasib juga tidak menyebelahi Zulhasnan apabila dia juga tidak dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Wilayah. Sebaliknya Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menggantikan tempat beliau di samping Raja Nong Chik sebagai Timbalan Pengerusi.

Begitu juga barisan kepemimpinan Umno Wilayah Persekutuan turut ditukar kepada individu lain bagi menggantikan barisan kepemimpinan lama di bawah Zulhasnan dahulu.

Tindakan Najib tidak melantik Zulhasnan sebagai Menteri Kabinet dan Pengerusi Perhubungan Umno telah menimbulkan pelbagai spekulasi di kalangan sebahagian ahli dan kepemimpinan Umno Wilayah Persekutuan mahupun di kalangan Umno negeri lainnya.

Presiden Umno ini tetap mengekalkan Datuk Seri Ali Rustam sebagai Ketua Menteri Melaka dan Pengerusi Perhubungan Umno negeri walaupun dikaitkan dengan isu rasuah. Beliau juga turut mengekalkan jawatan dalam kerajaan dan politik, Datuk Seri Adnan Yaakob, Datuk Seri Md Isa Sabu, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Datuk Abdul Ghani Othman walaupun kesemua mereka tewas dalam pemilihan Majlis Tertinggi Umno.

Difahamkan beberapa individu dan pemimpin Umno di Wilayah Persekutan yang berpengaruh kepada Presiden Umno ini tidak menyenangi perlantikan Zulhasnan sebagai Menteri Kabinet dan Pengerusi Perhubungan Umno oleh bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada penghujung 2004 yang lalu.

Walaupun baru memegang jawatan tertinggi dalam kerajaan dan politik ini, kumpulan ini sentiasa memberi tekanan, isu dan cabaran getir agar ia menimbulkan masalah kepada kepimpinan Zulhasnan dalam kerajaan mahupun parti.

Antara beberapa isu yang ditimbulkan adalah kekalahan calon BN kepada parti pembangkang di Wilayah Persekutuan dalam pilihan raya umum ke-12 lalu, kurang membantu ahli Umno dan orang Melayu dan sebagainya.

Zulhasanan yang dikenali sebagai seorang pemimpin yang tegas dan mempunyai prinsip turut menghadapi tekanan menjelang pemilihan perhimpunan Agung Umno yang lalu agar beliau tewas bertanding Majlis Tertinggi.

Bagaimanapun, kumpulan ini berjaya mencapai misi apabila Najib tidak melantik semula Ketua Umno Bahagian Setiawangsa ini dalam kerajaan mahupun parti apabila Najib mengambilalih jawatan dari Abdullah.

Ketika ditemui beberapa orang Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian menafikan Zulhasnan menyepi diri sebaliknya tetap memberi tumpuan kepada kerja dan aktiviti di peringkat Umno bahagian.

“Dia tetap meminta ahli dan pemimpin Umno bersatu dan bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang yang masih disifatkan sebagai keadaan tidak menentu terutamanya di kalangan pengundi bukan Melayu,” kata ahli jawatankuasa Umno bahagian ini.

Mereka juga menafikan Zulhasnan kecewa dengan situasi politik beliau masakini sebaliknya mengakui ketua Umno bahagian ini tetap gigih dan ceria.

“Tiada langsung wajah kecewa beliau yang ditunjukkan kepada kami sebaliknya dia meminta kami perlu taat dan akur dengan kepemimpinan Umno yang baru”.

Sementara itu, dalam ucapan perasmian mesyuarat Umno bahagian, Zulhasnan meminta ahli terus memberi kepercayaan kepada kepemimpinan Najib untuk membawa perpaduan rakyat dan kegemilangan negara.


SUMBER DARI DETIK DAILY