THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, February 19, 2010

MANA UMNO YANG MELALAK DI PP

UMNO telah tersadai di Pulau Pinang dalam PRU Ke-12. Gerakan dan MCA tersungkur terus. Mereka gagal membela nasib orang Melayu, Cina, dan India. DAP yang selama ini gagal merealisasilan Projek Tanjung 1 dan 2 muncul sebagai pengemudi pemerintahan dengan menjadikan Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai idola. Untuk ke arah itu, DAP membuat anjakan paradigma yang besar. DAP rapat dengan PAS yang dahulunya mereka tentang kerana percayakan dakyah UMNO bahawa PAS menggunakan agama untuk tujuan politik.

Perubahan sikap DAP itu menakutkan UMNO. Apabila DAP mula menyedari keadilan Islam, UMNO yang menolak Islam gentar kerana rakan mereka yang terdiri daripada MCA, MIC, Gerakan, PPP, dan lain-lain masih buta tentang Islam. Semacam timbul rasa malu dan bersalah dalam diri UMNO disebabkan kelemahan itu.

Untuk menyekat hal itu terus berkembang dan memudaratkan UMNO/BN, mereka tampil dengan propaganda lama. DAP dicap sebagai cauvinis, diktator, dan komunis. Tiga cap yang dahulunya cukup menggerunkan orang Melayu. Ditambah pula dengan bukti DAP merobahkan gerai-gerai orang Melayu di Pulau Pinang tetapi sejarah tidak boleh dipadamkan, UMNO/BNlah yang lebih banyak berbuat demikian semasa mereka memerintah. Ludah ke langit kena batang hidung sendiri. Apatah lagi ludah itu berkahak. Sungguh menjijikkan dan memualkan.

UMNO tersungkur lagi dalam kes pembatalan perarakan Maulidul Rasul. Parti itu ghairah mempertahankan perkara-perkara yang remeh-temeh tetapi meninggalkan yang utama, yakni menjadikan Islam sebagai teras perjuangan. Sedang mereka bersungguh-sungguh hingga sanggup mengemukakan bukti dan bertegang leher mengenai amalan yang tidak pernah dilakukan pada zaman Rasulullah itu, Perlis, Pahang, dan Johor mengumumkan bahawa mereka tidak akan mengadakan perarakan.

Rakyat ingin mendengar rintihan dan lalakan UMNO mengenai hal ini. Jika tiada apa-apa tindakan, itu bermakna mereka tidak berprinsip. Lim Guan Eng tak buat tak boleh, Pahang, Johor, dan Perlis tak buat tak apa. Sekali lagi senjata UMNO makan tuan!!!

Pulau Pinang akan berasa lega sekarang ini. Surat yang dikatakan betul oleh UMNO dan dijaja dengan sungguh hati itu, bolehlah diterima sebagai betul oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang. UMNO nak letak muka di mana sekarang? Adakah UMNO akan tukar fikiran dan kenyataan kali ini? Mungkinkah mereka akan kata perarakan di Perlis, Pahang, dan Johor patut ditiadakan, Penang mesti teruskan kerana Lim Guan Eng kata akan ada perarakan? Itu pemikiran orang bertamadunkah?

Barangkali semua ini berlaku kerana Allah hendak menunjukkan kepada kita semua betapa jahilnya UMNO dalam hal ehwal sosiologi Islam ini. Jika hal itu pun mereka terlalu jahil, apatah lagi perkara-perkara yang fardu. Inilah akibatnya apabila hukum-hakam Islam ditolak. Sudahlah begitu, orang bukan Islam hendak mendekati Islam pun dipandang dengan penuh prasangka.

DAP tidak perlu mengikut rentak UMNO yang sumbang dan sumbing di merata-rata bahagian sekarang ini. Teruskan bersama PAS untuk memahami kemurnian ajaran Islam. Dengan berbuat demikian, akan runtuhlah pandangan serong terhadap Islam akibat terpengaruh dengan tohmahan UMNO selama ini.

Islam tidak pernah memandang rendah kepada orang yang bukan beragama Islam. Toleransi Islam terhadap kebebasan beragama tidak pernah ternoda. Tiada juga paksaan kepada sesiapa pun untuk memeluk Islam. Aspek-aspek sebegini perlu dihayati oleh semua rakyat Malaysia. Usah terpengaruh dengan propaganda UMNO yang mengatakan PAS golongan yang ekstremis, tetapi terimalah kenyataan bahawa UMNO berpegang kepada agama dan politik tidak boleh disatukan. Sebab itulah mereka tidak bermoral. Sebab itulah tindak tanduk mereka dalam isu agama sentiasa dibuat secara berpilih-pilih. Pejuang Islam yang tulen tidak akan berbuat demikian.

SUMBER http://bilahrotan.blogspot.com/

Monday, February 15, 2010

MELAYU DIDIDIK JADI PAK PANDIR

Isu perarakan Maulidurrasul mula menjadi isu politik yang lebih bersifat perkauman. Memang umNO menggunakan isu agam adan kaum untuk menguasai pengundi melayu, sebaliknya bagi pengundi bukan melayu mereka akan dipengaruhi melalui peruntukan.

Di saat orang melayu dilalaikan dengan isu nama Allah, orang bukan melayu diberi peruntukan. Di Perak sebagai contohnya... mereka dianugerahkan dengan lot tanah, peruntukan untuk SJKC/T, dan berbagai peruntukan lain lagi. Sayangnya melayu terus dihangatkan dengan isu yang datang dan pergi. Lebih malang lagi isu itu pula ialah isu yang bukan keputusan yang diangkat menjadi isu negara.

Di saat TPM mensifatkan pembatalan itu sebagai satu penghinaan terhadap Islam, Khairy Jamaludin juga mensifatkannya sebagai satu penghinaan. Lim Guan Eng sebagai ketua Menteri Pulau Pinang menafikannya dan Abd Malek pula telah menjelaskan kekeliruan tersebut.

Isu perarakan sempena Maulidurrasul hanyalah satu program tradisi. Ia dijadikan amalan masyarakat Malaysia. Ia bukan tuntutan agama.. bukan syariat, hanya mungkin bersifat syiar.

Diadakan atau tidak perarakan itu tidak penting, namun mengisi program yang bermanfaat adalah agenda utama yang disarankan untuk menghargai sambutan tersebut. Apa guna dihabiskan wang yang banyak hanya untuk berarak jika yang berarak itu pula ada yang tak solat lantaran letih berarak.

Berarak atau tidak bukan isu. Isunya orang melayu dilenakan dengan isu yang tidak membawa mereka kemana mana. Di saat bangsa lain menuntut sesuatu yang bersifat nyata danmenguntungkan, umNO mempermainkan bangsa melayu dengan isu yang akan berlalu begittu sahaja. Inilah politik membodohkan melayu yang diamalkan umNO.

Benarlah kisah Pak Pandir... menang sorak , kampung tergadai.....umNOlah yang mengajar bangsa melayu menggadai kampung dan negeri mereka.

SUMBER http://www.harakahdaily.net/v2/

Sunday, February 14, 2010

TPM PERCAYA CERITA BOHONG

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengesahkan perarakan Maulidur Rasul tahunan akan diadakan seperti biasa sambil membidas laporan Utusan Malaysia, yang mencetuskan rasa tidak senang dan protes di kalangan pemimpin Umno dan umat Islam, sebagai satu pembohongan.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengesahkan perarakan Maulidur Rasul tahunan akan diadakan seperti biasa sambil membidas laporan Utusan Malaysia, yang mencetuskan rasa tidak senang dan protes di kalangan pemimpin Umno dan umat Islam, sebagai satu pembohongan.

Lim juga menafikan dakwaan Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa pentadbirannya anti-Islam atas alasan kononnya telah membatalkan perarakan itu kali ini.

Sebaliknya beliau menjemput timbalan perdana menteri itu sendiri mengambil bahagian dalam sambutan tiga hari akhir bulan ini.

“Saya mencabar timbalan perdana menteri untuk menyertai perarakan ini apabila ia diadakan,” kata Lim sambil menambah, media arus perdana dengan sengaja membelakangkan berita atau tidak melaporkan perkara yang sebenar tentang Pulau Pinang.

“Utusan Malaysia berbohong dan saya tidak mahu Muhyiddin memalukan dirinya sendiri dengan mempercayai pembohongan itu,” kata Lim kepada The Malaysian Insider.

Setiausaha agung DAP itu kini berhadapan dengan siri dakwaan bekas pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Zahrain Hashim yang semalam keluar parti itu untuk menjadi Ahli Parlimen Bebas.

Bulan lalu Zahrain mengecam keras kepimpinan Lim dan semalam pula mengumumkan keluar Pakatan Rakyat.

Lim yang mengetuai Pulau Pinang sejak Mac 2008, sendiri pernah mengambil bahagian dalam perarakan itu selaku ketua menteri bagi memperlihatkan beliau juga mengambil berat tentang sentimen umat Islam.

“Jangan mempolitikkan isu ini. Timbalan perdana menteri tidak harus bergantung pada maklumat-maklumat Utusan Malaysia yang tidak disahkan. Laporan bahawa kami hendak membatalkan perarakan ini adalah satu pembohongan,” katanya.

Lim telah pun melarang Utusan Malaysia dan New Straits Times, kedua-duanya dikaitkan dengan Umno, kerana menurut beliau seringkali salah lapor dan enggan membawa jawapan balas beliau.

Semalam Muhyiddin berkata tindakan kerajaan negeri di bawah pimpinan Lim yang membatalkan acara tradisi umat Islam yang diadakan sebagai tanda rasa cinta dan sayang mereka kepada Nabi Muhammad, seolah-olah menunjukkan mereka tidak menyokong hasrat dan cita-cita orang Islam.

Katanya perkara yang telah menjadi amalan tradisi tidak sepatutnya diberhentikan apatah lagi dalam situasi negara yang perlu sentiasa menjaga sensitiviti semua kaum.

Menurut Muhyiddin sebagai sebuah kerajaan negeri yang memerintah, mereka sepatutnya meneruskan amalan yang membawa kebaikan kepada sesebuah masyarakat di negeri berkenaan kerana ia melambangkan pimpinan memahami dan menghormati agama-agama lain.

“Apakah ini hendak menunjukkan satu sikap baru daripada DAP bahawa mereka tidak menyokong hasrat dan cita-cita umat Islam? Kita tanya balik pada dia (Guan Eng),” kata Muhyiddin.

Menurut laporan Utusan Malaysia semalam, mesyuarat jawatankuasa induk majlis sambutan Maulidur Rasul 1431 Hijrah/2010 Masihi peringkat negeri pada 3 Feb lalu memutuskan perarakan tersebut dibatalkan tetapi majlis perhimpunan ummah diteruskan di Dewan Sri Pinang.

Akhbar itu turut melaporkan bahawa pekeliling mengenai perkara itu telah diedarkan kepada semua ketua jabatan, ketua badan berkanun dan ketua pengurusan pihak berkuasa tempatan.

Bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi juga melahirkan pandangan sedemikian dengan meminta kerajaan Pulau Pinang tidak wajar membatalkan perarakan Maulidur Rasul di negeri itu kerana ia adalah perarakan aman dan tidak mendatangkan keburukan.

Abdullah yang juga Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia berkata tindakan membatalkan perarakan itu seolah-olah memberi gambaran bahawa kerajaan negeri mengandaikan perarakan itu akan menjadi sesuatu yang tidak baik, membawa keburukan serta menyebabkan pergaduhan.

SUMBER http://www.tranungkite.net/