THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, June 6, 2010

LELAKI GENDUT KEMBALI KE PKR

Oleh Hishamuddin Rais

Saya telah mengikuti perkembangan Parti Keadilan Nasional (PKN) dari dulu lagi. Dalam sejarah awalnya, parti ini ditubuhkan di Hotel Renaisance Kuala Lumpur pada tahun 1998. Pelancaran PKN ini berlangsung disebuah hotel yang agak chic dan mahal.

Saya tidak masuk pun ke dalam dewan hotel itu. Saya hanya berlegar di tepi jalan di hadapan hotel. Saya ternampak ramai lelaki berperut gendut dan berbaju batik berlengan panjang keluar masuk dalam hotel. Saya berdiri di tepi jalan sebagai pemerhati dari jauh.

Babak petama di Hotel Renaissance ini berlangsung ketika ramai penyokong Anwar Ibrahim menganggap tidak lama lagi Anwar akan menjadi perdana menteri. Maka mereka pun melabur. Melabur untuk parti politik ini adalah teras hegemoni budaya Gerombolan United Malays National Organistion.

Dalam pilihan raya tahun 1999 - ramai juga lelaki berperut gendut dan berbaju batik yang menampil diri dan melabur lagi. Perlaburan mereka jatuh meleset. Maka berakhirlah zaman ‘pink form Anwar Ibrahim'. Maka bermulalah zaman realis bahawa kuasa bukan di tangan individu atau kerana retorik individu tetapi dengan penyusunan ombak rakyat yang kompak untuk mendobrak kerajaan zalim BN.

Saya datang ke kongres parti hanya untuk melihat. Bukan untuk mendengar ucapan atau untuk mendengar gebang ahli-ahli politik. Sekali sekala saya mendengar juga. Tapi ini bukan tujuan asal. Saya menghadirkan diri untuk memerhatikan apakah yang dipakai oleh orang yang datang ke perhimpunan tersebut. Atau apa baju dan kasut yang di pakai oleh ahli-ahli parti. Untuk saya ini lebih penting dari seribu ucapaan.

Ketika Parti Rakyat Malaysia (PRM) dan PKN bercantum pada tahun 2002 - satu upacara telah di adakan di Dewan Perhimpuan Cina Kuala Lumpur. Ketika itu saya datang menebeng dan melihat dari jauh. Saya perhatikan dewan besar tidak penuh - banyak kerusi kosong. Lelaki berperut gendut dan berbaju batik hampir pupus.

Ada muka-muka baru yang saya lihat ramai - apek China memaki baju-t berkolar dan berselipar. Ini pendatang baru. Lalu saya mengambil kesimpulan bahawa si apek yang berselipar ini pastilah datang dari PRM. Yang berkopiah putih tidak bagitu ramai. Yang berbaju Melayu, bersamping dan bersongkok langsung tidak kelihatan. Mak cik bertudung labuh pun tidak kelihatan. Anak muda kelihatan ramai.

Kongres di tokong amat radikal

Dari pemerhatian ini saya mengambil kesimpulan bahawa satu budaya baru telah muncul di dewan perhimpuan Cina ini. Malah satu sejarah terlakar kerana percantuman dua parti politik yang berasaskan warga Melayu telah diadakan di dewan perhimpuan Cina dan dihadiri oleh ramai apek Cina dan anak muda. Selipar Jepun dan baju-t Pagoda telah diterima untuk masuk ke persidangan.

Zaman berarak dan beredar. Satu lagi kongres PKR telah diadakan. Kali ini di Ipoh. Saya juga datang menumpang untuk melihat siapa yang datang dan apa pakaian yang akan dipakai. Dalam negara kuku besi seperti Malaysia ini bukan senang sebuah parti pembangkang untuk mendapat tempat mengadakan persidangan.

Jika hotel dilamar - hotel ini akan diberi amaran. Dewan milik orang ramai yang bersepah-sepah tidak mungkin dibenarkan untuk dipakai oleh parti pembangkang. Puak gerombolan akan menindas dengan pelbagai cara untuk memastikan kuasa terus di tangan mereka. Akhirnya kongres PKR di Ipoh telah diadakah di sebuah tokong.

Nah! Ini satu sejarah lagi. Bayangkan kongress PKR diadakan di Tokong Cina. Rasa kekok orang Melayu di dalam dewan tokong Cina tidak wujud lagi. Ini satu pembudayan yang amat radikal. Kalau dahulu di dewan perhimpunan Cina - kali ini di Tokong Cina. Kini PKR telah bergerak jauh dari hegemoni budaya gerombolan.

Ketika kongres di tokong ini berjalan saya perhatikan lelaki berperut gendut dan berbaju batik berlengan panjang tidak seramai di Hotel Renaisance dahulu. Ramai yang datang berpakaian agak lekeh dan sempoi. Untuk saya ini satu petanda yang amat membanggakan. Selipar dan baju-T pagoda sekali lagi menjadi trend di Ipoh.

Saya perhatikan yang datang ke tokong itu terdiri dari mak cik dan pak cik yang datang dengan bas dari Pahang, Kedah, Kelantan dan Terengganu. Memang dari wilayah yang jauh mereka datang. Mungkin kerana berita telah tersebar Anwar Ibarahim yang telah bebas akan datang ke kongres di Ipoh.

Saya tidak muncul di kongres Pulau Pinang dan di Seremban. Saya terlupa sebab apa saya tidak datang. Jadi saya tidak ada catitan jenis pakaian apa yang terdapat di kongres tersebut. Apa yang saya amat yakin ialah lelaki berperut gendut dan berbaju batik mula berkumpul kembali. Mereka datang kerana Anwar Ibrahim telah di bebaskan. Mereka menunjukkan muka sekali lagi. Ini juga sebagai pelabur saham. Budaya germbolan datang sekali lagi dalam PKR.

Minggu lepas saya ke Kota Bahru. Saya datang menebeng dan tumpang melihat kongress ke-6PKR. Kali ini semuanya telah berubah. Kongres kali ini diadalah sesudah 8 Mac 2008 - ertinya satelah mendapat kemenangan dan wujudnya Pakatan Rakyat.

Hilang indentiti

Kongres Angkatan Muda Keadilan diadakan di satu tempat peranginan di Pantai Cahaya Bulan. Saya sampai awal pagi. Ketika saya sampai, apa yang saya dengar hanya desiran ombak. Esoknya saya lihat tempat bersidang yang agak lumayan berbanding dengan tokong di Ipoh dahulu. Lebih tersusun dan teratur. Para perwakilan ada bilik dan tempat penginapan. Ini lumayan.

Untuk saya gerakan anak muda ini paling penting. Anak muda adalah nadi sesebuah organisasi politik. Tanpa tenaga muda tidak mungkin ada parti politik yang boleh berkembang. Bila saya menjenguk muka ke dalam dewan persidangan AMK - saya senang hati kerana hampir 400 orang anak-anak PKR muda sedang berdebat dan berbincang.

Kemudian saya terlihat ramai perwakilan di dalam dewan yang memakai baju biru. Mungkin ini baju rasmi AMK. Ini satu kesilapan besar. Anak muda yang berseragam sampai dunia kiamat pun tidak akan dilihat cool. Anak muda cool pemecah ruyung tidak akan mengikut arahan bagaimana harus berbaju atau berseluar. Yang suka berseragam adalah mereka yang suka ditarik hidung. Pakaian seragam diwujudkan agar individu hilang identiti diri. Saya hanya tersenyum - bermula dengan berbaju biru dan mungkin akan berakhir dengan berperut gendut dan berbaju batik berlengan panjang.

Esoknya saya masuk ke Dewan Kelantan Trade Center. Saya pun tidak faham kenapa bangunan ini dipanggil Kelantan Trade Center. Apakah dengan pengunaan bahasa Inggeris ini akan membuktikan bahawa kerajaan Kelatan ini hebat dan berwibawa. Jika ini hujah nya maka ini samalah seperti drama swasta yang menggunakan "I" dan "You" untuk membuktikan bahawa para pelakon drama ini berilmu.

Dalam dewan saya perhatikan bahawa tradisi lelaki berperut gendut dan memakai baju batik berlengan panjang semakin berkurang. Lelaki berperut gendut dan memakai baju batik berlengan panjang ini ramai telah keluar dari PKR. Tetapi jangan silap baca masih ramai lagi lelaki jenis ini menjalar dalam PKR. Tetapi buat sementara waktu mereka tidak memakai baju batik dan telah cuba mengempiskan perut.

Kenapa saya memperlekehkan lelaki berperut gendut dan berbaju batik lengan panjang? Jawabnya cukup senang. Perhatikan muka yang telah lari meninggalan PKR. Perhatikan perut mereka. Semuanya gendut dan boroi. Mereka juga sering dilihat memakai baju batik berlengan panjang.

Untuk saya baju batik berlengan panjang muncul dari hegemoni budaya gerombolan United Malays National Organisation. Saya anggap perkara yang paling bodoh yang kita lakukan ialah meniru apa yang dilakukan oleh musuh kita. Menerima apa yang dibudayakan oleh musuh membuktikan kita tidak memiliki fikrah untuk melakonkan yang baru.

Kita bukan sahaja wajib menolak parti gerombolan. Kita juga wajib menolak budaya yang disebarkan oleh gerombolan. Berperut gendut dan berbaju batik lengan panjang adalah budaya gerombolan. Ini wajib dilupuskan. PKR wajib melahirkan seni dan budaya sendiri. Jangan jadi malas hanya dan menerima baju batik berlengan panjang sebagai budaya. Kerana malas, maka perut jadi gendut.

RANDOM THOUGHTS ON SPORTS BETTING

Consider Vincent Tan’s donation – of the RM525 million proceeds from the sale of his 70 per cent stake in Ascot to Berjaya Corporation – as a small investment. The proceeds will be donated to the Better Malaysia Foundation.

The donation comes in the wake of growing disquiet about the impact of sports betting especially among low-income workers.

Some random thoughts come to mind:

  • The sports betting market is worth anywhere between RM7 billion to RM20 billion annually. So what is a one-off RM525 million donation compared to that?
  • How much is Robin Tan’s 30 per cent share in Ascot now worth? Will he sell it to the public and donate the proceeds to charity too?
  • Ascot is likely to be another cash cow for Berjaya Corporation. Even after the sale of his 70 per cent interest in Ascot, Vincent Tan holds a 25 per cent direct interest and a 28 per cent deemed interest in Berjaya Corporation, according to Berjaya Corp’s 2009 Annual Report.
  • Vincent and Robin Tan are among the five trustees of the Better Malaysia Foundation.
  • Vincent Tan has promised that the accounts of the Foundation will be audited and transparent with more independent board members to be roped in. So where is the website for this foundation (formerly VTCY Foundation), which was established in 1995? The audited accounts should be put on this website, and in the interest of transparency, an audited list of the previous recipients of aid from the foundation should be uploaded as well.
SUMBER http://anilnetto.com

KEGAGALAN SIME DARBY

Sime Darby atau lebih dikenali sebagai Synergy Drive kini nampaknya mula gagal sebagai sebuah entiti. Terlalu banyak inisiatif perniagaan yang dilakukan olehnya telah sedikit demi sedikit menunjukkan tanda kegagalan. Jika senario ini tidak dibendung, maka tidak mustahil Sime Darby Berhad (Synergy Drive) boleh jatuh muflis.

Salah tadbir urus dan kegagalan membendung kewangan yang terhad memungkinkan Sime Darby Berhad (Synergy Drive) menuju penamatnya.

Jika ini berlaku maka ianya akan mengakibatkan satu bahana yang besar kepada industri hartanah dan perladangan di Malaysia. Ini kerana Sime Darby Berhad (Synergy Drive) dibentuk dari gabungan Sime Darby Berhad, Guthrie Berhad dan Golden Hope Berhad yang inisiatif awalnya dimulakan oleh Nazir Razak dari CIMB Bank.

Saya pernah menulis mengenai Synergy Drive pada masa lalu yang mana saya tumpukan kepada risiko yang bakal diterima atas penggabungan ini yang akhirnya hanyalah penggabungan pada nama tetapi lebih kepada “reverse takeover” oleh Sime Darby Berhad.

Jika Sime Darby Berhad tidak bergabung dengan Guthrie Berhad dan Golden Hope Berhad, maka risiko yang ditanggung cuma melibatkan Sime Darby Berhad. Namun kini, kita boleh lihat teori domino akan berlaku dimana jika satu entiti jatuh, ianya akan melibatkan entiti lain yang bersama-sama dengannya akan jatuh sama.

Inilah yang saya juga jangkakan bilamana saya menentang penggabungan Felda, Felcra dan Risda atas nama Synergy Perdana yang saya nampak akan mengalami nasib yang sama seperti Synergy Drive (Sime Darby Berhad). Idea kedua-dua penggabungan “bodoh” ini datangnya dari Nazir Razak yang saya pasti telah mengaut untung laba yang terlalu besar atas kedua-dua penggabungan ini.

Yang kaya dan bertambah kaya adalah Nazir Razak dan kroninya, manakala yang mungkin akan jadi mangsa papa kedana pula adalah warga kedua-dua penggabungan mega ini.

Saya amat berharap agar SPRM dapat meneliti dan menyiasat perkara ini dan seterusnya mendakwa semua yang terbabit tanpa mengira pangkat, darjat mahupun kekayaan. SPRM patut memulakan dengan menyiasat Najib Razak, Nazir Razak, Hamad Kama Piah, Desa Pachi dan ramai lagi termasuklah Musa Hitam sekali.

Semuanya perlu disiasat dengan telus dan lengkap. Jika SPRM tidak berani untuk melakukan siasatan, apa kata kalau kita (Warga Malaysia) menjemput ICAC dari Hong Kong untuk membantu dan membuat siasatan. Ini kerana mengikut pengetahuan saya, ICAC adalah lebih telus dan berani berbanding SPRM (MACC).

Ketua Perusuh
Bekas Felo Kanan
Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa – ISIS

TIDAK YAKIN PEMIMPIN SENDIRI

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) merasa kelakar dengan ulasan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkaitan rombakan kabinet oleh Datuk Seri Mohd Najib Razak, Perdana Menteri yang dianggapnya menunjukkan keseimbangan sedangkan apa yang jelas ianya telah menggambarkan ketidakyakinan Umno terhadap anggota partinya sendiri.

Samalah juga keadaannya di Negeri Perak yang mana gambaran jelas ketidakyakinan Umno tersebut dapat dilihat dari pilihan Datuk Seri Zambry yang melantik orang-orang kanannya bukan dari kalangan kepimpinan yang berjawatan di dalam Umno itu sendiri. Sebagai contoh jelas yang ada ialah perlantikan Pegawai Khasnya, Setiausaha Akhbarnya, Perak Aman Jaya dan Yayasan Bina Upaya.

Datuk Seri Zambry seolah tidak sedar penentangan terhadapnya oleh kepimpinan Umno Bahagian hasil tindakannya untuk tidak memberikan jawatan penting tersebut kepada kepimpinan Umno yang ada. Sudah tentu rakyat boleh menilai bahawa Umno sendiri tidak yakin akan orang-orangnya yang sepatutnya mampu menjalankan tugas mereka jika diberikan.

Kita semua akan tunggu rombakan Exco Kerajaan Negeri Perak yang sudah pasti kepimpinan lama Umno akan ketinggalan di dalam perkara ini. Rakyat sudah pasti melihat akan ketidaktentuan Datuk Seri Zambry di dalam membuat rombakannya kelak.

MOHD MUNIR ALI
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

GAME'S KING

First of all, Vincent Tan did pay Hee of Perak millions of ringgit as an inducement for her to jump ship. This was confirmed by three people. One was a senior man from Umno, the second the President of one of the non-Malay political parties in Barisan Nasional, and the third a Chinese Datuk who is also involved in the gambling business. And these three Deep Throats have never before given me false or wrong information.

In fact, these people told me that Perak was going to fall long before the state actually fell. And they also warned me that Kedah and Selangor were next on the list. They warned me that a ‘shopping spree’ was going to be launched to buy over Pakatan Rakyat Members of Parliament and State Assemblypersons from the Pakatan Rakyat states, Penang included. And they also told me that Vincent Tan was footing the bill.

Today, what I had been told has proven to be true.

Do you know that Vincent Tan does not really own the entire interest in his gambling empire? He owns only part of it. The rest belongs to Umno but held under trust by Vincent Tan. This was the deal struck way back when Ahmad Sebi Abu Bakar, then the CEO of TV3, conjured the scam during the time when Daim Zainuddin was the Finance Minister.

Ahmad Sebi told Vincent Tan that Umno could not park the shares under its own name because, being the so-called largest Muslim party in the world, as Tun Dr Mahathir himself had declared, this would be a sensitive issue. So they needed to hide Umno’s interest under a non-Muslim nominee. And Vincent Tan is that non-Muslim nominee.

Now you know how Sports Toto ended up in the hands of Vincent Tan.

Then what about the tens of thousands of ‘one-armed bandits’ that Vincent Tan is operating all over Malaysia, East Malaysia included (which has the most number of machines per capita)?

Why are the police not raiding these illegal gambling outlets to confiscate the machines and arrest the operators? Well, they do, actually, but the police only raid those outlets not owned by Vincent Tan. Those ‘competitors’ to Vincent Tan suffer police raids and confiscations. Those owned by Vincent Tan do not.

Speak to any Chinese underworld boss. Go have a Chinese dinner in Jalan Imbi at Sakura or one of those places and talk to the Chinese underworld people. I have. And they will be able to tell you how the scam works and why Vincent Tan has kekebalan (immunity) while the others do not.

Vincent Tan can deny it all he wants. The bottom line is he is the front man for Umno. He is Umno’s nominee. He owns only part of his gambling empire. The rest is owned by Umno but held by him as trustee.

How do I know all this?

Let me put it this way. I was there when the deal was struck. Maybe Vincent Tan does not remember me. Well, his Malay directors do because I went to school with some of them and two of them were actually my batch-mates in the Malay College Kuala Kangsar.

Yes, Vincent, I was that Kwailo-looking guy in the bush jacket who was sitting across the table from Ahmad Sebi when you walked into the room without knocking and interrupted our meeting.

Next time knock first before entering. Don’t barge in like you are so fond of doing. You barged into the room and interrupted our meeting without giving me any face. You did not even look at me and acted as if I was invisible. Then you started talking about your scam as if I was not there.

And that was your mistake, Vincent. As Julia Roberts said in ‘Pretty Woman’: big mistake.

So your arrangement with Umno is not something new. It is a very old arrangement since the time when Ahmad Sebi was heading TV3 and when Daim Zainuddin was the Finance Minister. And your one-armed bandits licence was an arrangement since the time when Mohd Farid Ariffin was the Deputy Finance Minister. And when Farid Ariffin tried to end your monopoly of these slot machines, you arranged for his political career to come to an early halt.

But never mind. Farid Ariffin is now heading a more worthy cause. He set up MAKNA (http://www.makna.org.my/) that is helping to fight cancer. You did the nation a great favour by forcing him into retirement for opposing your monopoly on slot machines. Now we have MAKNA (Majlis Kanser Nasional or the National Cancer Council).

SUMBER http://malaysia-today.net/

PENGAWALAN GULA

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) merasakan Kerajaan tidak bertindak wajar di dalam memastikan keperluan rakyat di dahulukan kerana semenjak awal Jun ini sehingga sekarang isu ketiadaan stok gula masih berlaku termasuk di pasaraya besar sekitar Ipoh.

Tiada tindakan konkrit dilakukan oleh kerajaan terutamanya berkisar pelan pengawalan yang tidak menepati usaha bagi memastikan stok gula berada di dalam pasaran. Walaupun isu kenaikan harga gula merupakan punca ketiadaan stok dipasaran, perkara tersebut bukannya sebagai alasan utama sebenarnya.
Ini kerana pemantauan yang tidak konsisten oleh kerajaan menjadi punca perkara ini terus berlaku. Oleh yang demikian, DPPN Pk mencadangkan agar pihak kerajaan mewujudkan pusat laporan yang sistematik. Dengan teknologi masakini, usaha menyaluran maklumat akan menjadi cepat dan pantas.
Sistem sms, mms, e-mel, atau sebagainya sebagai pendekatan penyaluran maklumat bagi tindakan susulan yang sepatutnya diambil kira oleh pihak kerajaan. DPPN Pk berharap pertanggungjawaban yang sepatutnya menjadi kayu ukur kemampuan seseorang menjalankan tugas mesti diambil kira kerana kita tidak mahu rakyat negeri Perak ini dibebani dengan masalah yang wujud ini.


SALMAN HAJI SALEH
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.