THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Saturday, March 13, 2010

SUMPAH EZAM DI HULU KELANG

KALI ini di Hulu Kelang, Ahad lepas maka bergema lagi `sumpah' mamat Ezam raja sesumpah @ raja kotak. Sumpahnya kali ini pelik sedikit, beliau bersumpah serta mohon maaf kerana dahulu beliau tidak tahu perangai DS Anwar, sebab itu beliau mati-matian sokong DS Anwar apabila DS Anwar difitnah liwat kali pertama. Melucukan kata-kata mamat Ezam raja sesumpah ini, kadangkala dia berkata dia lah yang lebih kenal rapat DS Anwar kerana bekerja lama dengan Ketua Pembangkang itu, tiba-tiba kali ini dia minta maaf pula tidak tahu perangai DS Anwar.

Putar belit, sumpah termasuk sumpah seranah memang kerja si mamat raja kotak ini semenjak berada dalam kotak Umno. Sebelum itu seorang lagi bekas orang kuat DS Anwar di dalam ceramahnya pada malam yang sama bercerita pula pasal katil YB Azmin Ali. Kununnya katil YB Azmin terlalu mahal dan beliau mempunyai resit harga katil tersebut. Itulah standard hujah kedua-dua pencacai Umno yang telah ditolak oleh rakyat itu. Semuanya bercerita tanpa seorang pun berani tampil membuat laporan Polis sekiranya DS Anwar atau Azmin pernah melakukan rasuah atau kaya raya hasil dari penyelewengan. Cuma sebut ada resit, buat apa simpan saja? Kenapa tidak tunjuk saja resit beli katil oleh YB Azmin itu kepada SPRM? Tidak berani bukan? Kenapa tidak berani?
.
Begitu jugalah dengan mamat Ezam yang suatu ketika dahulu pernah bercerita pasal pasu bunga rumah Najib yang terlalu mahal. Mamat ini juga pernah bertanya," Cuba tunjukkan pada saya siapa yang masuk Umno kerana ikhlas? " Mamat ini juga pernah berjanji (sumpah?) tidak akan sertai Umno sewaktu beliau berada di dalam Gerak. Cuba lihat klip video yang saya sentiasa kekalkan di dalam blog saya ini. Seperti kebiasaan, Ezam membuat tuduhan kepada DS Anwar dan DS Wan Azizah kemudian minta kedua-dua orang yang dituduhnya itu menyamannya. Ezam raja sesumpah ini sangka DS Anwar dan DS Wan Azizah ini bodoh sangat hendak melayan mamat pencacai sepertinya? Bukan standard DS Anwar atau DS Wan Azizah untuk melayan mamat kotak ini. Jika Ezam betul-betul ada bukti, buat apa tunggu mereka saman kamu, lebih baik kamu buat laporan Polis atau SPRM sahaja. Bukan mamat kotak ini tidak biasa berkunjung ke Balai Polis. Mamat Ezam boleh lah cari kotak baru yang lain untuk kumpul segala bukti salah laku DS Anwar dan DS Wan Azizah. Apa masalah?

Setelah puas mengata DS Anwar, di dalam ceramah malam itu juga mamat Ezam ini mempertikaikan Tok Guru Nik Aziz kerana menyokong DS Anwar. Adakah Ezam mahu Tok Guru sokong Saiful yang telah menahan berak dua hari itu? Jangan letakkan maruah Tok Guru seperti kamu wahai Ezam. Maruah kamu jauh di bawah tapak kaki kami yang sentiasa berjuang untuk keadilan dan kebenaran bukan kerana kesenangan dunia yang sementara ini. Ezam kotak bertanya adakah Tok Guru tahu DS Anwar tidak bersalah? Kita juga ingin bertanya adakah Ezam juga tahu Saiful yang mohon biasiswa kepada Najib itu betul? Oleh kerana masing-masing tidak tahu siapa betul atau salah, maka Islam mengajar kes liwat ini sepatutnya di bawa ke mahkamah Syariah mengikut Hukum Islam. Siapa sekarang yang bawa kes ini ke Mahkamah Syariah? Mengapa kes Qazaf masih tertangguh? Siapa yang bawa kes ini ke mahkamah sivil? Parti mana yang tolak hukum Islam dilaksanakan? Parti Tok Guru Nik Aziz kah atau parti yang baru Ezam sembah itu?

Mamat raja sesumpah ini juga mengungkit bahawa Pak Lah sebenarnya berjasa membebaskan DS Anwar. Berjasa apa ? Setelah kita zalimi dia dengan lebam-lebam biji mata, penjarakan dia kemudian kita bebaskan dia, kita kata kita berjasa? Yang berjasa sebenarnya adalah rakyat yang menyokong keadilan termasuklah yang sentiasa menyokong dan membantu isteri Ezam sewaktu Ezam dipenjarakan. Tidak terfikirkah Ezam semua itu? Betapa hati telah buta akibat memandang kemewahan dunia. Ezam berkata beliau akan `round 1 Malaysia' untuk menentang DS Anwar. Apakah beliau ingat DS Anwar bimbang dengannya? Saya lagi bersyukur jika Ezam setiap saat berkempen untuk Umno kerana sejarah telah membuktikan apabila Ezam berkempen pasti akan membawa `bencana' pada Umno. Keputusan beberapa Pilihanraya Kecil sebelum ini telah membuktikannya.

Kisah Ezam raja sesumpah beserta beberapa orang pencacai yang menyembah Umno ini boleh lah kita jadikan pengajaran kepada pejuang-pejuang muda di dalam PR. Lihatlah betapa hinanya mereka kini setelah bermazhabkan Umno. Sekali lagi kita cabar Ezam atau sesiapa sahaja dari golongan pencacai ini yang punyai bukti atas apa jua salah laku pimpinan PR, tampil buat laporan ke pihak berkuasa bukan semata-mata berkata berdegar-degar. Jika setakat berkata itu dan ini, sama juga lah dengan mendengar berita dari TV 3 suku atau Utusan Meloya.

SUMBER http://www.mindarakyat.com/

Monday, March 8, 2010

BERITA YANG PATUT DISIARKAN OLEH MEDIA PERDANA

Berita di bawah sepatutnya disiarkan oleh media arus perdana.

Selangor

Negeri Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM 6.76 billion pada tahun 2009 dan mencipta sebanyak 20 753 peluang pekerjaan. Dari jumlah pelaburan tersebut, RM 2.752 billion(40.8%) merupakan pelaburan tempatan. Manakala Projek Industri yang diluluskan di Selangor berjumlah 278, ianya merupakan yang tertingi dicatatkan di Negara ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga mensasarkan enam hingga tujuh peratus pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini daripada penguncupan sebanyak 3.87 peratus tahun lepas.
Selangor juga mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri ini bagi menjalankan aktiviti pendidikan dan pembelajaran berteraskan Islam sepanjang 2010.Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari Kerajaan Negeri mahupun sumbangan individu.

Pulau Pinang

Pulau Pinang meluluskan sebanyak 104 projek industri(ketiga tertingi). Dasar CAT(daya saing, pertanggungjawaban dan ketelusan)menjadi pemangkin kepada kejayaan Pulau Pinang untuk merekodkan lebihan belanjawan(surplus) sebanyak RM 88 juta berbanding jangkaan defisit sebanyak RM 35 juta(belanjawan 2008)
Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul. Pengiktirafan serta bantuan kewangan (pemberian tunai) kepada pelajar terbaik SPM dan STPM serta para huffaz. Bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat berjumlah RM 97 ribu per sekolah, RM 60 ribu kepada setiap sekolah cina dan RM 63 ribu kepada setiap sekolah tamil. Jumlah keseluruhan ialah RM 11.3 juta

Kedah

Pelaburan adalah penyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri. Di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Kedah telah mencatatkan pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta bagi tempoh Januari hingga September 2009, dengan nilai pelaburan tempatan sebanyak RM279.4 juta dan pelaburan asing sebanyak RM559.8 juta.

Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai per tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran umno-bn, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik. Kejayaan ini merupakan hasil dari pelaksanaan dasar yang telus serta tidak berkompromi dengan rasuah.

Kelantan

Semenjak 20 tahun lepas Kerajaan Kelantan secara berterusan dianaktirikan akan tetapi Kelantan tetap berjaya dengan program negeri berkebajikan. Program Kifalah untuk anak yatim, golongan miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya telah menjadi contoh kepada banyak negeri. Begitu juga dengan program Perbadanan Ladang Rakyat yang membantu golongan marhaen, Bandar Baru Tunjung dibina menjadi pusat komersil satelit kepada Kota Bharu. Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan. Selain itu PMBK menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990. Kerajaan Negeri berjaya menguruskan 20 sekolah agama bantuan penuh kerajaan negeri yang cemerlang dan menjadi saingan kepada sekolah premier di bawah Kementerian Pendidikan. Kehadiran pelbagai syarikat multinasional adalah bukti kuasa beli rakyat Kelantan terus kukuh. Sepanjang 20 tahun pemerintahan ekonomi tempatan dibina secara kendiri tanpa bantuan stimulus dari kerajaan Pusat.

PR BUKAN LUBUK HABUAN POLITIK

Pakatan Rakyat bukan tempat untuk mencari habuan peribadi dan mereka yang mengimpikan sedemikian harus beralih ke Umno-Barisan Nasional dengan segera.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata gagasan itu tidak akan teragak-agak untuk memecat sesiapa yang mencabar dan menggugat idealism perjuangan rakyat yang dibawa bersama oleh Parti Keadilan Rakyat, DAP dan PAS.

Beliau berkata Pakatan akan sentiasa mengutamakan perjuangan untuk rakyat berbanding dengan kepentingan politik yang tidak berlandaskan kepada prinsip dan keadilan.

Anwar Ibrahim menyampaikan mesej tegas itu pada konvensyen pakatan rakyat Selangor di Shah Alam.

Pakatan Rakyat menamatkan majoriti dua pertiga Umno-Barisan Nasional di Parlimen di samping mengambil-alih Perak, Pulau Pinang, Kedah, Selangor serta mengekalkan Kelantan.

Bermula dari detik itu, Umno dengan di terajui oleh Najib Razak melancarkan pelbagai asakan terhadap Pakatan Rakyat.

Umno dilaporkan mendalangi usaha membeli adun-adun di Perak sehingga kerajaan negeri pimpinan Nizar Jamaludin jatuh dan kini ahli ahli parlimen Parti Keadilan Rakyat menjadi sasaran.

Anwar berkata dalil di sebalik asakan-asakan Umno, adalah jelas. Beliau merujuk kepada Selangor sebagai contoh.

Anwar berkata sepanjang dua tahun lalu, pakatan rakyat terpaksa berdepan dengan Umno yang semakin mengganas dan sanggup menggunakan sentimen perkauman dan agama untuk meraih sokongan politik.

Berdepan dengan cabaran sebegitu, PKR, Pas dan DAP tidak mempunyai pilihan kecuali memastikan ahli di semua peringkat mendokong perjuangan pakatan rakyat agar terus menjadi benteng untuk menolak rasuah dan penyelewengan.

Dalam memberi keutamaan kepada perjuangan itu, parti komponen pakatan rakyat sanggup membuat keputusan-keputusan berani yang tidak berlandaskan kepada kepentingan politik sempit .

Datuk Seri Anwar mengakhiri ucapannya dengan mengingatkan ahli dan pemimpin Pakatan Rakyat bahawa yang membezakan gagasan itu dengan Umno-Barisan Nasional ialah keikhlasan dan amanah.

SUMBER TV Selangor