THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, November 24, 2009

PENGAKUAN BALA KEPADA RPK

oleh Raja Petra Kamarudin

Q1: Selepas sidang akhbar yang diadakan di Pejabat PKR pada 3 Julai 2008, adakah anda pulang ke pejabat peguam anda sehingga 4.30pm?

A: Ya, itu betul.

Q2: Siapakah yang bersama dengan anda di pejabat peguam anda?

A: Peguam saya Americk Sidhu, ASP Suresh dan pembantu saya Suras Kumar.

Q3: Pada pukul berapakah anda meninggalkan pejabat peguam anda?

A: Kira-kira jam 4.45 pm. Saya meninggalkan tempat itu bersama dengan ASP Suresh dan Suras Kumar. ASP Suresh membawa keretanya yang diletak dibawah pejabat. Suras pergi dengan motolnya.

Q4: Anda kemudian berhasrat untuk pergi kemana?

A. Saya pernah berbual melalui telefon dengan ASP Tonny daripada Pejabat Polis Brickfields. Dia ingin bertemu dengan saya untuk membincangkan isi kandaungan surat sumpah pertama saya yang saya telah mengumumkanya dalam sidang akhbar pagi itu. Dia memberitahu saya dimana dia rehat (habis kerja) pada pukul 6:30 pm dan menyarankan supaya kami bertemu secara tidak formal di sebuah warung 'ikan bakar' yang berdekatan dengan balai polis. Saya bersetuju. ASP Suresh telah menghantar saya ke sana selepas saya meninggalkan pejabat peguam saya.

Q 5. Apa yang ASP Tonny ingin berbincang dengan anda?

A. Dia rasa senang setelah saya mengeluarkan surat sumpah pertama saya kerana dia adalah pegawai yang ditugaskan untuk menyiasat kes pembunuhan Altantuya. Saya fikir dia ingin berbual secara tidak rasmi dengan saya.

Q 6. Jadi, anda pernah bertemu denganya sebelum ini?

A. Ya, dia pernah mempersoalkan saya kerana kes pembunuhan Altantuya (semasa penyiasatan kes pembunuhan itu).

Q 7. Adakah anda bertemu dengan ASP Tonny?

J. Tidak. Selepas meninggalkan pejabat peguam saya, ASP Suresh menyarankan agar kami pergi ke Cheras sahaja. Aku memberitahu ASP Tonny bahawa saya tidak boleh hadir malam itu dan saya akan bertemu dengannya keesokan hari.

Q 8. Mengapa ASP Suresh ingin pergi ke Cheras?

A. Dia mempunyai beberapa urusan perniagaan yang berkaitan dengan kabel tembaga dan dia perlu menyiapkan sedikit kerja di sana.

Q 9. Adakah ASP Suresh seorang pegawai polis pada waktu itu?

A. Dia adalah seorang pegawai dengan IPK D9 division CID tetapi telah digantung kerana beberapa penyiasatan dalaman terhadapnya yang dilakukan oleh ACA.

Q 10. Ke mana anda pergi setelah meninggalkan Cheras?

A. ASP Suresh perlu pergi ke Rawang untuk membakar sebahagian daripada potongan kabel. Kami meninggalkan Cheras sekitar pukul 7:30 pm dan menuju ke Rawang. Kami masih dalam kereta ASP Suresh.

Q 11. Apa yang terjadi dalam perjalanan dari Cheras ke Rawang?

A. ASP Suresh menerima beberapa panggilan telefon daripada Dinesh dan Deepak dimana saya bertemu dengan mereka selepas ini. Mereka mengharapkan ASP Suresh supaya boleh menemukan saya dengan mereka. Pada permulaan, ASP Suresh tidak bersetuju dengan pertemuan tapi akhirnya bersetuju untuk bertemu di sebuah Kedai Bak Kut Teh di Rawang.

Q 12. Adakah anda pergi terus ke Kedai Bak Kut Teh?

A. Tidak, kita pergi ke Kuala Garing untuk membakar sedikit kabel dan wayar. Selepas itu kami pergi ke Kedai Bak Kut Teh dimana Deepak dan Dinesh sedang menunggu kami disana.

Q 13. Apa yang kalian berbual?

A. Deepak mula berbual dengan saya supaya cuba memujuk saya untuk menarik balik surat sumpah pertama saya. Dia memberitahu kepada saya bahawa terdapat sebuah kereta merah di luar rumah saya di Rawang dengan pegawai perisikan tentera di dalamnya, dan mereka tahu bahawa isteri dan anak-anak saya berada di rumah.

Q 14. Apa reaksi anda selepas maklumat ini?

A. Aku sangat bimbang tentang hal ini kerana isteri saya telah menelefon saya ketika saya dalam perjalanan menuju Rawang dengan ASP Suresh dan diberitahu bahawa ada sebuah kereta merah yang mencurigakan telah berhenti dihadapan rumah saya dan orang-orang di dalamnya asyik memerhatikan rumah saya. Dia diberitahu oleh jiranya mengenai kehadiran kereta ini. Aku menyuruhnya untuk mengunci pintu dan berada dalam rumah.

Q 15. Apa lagi yang Deepak katakan?

A. Dia memberitahu saya tentang kebaikan kerajaan sekarang dan kebaikan yang ada dengan wanita Rosmah itu. Dia memberitahu saya bahawa dia sangat rapat dengan Rosmah dan bagaimana dia pernah melawat kedainya sepanjang masa. Dia kemudian menawarkan saya dengan ganjaran RM4 juta untuk menarik balik surat sumpah pertama saya. Saya agak terkejut tetapi sebelum aku sempat berkata apa-apa ASP Suresh telah memberikan isyarat kepada saya untuk menolak tawaran ini. Saya kata saya tidak tertarik pada wang ini dan kemudian Deepak berkata, dia boleh membebaskan 5 pemimpin Hindraf yang berada di Kamunting, dia boleh menolong 528 buah sekolah tamil untuk bertukar menjadi sekolah yang ditaja penuh oleh kerajaan, dia juga boleh mendapatkan pekerjaan ASP Suresh semula dan memberikannya RM4 juta juga. Dia ingin membawa saya ke Putrajaya tetapi saya menolaknya.

Q 16. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. ASP Suresh meminta Deepak untuk menaikkan tawaran menjadi RM5 juta dan dia terus bersetuju. Dia juga mengatakan dia bersedia untuk mengatur bayaran bulanan RM20, 000.00 sekiranya saya boleh melakukan hal ini secara bertulis. Dia kemudian membuat beberapa panggilan telefon dan kemudian memberitahu ASP Suresh untuk mengantarkan saya ke The Curve yang berhampiran One Damansara Utama.

Q 17. Adakah anda berbincang dengan Deepak?

A. Tidak, aku tidak mengatakan apa-apa. ASP Suresh yang melakukan semua perbincangan itu. Aku lebih prihatin dengan keselamatan keluarga saya kerana saya tidak tahu apa yang akan terjadi pada mereka.

Q 18. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. Deepak meninggalkan saudaranya, Dinesh yang kemudian bersama dengan kami. Setelah setengah jam, kami semua meninggalkan tempat itu dengan kereta ASP Suresh. Dinesh duduk di kerusi depan kereta dan saya duduk di kerusi belakang kereta. Kami sampai di The Curve setengah jam kemudian. Masanya ialah 11.45 pm.

Q 19. Mengapa anda pergi ke The Curve?

A. ASP Suresh mengatakan kepada saya bahawa kita akan bertemu dengan seorang VIP di sana. Ketika kami tiba di curve saya bercadang agar kami pergi ke Restoran McDonald tetapi ASP Suresh mengatakan bahawa itu bukan idea yang bagus kerana terdapat kamera CCTV di sana. Kami kemudian pergi ke showroom Volkswagen di mana seorang lelaki Melayu datang dengan isterinya yang menghamil dan Deepak.

Q 20. Siapa lelaki Melayu itu?

A. Saya tidak mengenalinya. Saya hanya diberitahu bahawa dia adalah seorang Datuk VIP. Namun saya mengenali isterinya.

Q 21. Adakah anda bercakap dengan Datuk Melayu ini?

A. Ya, saya diperkenalkan kepadanya oleh Deepak. Saya sangat terkejut ketika saya sedar siapa dia sebenarnya.

Q 22. Apakah yang Datuk Melayu ini bercakap kepada anda?

A. Dia memberitahu kepada saya bahawa dia tahu saya mempunyai sebuah keluarga dan bertanya adakah saya sayangkan mereka. Aku menjawab sudah tentu saya sayangkan keluarga saya. Dia kemudian mengatakan bahawa aku harus menjaga mereka kerana apapun boleh terjadi keatas mereka. Dia kemudian mengatakan kepada saya bahawa jika saya ingin mengelakkan sebarang masalah keatas keluarga saya, saya harus mengikuti arahan daripada Deepak dan semuanya akan OK. Dia mengatakan bahawa aku harus menarikbalik surat sumpah pertama saya. Datuk Melayu ini kemudian meninggal bersama dengan isterinya.

Q 23. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. Deepak telah memberi arahan kepada Dinesh supaya menempah sebuah bilik di Hotel Hilton, KL Sentral. Saya telah pergi dengan ASP Suresh ke rumah saya di Rawang untuk menemui isteri saya dan menjelaskan kepadanya apa yang telah berlaku. Saya bimbang dengan keselamatan keluarga saya. Deepak telah memberitahu saya bahawa saya perlu untuk menarik kembali surat sumpah pertama saya dan kemudian meninggalkan negara ini bersama dengan keluarga saya. Saya terkejut dengan apa yang berlaku. Saya sudah menjangka bahawa saya akan ditangkap dan diinterogasi selepas menyatakan surat sumpah pertama saya tapi saya tidak menjangka keluarga saya akan terancam jadi saya belum sedia untuk semua ini. Disebabkan penglibatan Datuk VIP ini, saya menyedari situasinya sangat serius.

Q 24. Pukul berapakah anda tiba di rumah selepas meninggalkan The Curve?

A. ASP Suresh dan saya tiba di rumah saya sekitar pukul 2:00 pagi itu. Saya menjelaskan kesemua kejadian kepada isteri saya dan berkata kepadanya bahawa kami harus berkemas dan berangkat dari Malaysia pada hari itu juga, kerana saya telah diperintahkan untuk berbuat demikian. Saya juga memberitahunya untuk menolak ke jabatan imigresen pagi itu supaya memohon pasport untuk anak saya dan mengemaskini pasportnya. Saya telah menyuruh seorang teman saya yang bernama Christopher untuk menjemput mereka pada pukul 8:30 am dan menghantar mereka ke jabatan imigresen Pusat Damansara pagi itu dengan barangan mereka.

Q 25. Ke mana kau pergi selepas ini?

A. ASP Suresh kemudian mengantar saya ke tempat di mana dia telah "membakar kabel" supaya dia dapat menyuruh para pekerjanya untuk memindahkan barangan tersebut ke dalam lori 3-tan. Kami kemudian pergi ke Hilton Hotel di KL Sentral.

Q 26. Pukul berapakah anda tiba di Hotel Hilton?

A. Kami sampai di Hotel itu sekitar 3:00 am. ASP Suresh telah menanya Dinesh tentang nombor bilik. Deepak dan Dinesh berjumpa dengan kami di lobi dan kemudia kami semua pergi ke bilik itu. Saya telah diberitahu sebelum ini bahawa saya dan keluarga saya akan dihantar ke Hong Kong. Saya memberitahu mereka bahawa saya tidak mahu dihantar ke Hong Kong malah saya lebih suka jika dihantar ke Chennai. Deepak bersetuju. Dia kemudian cuba untuk menyediakan sebuah jet peribadi untuk saya. Hal ini terpaksa dibatalkan ketika kami menyedari kami akan harus melalui jabatan imigresen di lapangan terbang. Deepak kemudian mencadangkan kami pergi ke Singapura dengan jalan darat, kemudian terbang ke Bangkok dan kemudian ke Chennai. Aku bersetuju. Mereka kemudian terus memberitahu saya tentang betapa seriusnya surat sumpah pertama saya dan saya harus menarik balik kerana mereka tidak dapat menjamin apa-apa yang mungkin berlaku jika kata sepakat kami telah gagal. Dinesh akhirnya pulang untuk rehat.

Q 27. Apa lagi yang anda membincangkan ketika dalam bilik hotel?

A. Deepak menceritakan bagaimana beliau telah menjadi teman baik dengan Rosmah sejak dia mengunjungi kedainya di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Dia tidak membenarkan saya tidur ketika dia sedang mencerita.

Q 28. Apa lagi yang berlaku pagi itu?

A. Dinesh kembali ke hotelnya. Sekitar 7:45 am seseorang telah menghantar salinan surat sumpah ke-2 ke hotel. Deepak pergi ke lobi untuk menerima surat sumpah itu selepas menerima panggilan telefon. Beberapa ketika kemudian seorang Pesuruhjaya Sumpah tiba. Dia adalah seorang lelaki berbangsa Melayu. Saya diminta untuk menandatangani surat sumpah itu di hadapan Pesuruhjaya Sumpah ini dan dia mengesahkan tanda tangan saya. Dia bertanya adakah saya tahu di mana pejabatnya dan saya menafikan. Dia kemudian memberitahu Deepak supaya memberitahu di mana pejabatnya kepada saya ketika dalam perjalanan ke Prince Hotel. Aku tidak diberi kesempatan untuk membaca isi kandungan surat sumpah tersebut.

Q 29. Adakah anda tahu bahawa anda akan dibawa ke Prince Hotel?

A. Ya. Deepak telah memberitahu saya bahawa dia akan mengadakan sidang akhbar di Prince Hotel pagi itu dan dia akan memastikan saya diwakili oleh seorang peguam. Dia memberitahu saya supaya tidak perlu bimbang dan saya tidak perlu mengatakan apa-apa saja, biarlah peguam menjelaskannya dalam sidang akhbar itu.

Q 30. Pukul berapa anda meninggalkan Hilton Hotel?

A. Kira-kira 8:45 am. Deepak, Dinesh dan aku meninggal bersama-sama. Saya dan Dinesh meninggalkan tempat itu dengan kereta BMW Dinesh sementara Deepak pula meninggalkan tempat itu perseorangan. Dinesh tidak memberitahu saya di mana terletaknya pejabat Pesuruhjaya Sumpah itu.

Q 31. Pukul berapa anda tiba di Prince Hotel?

A. Kami tiba di Prince Hotel sekitar pukul 9:15 am dan memandu menuju ke tempat letak kereta di mana kami akan menerima arahan yang lebih lanjut dari Deepak dimana dia telah tiba di tingkat bawah saat itu. Akhirnya Dinesh menerima panggilan telefon dan dia telah menemani saya ke lif yang akan membawa kami ke satu tempat yang kelihatan seperti lobi di tingkat atas.

Q 32. Adakah anda berjumpa dengan sesiapa di kawasan lobi itu?

A. Ya. Deepak sedang menunggu di lobi ini dengan seoranga lelaki berbangsa India. Lelaki India ini bernama Mr Arunampalam, seorang peguam. Peguam tersebut memberitahu saya supaya saya hanya mendiamkan diri ketika dalam sidang akhbar yang telah diatur di lobi utama. Dia menyuruh saya supaya tidak bercakap dengan wartawan walau apapun situasi pada masa itu kerana dia akan menjawab kepada wartawan. Deepak kemudian memberitahu Arunampalam supaya tidak menjawab lebih daripada 3 soalan daripada wartawan yang sedang menunggu di bawah dan menyerahkan beberapa salinan surat sumpah ke-2 kepada para wartawan.

Q 33. Apa yang terjadi selanjutnya?

A. Pada pukul 10:00 am Mr Arunampalam dan saya telah turun ke lobi utama dengan lif di mana kami akan bertemu dengan kira-kira 4 atau 5 wartawan. Mr Arunampalam bercakap dengan mereka dan mengedarkan salinan surat sumah ke-2 kepda mereka. Dia memberitahu wartawan bahawa saya telah dipaksa untuk menandatangani surat sumpah yang pertama dan saya sekarang ingin menarik balik surat sumpah pertama. Dia tidak menjawab sebarang pertanyaan daripada para wartawan.

Q 34. Dimanakah Deepak dan Dinesh ketika sidang akhbar?

A. Saya fikir mereka telah meninggalkan hotel kerana mereka tidak menyertai sidang akhbar dengan kami.

Q 35. Apa yang berlaku selepas sidang akhbar?

A. Mr. Arunampalam kemudian menghantar saya kembali ke hotel Hilton dengan keretanya. Dia menurunkan saya di lobi bawah dan saya tidak pernah melihatnya lagi.

Q 36. Adakah anda bersetuju Mr Arunampalam sebagai peguam anda dalam sidang akhbar?

J. Tidak. Aku belum pernah bertemu dengan peguam ini sebelum ini. Deepak-lah yang mengupah peguam itu untuk mewakili saya di sidang akhbar. Aku tidak pernah memberitahu kepadanya apa yang harus dikatakan. Semua ini dikawal oleh Deepak dan bukan saya.

Q 37. Apa yang anda lakukan sebaik saja tiba di Hilton Hotel?

A. Saya kembali ke bilik dan mengetuk pintu. Deepak dan ASP Suresh ada di sana. Aku menunggu di dalam bilik sementara Deepak sedang membuat panggilan telefon kepada Ms Wong yang saya rasa setiausahanya. Rupa-rupanya dia yang menemani isteri dan anak-anak saya di pusat imigresen Pusat Damansara untuk membantu isteri saya dengan aplikasi dan pembaharuan pasport. Deepak memberikan RM20, 000.00 dalam Hong Kong dolar kepada saya. Dia memberitahu saya bahawa dia telah menyediakan sebuah van pelancong untuk menghantarkan saya dan keluarga saya ke Singapura dan menaiki pesawat ke Bangkok.

Q 38. Pukul berapa anda meninggalkan Hilton Hotel?

A. Pada pukul 1:00 pm Deepak menerima telefon dari Ms Wong memberitahu kepadanya pasport telahpun selesai jadi saya meninggalkan Hotel Hilton dengan van yang dibawa oleh seorang pemandu berbangsa India. Van ini kemudian menghantar saya ke pusat imigresen Pusat Damansara. Pemandu itu bercakap dengan Ms Wong ketika dalam perjalanan dan menerima arahan dimana saya akan bertemu dengan isteri dan anak-anak saya. Ketika kami tiba di pusat imigresen Pusat Damansara, saya bertemu dengan isteri dan anak-anak saya dan kami memasukkan semua barangan ke dalam van dan meneruskan perjalanan kami ke Singapura.

Q 39. Apa yang terjadi ketika anda tiba di Singapura?

A. Pemandu berhenti di imigresen Malaysia di tambak dan kita semua terpaksa keluar daripada van untuk memberikan pasport kami di kaunter. Tidak satu pun daripada pasport kami dicap. Kami kemudian meneruskan perjalanan melintasi tambak ke imigresen Singapura yang telah mengecap pasport kami. Selepas selesai di imigresen, kami dihantarkan ke Lapangan Terbang Changi.

Q 40. Apa yang berlaku di Lapangan Terbang Changi?

A. Saya menukarkan sedikit wang Singapura supaya saya boleh menelefon Deepak untuk mengetahui penerbangan kami ke Bangkok. Deepak mengatakan tiket kami di kaunter SilkAir. Saya pergi ke kaunter tiket dan menerima tiket kami. Kita semua kemudia dalam penerbangan ke Bangkok yang meninggalkan Singapura pada sekitar 8:00 pm.

Q 41. Kemanakah anda pergi selepas tiba di Bangkok?

A. Deepak sepatutnya telah mengaturkan saya berjumpa dengan seseorang di lapangan terbang Bangkok, tetapi tiada sesiapa pun berada di situ. Dalam keadaan yang semakin meletihkan, saya telah mengambil taxi utnuk menghantar keluarga saya ke Hotel Shangri La. Kami berdaftar di hotel tersebut dan kemudian tidur di sana.

Q 42. Adakah sesiapa telah menghubungi anda semasa anda berada di Hotel Shangri La?

A. Tidak, sebab tidak sesiapa pun yang mengetahui dimana kita berada kerana saya tidak mempunyai SIM Kad Thai oleh itu saya tidak dapat menghubungi sesiapapun dengan telefon bimbit saya.

Q 43. Apakah yang anda lakukan pada keesokan hari? (5 Julai)

A. Saya telah membawa keluarga dan anak saya untuk membeli sedikit pakaian kerana kami tidak mempunyai pakaian yang mencukupi. Saya juga membeli SIM kad Thail supaya dapat menghubungi ASP Suresh dan memberitahunya dimana kami berada.

Deepak telah memberitahu saya bahawa segala perhubungan hendak dibuat dengan ASP Suresh dan adiknya, Rajesh yang akan menyediakan segala keperluan untuk kami.

Q 44. Apakah yang anda lakukan pada hari berikutnya? (6 Julai)

A. Pihak pengurusan Shangri La memberitahu saya bahawa hotel itu telah penuh ditempah berikutan acara perkahwinan yang akan diadakan dan kami terpaksa meninggalkan hotel. Saya kemudiannya menempah bilik di Hotel Hilton yang berdekatan dengan isteri dan anak saya.

Rajesh telah menguruskan sesorang untuk berhubung dengan kami supaya membantu kami untuk memperolehi visa ke India. Orang berkenaan adalah seorang warga thai yang kemudiannya datang ke bilik kami untuk mengutip pasport kami dan yuran visa dari saya.

Q 45. Apakah yang berlaku pada 7 Julai?

A. Saya menerima panggilan dari seorang pegawai Bahagian Unit Khas (Special Branch) di bilik saya. Dia berada di hotel lobi dan mahu bertemu dengan saya. Saya kemudian turun untuk berjumpa denganya. Saya mengenalinya kerana pegawai tersebut pernah bekerja dengan saya sesuatu saya dalam Bahagian Unit Khas. Pegawai tersebut adalah seorang pegawai di pejabat kedutaan Malaysia di Bangkok.

Q 46. Apakah yang kamu membincangkan?

A. Dia menanyakan kepada saya bahawa adakah saya akan membenarkan pihak polis Malaysia mendapatkan kenyataan dari saya dan sekiranya saya bersetuju, mereka akan menghubungi pihak polis di Kuala Lumpur. Saya kemudian memintanya beliau tunggu sementara saya menghubungi ASP Suresh untuk memberitahunya perkembangan ini.

Q 47. Adakah anda menghubungi ASP Suresh?

A. Ya. ASP Suresh memberitahu saya apa yang harus saya memberitahu kepada mereka. Dia juga meminta saya agar tidak menyebut penglibatan Deepak, Dinesh dan dia.

Q 48. Apakah arahan daripadanya kepada anda?

A. Secara ringkasnya, dia memberitahu saya supaya memberitahu polis bahawa selepas membuat Surat Sumpah yang pertama, saya terasa bersalah dan mahu ia ditarik balik, jadi saya telah memanggil seorang peguam yang bernama Arunapalam, dimana saya pernah berjumpa dengannya ketika saya menjalankan tugas dahulu dan mengatur untuk berjumpanya di sebuah restoran yang bernama Lotus bersebelahan dengan Hotel Nikko di jalan Binjai.

Ketika saya bertemu dengannya, dia telah menasihatkan saya supaya menarik balik surat sumpah saya yang pertama dan dia akan merangka surat sumpah yang kedua untuk saya. Saya juga di arahkan untuk berkata bahawa saya pergi ke pejabatnya dimana dia telah merangka surat sumpah yang kedua yang saya tandatangan, dan saya kemudiannya saya pergi ke Hotel Prince keseseokannya untuk mengadakan sidang akhbar.

Inilah yang harus saya katakan kepada polis ketika mereka merekodkan kenyataan saya, arahan daripada ASP Suresh.

Q 49. Apakah yang anda lakukan kemudiannya?

A. Selepas berbincang dengan ASP Suresh, saya memberitahu memberitahu pegawai cawangan khas tersebut dari kedutaan Malaysia iaitu saya bersetuju untuk merekodkan kenyataan saya dan dia telah memaklumkan kepada Kuala Lumpur dan akan datang menjemput saya pada keseesokan pagi dan membawa saya ke kedutaan Malaysia. Sebenarnya kami telah keluar untuk makan bersama pada petang tersebut.

Q 50. Adakah anda dijemput pada keesokan pagi?

A. Ya, pegwai cawangan khas itu telah datang ke hotel saya keesokan pagi dan membawa saya ke kedutaan Malaysia di mana kami sampai sekitar jam 9.00 am. Sekitar pukul 9.30 am, 3 orang pagawai polis pun sampai. Mereka baru sahaja sampai dari Kuala Lumpur sebelah petang semalam selepas saya bersetuju untuk merakamkan kenyataan saya.

Q 51. Adakah anda mengenali pegawai polis tersebut?

A. Ya, mereka ialah ACP Muniandy dari Jabatan Jenayah Perdagangan Bukit Aman, seorang pagawai berbangsa India dan seorang lagi pegawai berbangsa Melayu, dimana saya lupa pada ketika itu.

Q 52. Baagaimanakah layanan mereka terhadap anda?

A. Mereka memberikan layanan baik kepada saya. ACP Muniandy bertanya kepada saya yang mana satukah akuan bersumpah itu benar dan saya menjawab akuan yang pertama. Dia kemudinnya memegang tangan saya dan berkata saya adalah seorang yang berani.

Q 53. Adakah mereka merakam kenyataan anda?

A. Ya. Mereka menyoal saya selama 6 jam. Mereka nampaknya tidak berminat dengan surat sumpah saya yang ke 2 dan bertanyakan berdasarkan surat sumpah yang pertama.

Mereka mahu mengetahui sesiapa yang terlibat dan bagaimana saya diarah untuk melakukan perkara itu.

Saya menjelaskan segalanya kepada mereka iaitu sejak saya menemui peguam saya Americk Siddhu di sebuah pub pada satu malam bersama dengan ASP Suresh, M Puravalen dan Sivarasah Rasiah pada bulan April atau Mei 2008 dimana pengumuman surat sumpah saya yang pertama.

ACP Muniandy yang menanyakan semua soalan, manakala rakannya merakamkan kenyataan saya.

Q 54. Adakah mereka memberikan komen mengenai apa yang anda memberitahu mereka?

A. Tidak. Saya cuma mengulangi apa yang ASP Suresh mengarahkan saya memberitahu mereka iaitu situasi yang membawa saya kepada membuat Surat Sumpah kedua dan merakamkan semua itu.

Q 55. Kenapa anda tidak memberitahu kebenaran bagaimana surat sumpah kedua dibuat apabila keluarga anda telahpun berada dalam keadaan yang selamat?

A. Saya masih keliru dan merasakan keselamatan keluarga saya masih terancam. Saya merasa Deepak merupakan seorang yang mempunyai pengaruh yang kuat, terutamanya selepas berjumpa dengan seorang Datuk VIP berbangsa Melayu di The Curve pada malam itu dan nasihatnya masih dalam ingatan saya.

Saya juga hairan kenapa Deepak mempunyai pengaruh yang begitu kuat sehingga dapat melakukan sesuatu walaupun berada diluar negara termasuk mengaturkan seorang wanita berbangsa Thai untuk meguruskan visa kami ke India di Bangkok.

Pada masa itu saya merasakan adalah lebih baik saya menuruti kata-kata mereka sehinggalah saya sehingga saya tersedar kerana saya perlu mengambil kira keluarga saya kerana saya tidak mahu keselamatan mereka terancam.

Saya dan keluarga saya berada di luar negara dan kami tidak punya sebarang sumber kewangan.

Q 56. Adakah anda berbual dengan sesiapa selepas ini?

A. Ya. ASP Suresh telah menguhubungi saya dari Kuala Lumpur dan menasihati saya agar menukar hotel supaya pihak polis dari Malaysia tidak akan dapat menemui saya sekiranya mereka mahukan sebarang maklumat lanjut daripada saya.

Dia juga memberitahu saya supaya memaklumkan anak saudara saya di KL untuk berhenti mengeluarkan kenyataan kepada wartawan dan menghentikan acara menyalakan lilin (light vigils) kerana ini telah menyusahkan Deepak. Saya kemudiannya menghubungi anak saudara saya supaya menghentikan segala acara dan dia bersetuju. (Lihat video di sini: Stop the campaign, PI tells nephew)


Q 57. Adakah anda berpindah hotel?

A. Ya ,kami berpindah ke Hotel Beverly Hills. Kami dihubungi oleh Rajesh di hotel baru itu bahawa visa yang dipohon tidak dapat diselesaikan segera dan memerlukan sekurang-kurangnya 5 hari bekerja.

Deepak kemudian mengaturkan seorang Penukar wang (moneychanger), seseorang yang dikenalinya, untuk membayar kami 100,000 Bath untuk perbelanjaan kami. Saya kemudiannya menunggu arahan selanjutnya di hotel itu.

Q 58. Apa yang terjadi selepas itu?

A. Pada pukul 2.30 pm 11 Julai Rajesh telah menghubungi saya untuk menolak ke lapangan terbang supaya mengmbil tiket penerbangan yang ditempah olehnya supaya saya dan keluarga saya dapat terbang ke Katmandhu, jadi kami telah mengemaskan barangan kami dan bertolak ke lapangan terbang.

Bagaimana sebaik saja tiba di sana Rejesh menghubungi saya dan menyatakan bahawa penerbangan itu hanya akan bertolak pada jam 10 pagi esok. Kami kemudiannya mengambil teksi balik ke bandar dan menginap di hotel yang lain.

Keesokan pagi kami pulang semula ke lapangan terbang dan mengambil penerbangan Thai Airways dan terus ke Kathmanhu.

Q 59. Apa yang berlaku setelah mendarat di Kathmandhu?

A. Kami kemudiannya dijemput oleh pegawai dari Hotel Yak & Yeti untuk membawa kami ke hotel.

Q 60. Kenapa anda perlu pergi ke Kathmandu?

A. Sebelum kami memasuki India, kami perlu mendapatkan visa negara tersebut, dimana kami telah gagal memperolehinya semasa di Bangkok.

ASP Suresh memberitahu saya Deepak tidak mahu kami tinggal Bangkok lagi kerana pihak polis Malaysia berjaya menemui kami di situ dan sebab itulah dia mahukan kami ke Kathmandhu untuk memohon visa kami di sana.

Q 61. Berapa lama anda berada di Kathmandu?

A. Kami memohon visa dari Kedutaan India di Katmandhu. Selepas mendapat visa selama sebulan, kami meninggalkan Katmandhu untuk bertolak ke New Delhli. Iaitu pada 22 Julai . Kami berada di Katmandhu selama 10 hari.

Q 62. Berapa lama anda berada di Delhi?

A. Kami tinggal di sebuah hotel di Delhi selama 2 malam sebelum ke Madras melalui Madurai.

Q 63. Bagaimana anda dapat memanjangkan tempoh visa anda selama sebulan?

A. Visa kami tamat pada 21 Ogos 2008. Orang Deepak berjanji kepada saya untuk menyambung tempoh visa saya selama setahun tetapi ia tidak berlaku. Saya terpaksa mendapatkan tambahan selama 1 bulan lagi untuk saya dan keluarga saya sehingga 20 september 2008.

Saya kemudiannya menghantar isteri dan anak saya balik ke kuala lumpur untuk tinggal bersama ibu mertua saya di Segambut tanpa pengetahuan Deepak.

Saya tinggal di Madras untuk mendapatkan penambahan tempoh visa saya. Ejen Deepak kemudiannya menghubungi Kumar untuk membantu saya namun ia tidak berlaku. Saya mengadu kepada Deepak dan ASP Suresh ketika mereka datang melawat saya di Chennai. Deepak kemudiannya meminta Kumar memberikan semula passport saya dan sijil sakit supaya mengatakan saya tidak akan dapat meninggalkan Chennai atas faktor saya menghidapi penyakit. Saya telah berada di India dengan tempoh visa saya yang sudah luput.

Saya kemudiannya menghubungi saudara isteri saya dimana beliau merupakan Exco di daerah Karaikal. Dia berjaya memanjangkan tempoh visa saya sehingga ke 5 september.

Q 64. Adakah anda kembali ke Malaysia semasa tempoh ini?

A. Ya, saya kembali untuk beberapa kali untuk menguruskan masalah peribadi saya. Setiap kali saya pulang ke Malaysia melalui Thailand iaitu sempadan Malaysia-Thai di Bukit Kayu Hitam. Saya tidak pernah melalui imigresen Malaysia.

Saya tidak menghubungi sesiapa pun setiap kali saya kembali kerana takut Deepak mengetahuinya. Hanya seoarang sahaja yang tahu saya kembali ke Malaysia ialah ASP Suresh, tetapi beliau tidak memberitahu Deepak. Beliau kecewa kerana saya menghantar anak dan isteri saya ke Malaysia namun saya menjelaskan kepadanya bahawa anak saya perlu mendapat pendidikan dan mereka tidak dapat bersekolah di Chennai.

Bila sahaja saya kembali ke Malaysia, saya akan tinggal bersama dengan isteri saya di rumah ibu mertua saya di Segambut.

Q 65. Dimana tempat tinggal isteri anda semasa berada di Malaysia?

A. Isteri saya tinggal bersama ibu mertua saya di Segambut dan anak-anak saya pula bersekolah di Sentul. Dia pernah datang ke Chennai beberapa kali bersama anak-anak untuk melawat saya.

Q 66. Dimana anak dan isteri anda berada sekarang?

A. Mereka kini berada di Chennai. Saya berjaya mendaftarkan kedua-dua anak saya di sekolah di sana. Isteri saya akan pulang ke Malaysia supaya anak bongsu saya ydapat bersekolah disini. Saya pula akan bersama kedua-dua anak sulung saya di Chennai.

Q 67. Bolehkah anda mengimbas kembali tarihkh anda kembali ke Malaysia?

A. Ya, saya berada di KL dari 16.02.2009 hingga 05.03.2009. Sepanjang tempoh ini saya bertemu dengan Deepak di pejabat beliau di Sungai Besi. Dia begitu bimbang kerana saya kembali ke Malaysia dan mengarahkan saya kembali semula ke Chennai segela. Dia memberikan amaran kepada saya bahawa nyawa saya terancam jika saya berada di sini.

Kali kedua saya kembali ke Malaysia adalah dari 11.04.2009 hingga 02.05.2009.

Kali ketiga saya kembali ke Malaysia ialah akhir bulan Julai 2009.

Q 68. Apa yang anda lakukan semasa kembali pada akhir bulan Julai?

A. Saya mengambil keputusan untuk berjumpa dengan peguam saya Americk Siddhu dan menerangkan kepadanya apa yang telah berlaku keatas saya selama lebih setahun lalu dan saya merasa tidak selesa dengan keadaan sekarang.

Q 69. Berapa lamakah anda mengenali ASP Suresh sebelum peristiwa ini?

A. Saya mengenali beliau selama 10 tahun yang lepas. Ketika saya bertemu dengannya, dia adalah seorang pegawai senior Pejabat Siasatan di IPK Kuala Lumpur. Saya adalah seorang penyiasat persendirian. ASP Suresh menggunakan saya untuk membantu dia dalam mengesan sumber dan maklumat penting sesebuah panggilan kerana saya mempunyai hubungan yang baik dengan syarikat telekomunikasi dan pantas untuk mendapatkan maklumat berbanding dengan pihak polis kerana mereka terpaksa mengikut jalan yang dikatakan rasmi.

Pada satu ketika, saya pernah bekerja untuk ASP suresh sebagai pengawalnya di sebuah pub di Jalan Imbi.

Dia telah digantung perkhidmatannya sebagai pegawai polis pada tahun 2006 kerana disiasat oleh SPRM dalam kes rasuah.

Q 70. Pernahkah anda berjumpa dengan Deeppak sebelum peristiwa ini?

A. Tidak. Namun saya pernah memberikan perkhidmatan kepada Dinesh pada hari yang lepas. Saya tahu Deepak adalah abang kepada Dinesh.


Q 71. Anda pernah menyatakan anda pernah berjumpa dengan seorang Datuk VIP yang berbangsa Melayu diluar pameran Volkswagen di The Curve pada malam 3 Julai 2008. Siapakah lelaki tersebut? .

A. Beliau ialah Datuk Nazim Razak, adik bongsu kepada Najib. Dia berada disitu bersama isterinya yang sedang mengandung. Bagaimana pun saya tidak berbual dengan isterinya, saya megenalinya kerana dia adalah seorang personality TV. Saya rasa dia adalah seorang hos program 'Nona'.

Deepak adalah orang yang membawa saya bertemu meraka.

Sebab itulah ASP Suresh tidak mahu kami berjuma di tempat yang mempunyai kamera CCTV.

Q 72. Semasa anda berada di Hotel Hilton di KL Sentral bersama Deepak, Dinesh dan ASP dan selepas anda menandatangani surat sumpah yang kedua, adakah sesuatu yang bermakna dikatakan kepada anda?

A. Ya. Ada dua perkara yang Deepak memberitahu saya.

Dia memberitahu saya bahawa Rosmah gembira kerana saya menarik balik surat sumpah saya yang pertama dan ingin bersarapan dengan saya.

Bila saya bertanyakan kepada Deepak, berapa lama saya harus meninggalkan negara ini, dia berkata kepada saya bahawa saya harus tunggu sehingga Najib menjadi Perdana Menteri yang seterusnya dan saya boleh kembali selepas itu.

Q 73. Bila anda menghubungi peguam anda Americk Sidhu?

A. Saya menghubungi beliau pada pertengahan Julai 2009. Pada masa itu saya masih berada di India. Saya mahu mengadakan perjumpaan dengannya untuk memberitahu apa yang berlaku ke atas saya dan meohon maaf atas masalah yang disebabkan oleh saya. Americk berada di UK semasa saya mengubunginya supaya kami boleh berjumpa di Kuala Lumpur apabila dia pulang pada permulaan Ogos.

Q 74. Adakah anda bertemunya?

A. Ya. Kami bertemu pada awal Ogos. Americk telah memangil 2 lagi peguam untuk hadir. Saya telah memberitahu mereka apa yang telah terjadi ke atas saya sejak saya meninggalkan pejabat Americk pada petang 3 julai 2008.

Q 75. Adakah anda sedar bahawa perbualan anda telah dirakam secara sembuyi?

A. Saya tidak sedar saya sedang difilemkan. Bagaimanapun saya telah dimaklumkan kemudian dan semua rakaman yang di buat akan disimpan dengan selamat. Saya sedar bahawa ianya dilakukan untuk melindungi keselmatan saya sekiranya sesuatu berlaku ke atas saya.

Q 76. Bagaiman anda berupaya untuk membayar kehidupan anda semasa berada diluar negara?

A. Deepak telah membayar secara ansuran kepada saya. Sebahagian daripada bayaran dibuat terus ke akaun isteri saya melalui EON Bank di KL.

Yang lain dibayar kepada ASP Suresh dimana dia akan membayar kepada saya atau melalui seorang kawan saya di Malaysia.

Saya ada salinan cek yang dibayar oleh Deepak Jaikishan dan dibayar atas nama syarikatnya Carpet Raya Sdn Bhd.

Saya juga memmpunyai salinan slip bank isteri saya yang membuktikan bagaimana wang didepositkan.

Saya juga memuyai salinan akaun HSBC saya di Chennai.

Q 77. Berapa banyak wang yang diterima sejak anda meninggalkan Malaysia pada Julai 2008 sehingga sekarang?

A. Semuanya kira-kira RM750,000.

Q 78. Berapakah yang masih tinggal?

A. Ya, saya telah melaburkan sebanyak RM 250,000 untuk masa depan saya kerana saya tidak tahu apa akan bakal berlaku ke atas saya.

Saya juga membelanjakan sedikit untuk membaikpulih rumah saya di Rawang dimana isteri dan anak saya berada di sana. Semua ini di buat atas tujuan keselamatan rumah saya.

Selebihnya untuk keperluan saya ketika di Chennai dan wang pendidikan anak-anak saya dan perbelanjaan harian.

Q 79. Bukankah Deepak menjanjikan RM5juta kepada anda?

A. Semua perbincangan ini diaturkan oleh ASP Suresh di Kedai Bak Kut Teh di Rawang pada 3 julai 2008. Saya tidak terlibat dalam perbincangan tersebut kerana saya lebih merisaukan keselamatan keluarga saya daripada wang itu.

Saya kemudianya menyedari bahawa ASP Suresh berminat dengan hal ini dan dia akan menerima bayaran yang sama sperti mana yang diperolehi saya. Tugasnya ialah memastikan saya dikawal. Sebab itulah dia rasa tidak senang kerana saya tidak mengikut arahannya kerana pendapatannya yang datang dari Deepak akan terjejas.

Q 80. Kenapa anda menunggu untuk tempoh yang begitu panjang untuk menjelaskan semua ini?

A. Semasa saya berada di Hotel hilton di KL Sentral, saya bertanya kepada Deepak berapa lama saya harus berada di luar negara. Dia memberitahu saya sehinga Najib menjadi Perdana menteri.

Saya tidak dapat kembali ke Malaysia sebelum Februari 2009 kerana Kumar memegang pasport saya selama 5 bulan di India.

Saya hanya mendapatkan semula pasport saya selepas saya mengadu kepada Deepak ketika dia melawat saya di India dengan ASP Suresh. Deepak kemudiannya memanggil adiknya Rajesh untuk mengetahui apakah yang terjadi terhadap paasport saya dan selepas 2 hari Kumar meminta saya untuk mengambil darinya.

Saya sebenarnya berada di India secara haram kerana visa saya telah tamat pada 5 september 2008.

Dalam usaha memanjangkan tempoh visa, saya terpaksa mendapatkan bantuan dari bapa saudara isteri saya yang menjadi exco melanjutkan tempoh selama setahun. Selepas itu barulah saya dapat pulang ke Malaysia.

Q 81. Apakah yang berlaku apabila anda kembali ke Malaysia pada Februari 2009?

A. Apabila saya tiba di KL, saya telah menghubungi Dinesh untuk meberitahu bahawa saya telah kembali ke Malaysia. Saya dipanggil ke pejabat Deepak di Sungai Besi pada pukul 11:45 pm pada malam yang sama dan memberitahu beliau bahawa saya tidak mahu meninggalkan negara ini lagi secara tergesa-gesa, sebaliknya saya mahu bersama dengan anak isteri saya dengan lebih lama. Mereka tidak tahu saya tidak akan meniggalkan negara ini.

Q 82. Kenapa anda kembali ke Malaysia pada April 2009?

A. Hanya kerana mahu bertemu dengan isteri dan anak saya. Tetapi kali ini saya tidak meberitahu sesiapa pun saya kembalik kerana tidak mahu diganggu.

Q 83. Kenapa sekarang ini anda mahu menjelaskan segalanya?

A. Sebab saya mahu menghentikan segala gangguan keatas saya dan kembali ke kehidupan yang normal.


Q 84. Adakah surat sumpah anda yang pertama itu benar?

A. Ya.

Q 85. Adakah anda dipaksa untuk mengeluarkan surat sumpah yang pertama?

A. Sememangnya tidak. (Lihat Video di sini: Was PI intimidated or induced?)

Q 86. Adakah anda dipaksa untuk mengeluarkan surat sumpah ke 2?

A. Ya, sebab saya risau akan keselamatan saya dan keluarga saya dan saya tidak membaca isi kandungan surat sumpah ke 2 sebelum saya menandatanganinya .

Sumber Asal: http://malaysia-today.net/
Terjemahan: http://gomalaysian.blogspot.com/

SUMBER http://gomalaysian.blogspot.com/

0 comments: