THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, May 9, 2010

OH MAGARAN DI MANA KAU?

Beberapa hari lepas kita telah menyaksikan sekurang-kurangnya seramai 20 ahli NGO yang menganggotai Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) berkumpul di hadapan ibu pejabat PKR di Merchant Square, Petaling Jaya, bagi membantah kenyataan penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim berhubung titah Sultan Selangor.

Mereka telah mendakwa Zaid seolah-olah memperleceh dan mempersendakan titah Sultan Selangor supaya rakyat tidak menggunakan masjid dan surau di Selangor sebagai tempat berpolitik.

Mereka turut mendesak Zaid supaya meminta maaf secara terbuka dalam tempoh 24 jam.

Penasihat undang-undang pertubuhan berkenaan Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, yang mengetuai perhimpunan selama 15 minit itu turut membaca kandungan memorandum itu sebelum menyerahkannya kepada seorang wakil PKR.

Mohd Khairul Azam juga mendakwa, Zaid tidak memahami perlembagaan kerana menyifatkan pendirian sultan itu sebagai pandangan peribadi.

Tegasnya, Jadual 8, Perkara 71 dalam Perlembagaan Persekutuan menggariskan bahawa seseorang raja berhak bertindak mengikut budi bicara sendiri tanpa perlu merujuk kepada majlis agama atau majlis kerajaan negeri.

Kalau Zaid Ibrahim dituduh penderhaka kepada Sultan Selangor kerana didakwa oleh Magaran memperleceh dan mempersendakan titah Sultan Selangor bagimana pula dengan Rosmah yang jelas menderhaka kepada kepada DYMM Raja Permaisuri Agong dengan menggangap dirinya adalah Wanita Pertama Malaysia.

Menurut Perkara 32 (2) dalam Bab 1 berkaitan "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan isterinya" jelas dinyatakan, " Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Oleh kerana Yang DiPertuan Agong mestilah seorang lelaki maka isteri baginda menjadi Permaisuri Agong dan bagindalah yang menurut Perlembagaan memegang gelaran Wanita Pertama Malaysia bukannya mana-mana pihak lain.

Dengan menerima dan menggangap dirinya sebagai wanita Pertama Malaysia sebagaimana yang disiarkan di iklan dua muka surat yang disiarkan di New York Times.

Jika Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) telah melakukan demo kerana mendakwa Zaid adalah Penderhaka kepada Sultan Selangor kenapa takut pula untuk mengadakan demo mendesak Rosmah meminta maaf kepada DYMM Raja Permaisuri Agong..

Buktikan bahawa Magaran itu bukanlah Barua atau kuda tunggangan UMNO.


SUMBER http://darisungaiderhaka.blogspot.com/


PENGKHIANAT RAJA

Ampun tuanku, sembah patek harap diampun...Patek ingin menyampaikan siapakah PENGKHIANAT sabenar kepada ketuanan Sultan di negara ini...malah dikalangan tuanku pun ada yang bersekongkol dengan mereka kerana di beri habuan yang lumayan...Patek patek yang marhaen dinegara ini masih tetap setia dengan tuanku walau pun difitnah dengan pelbagai tuduhan..ampun tuanku beribu ampun, sembah patek harap diampun..


Rakyat tidak lupa sejarah Umno menghina Sultan-sultan selama ini.
* Pada tahun 1991 dalam Persidangan Agung Umno, Sultan Kelantan dihentam secara terbuka kerana menyebabkan Umno kalah di Kelantan.

* Tahun 1983, Umno membelasah Raja-Raja Melayu di Parlimen kerana menolak cadangan supaya kuasa Yang DiPertuan Agong mengenai pengistiharan d...arurat dikurangkan

* Umno turut berdemo dan menghantar memorandum kepada Sultan Kelantan sebagai tanda protes serta mendesak harta DiRaja disiasat.

* Umno juga cuba merampas kuasa dengan menabalkan Tengku Ibrahim Inderaputera untuk mengganti Sultan Ismail Putera pada 29hb April 1993 di Ketereh Kelantan.

* Dato’ Zahid Hamidi yang menjadi Ketua Pemuda Umno ketika itu mencabar supaya Sultan Kelantan Ismail Petra turun takhta.

* Pada 2008 Umno Terengganu mengumpulkan ahli-ahlinya untuk berdemo membantah tindakan Sultan yang kini menjadi Yang DiPertuan Agong kerana memilih Dato’ Mohd Said sebagai Menteri Besar dan menolak cadangan Umno yang mahukan Datuk Idris Jusoh dilantik semula. Kain rentang menghina Sultan dan memanggil baginda
sebagai "Binatang" diarak dalam demontrasi itu.

* Pada tahun yang sama Perlis menyaksikan Sultannya di boikot oleh Bekas Menteri Besar, Dato' Seri Shahidan Kasim yang ditolak Istana dalam Istiadat perlantikan Menteri Besar Baru, Datuk Seri Mohd Isa Sabu.
SUMBER http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

SIBU - DAP (PR) 40 DAN BN (SUPP) 60

Pilihanraya kecil Sibu, Sarawak menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila calon bebas, Narawi Haron masuk gelanggang pertembungan antara calon SUPP-BN, Robert Lau Hui Yew dengan calon DAP-PR, Richard Wong Ho Leng. Sementara BN menyatakan tekadnya untuk melanjutkan kemenangan PRK Hulu Selangor ke Malaysia Timur, calon PR pula menonjolkan isu banteras rasuah sebagai agendanya, sekiranya diberi mandat untuk masuk ke Dewan Rakyat.

Ketua ahli parlimen DAP, Lim Kit Siang sebelum ini meramalkan peluang kemenangan DAP-PR dalam nisbah 4:6, berbanding BN. Beliau mengakui PRK Sibu adalah pertarungan yang sengit, namun tetap yakin bahawa pengundi Sibu akan memilih perubahan, lantas mencipta keajaiban setelah tujuh hari berkempen.

Malah, Lim Kit Siang menekankan bahawa PRK Sibu bakal membawa perubahan kepada Sibu, Sarawak dan kerajaan persekutuan. "Oleh sebab BN akan cuba sedaya upaya untuk mempertahankan kerusi ini. Jadi, sekiranya kemenangan memihak kepada DAP, maka dalam tempoh 12 hingga 18 bulan yang akan datang, kita akan menyaksikan perubahan yang tidak pernah berlaku."

Biarpun menyifatkan calon SUPP-BN, Robert Lau Hui Yew sebagai "gentleman" yang berhemah, namun Lim Kit Siang sempat mencuit calon BN ini sebagai "mangsa dasar BN", apabila menyindir Robert Lau tidak yakin dengan sekolah di bawah sistem kerajaan, kerana menghantar anaknya ke Sekolah Antarabangsa Sibu.

Rasuah, banjir, infrastruktur

Richard Wong Ho Leng yang bertanding di Sibu untuk kali keempat, jugalah ADUN Bukit Assek di dalam kawasan parlimen Lanang. Beliau enggan mengulas kemungkinan beliau tewas untuk kali keempat di Sibu, sambil menyatakan bahawa beliau yakin tuah akan memihak kepadanya kali ini.

Richard Wong Ho Leng mempertikaikan sejauh manakah BN menyelesaikan masalah banjir di Sibu, setelah 24 tahun memegang kerusi ini. "Banjir melanda setiap tahun. RM227 juta diperuntukkan kerajaan untuk menyelesaikan masalah banjir, tetapi berapakah yang benar-benar digunakan dalam menyelesaikan masalah banjir?"

Richard Wong Ho Leng berjanji bahawa isu rasuah akan dibawanya ke dalam Dewan Rakyat, seandainya diberi mandat oleh pengundi Sibu. Beliau menuding kepada masalah rasuah yang menyebabkan kemiskinan negeri Sarawak, sehingga infrastruktur yang terdapat di negeri keempat miskin ini masih ketinggalan. Keadaan jalan yang teruk, tiada bekalan air dan elektrik sehingga banyak rumah panjang yang menjana elektrik dengan genarator. "Kami minum sky juice yang sebenar," sindirnya apabila menggambarkan kehidupan sesetengah kampung orang asli yang masih bergantung kepada air hujan sebagai minuman.

Warisan mendiang Robert Lau Hoi Chew

66.7% daripada jumlah pengundi Sibu berketurunan Cina. PR menyasarkan sokongan 75% daripada masyarakat Cina untuk memenangi PRK ini. Namun, ia semestinya bukan tugas yang mudah apabila SUPP kini mengambil pendekatan "jadikan kemenangan BN sebagai penghargaan kepada mendiang Robert Lau Hoi Chew" untuk menarik undi komuniti Cina.

Mendiang Robert Lau Hoi Chew dikatakan meninggalkan kata-kata akhir agar Robert Lau Hui Yew mewarisi kerusinya di Sibu. Walaupun SUPP berjaya mempertahankan kerusi ini semasa PRU ke-12, tetapi kemenangan tersebut kurang manis apabila kehilangan sebahagian sokongan daripada masyarakat Cina.

Presiden SUPP George Chan Hong berharap agar BN mampu mengembalikan sokongan masyarakat Cina, dengan memperkenalkan konsep 1Malaysia dalam PRK Sibu ini.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Pengerusi BN, Muhyiddin Yassin pula mengharapkan BN berjaya melanjutkan kemenangan dari Semenanjung Malaysia ke Sibu, untuk membuktikan bahawa semua kaum menyokong BN. Beliau mengakui bahawa setiap PRK penting kepada BN untuk menguji sejauh manakah penerimaan rakyat terhadap polisi kerajaan.

500 PR vs 3000 BN

BN jelas menguasai gelanggang pada hari penamaan calon apabila berjaya mengerah kira-kira 3000 penyokong, berbanding dengan hampir 500 orang dari pihak PR. PRK ke-11 setelah PRU ke-12 ini diadakan apabila penyandangnya, Robert Lau Hoi Chew meninggal dunia pada 9 April. Daripada 10 PRK yang berlangsung sebelum ini, BN memenangi 3 daripadanya, termasuk DUN Batang Ai (7 April 2009), DUN Bagan Pinang (11 Oktober 2009) dan parlimen Hulu Selangor (25 April 2010).

Terdapat 54,695 orang pengundi mendaftar, termasuk 2,537 pengundi pos di kawasan pengundian Sibu. 36,389 (66.7%) daripadanya adalah pengundi Cina, sementara Iban dan Melanau membawa jumlah 12,050 (22.1%), 5,740 (10.5%) orang Melayu, 54 orang India (0.01%) dan kaum yang lain, 289 orang (0.53%).

PRU ke-12 pada tahun 2008 menyaksikan pertandingan tiga penjuru, yang berakhir dengan kemenangan kepada Robert Lau Hoi Chew (19,138 undi), dengan majoriti 3,235 undi. Richard Wong Ho Leng dari DAP mendapat 15,903 undi dan Lim Chin Chuang dari PKR (812 undi). Kadar pengundian mencatat 67.77%, dengan 526 undi rosak.

SUMBER http://merdekareview.com/

ROSMAH DERHAKA LAGI

Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin hari ini menggesa isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor membuat permohonan maaf secara terbuka kerana merujuk dirinya sebagai “wanita pertama” atau "first lady" - satu tindakan yang dianggap menderhaka.

“Kenyataan ini dilihat tidak wajar dikeluarkan oleh beliau kerana jika merujuk kepada Perlembagaan Negara, Artikel 32, gelaran itu sepatutnya diberikan dan dipegang oleh Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Agung selaku isteri kepada Pemimpin Tertinggi Negara.

“Gelaran ini sama sekali tidak harus menjadi pertikaian dan juga hasrat bagi sesiapa sahaja untuk memilikinya kerana ia jelas tertulis dari sudut Perlembagaan Negara,” katan Zuraidah (kanan) dalam kenyataan media hari ini.

Zuraidah merujuk kepada iklan dua muka surat yang disiarkan di New York Times, bulan lalu yang mengucapkan tahniah kepada “Rosmah, Wanita Pertama Malaysia” sempena dikurniakan Anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

Iklan 16 April itu juga dilaporkan oleh agensi berita nasional, Bernama yang mendapat perhatian blog Malaysia Today, yang dikendalikan oleh blogger Raja Petra Kamaruddin yang kini diburu kerajaan.

Laman web itu juga melaporkan iklan yang dianggarkan bernilai RM10 juta itu juga memuatkan gambar besar Rosmah dengan tajuk “Malaysia berbangga dengan anda”.

Menurut Bernama, kos berkenaan ditampung oleh “keluarga dan sahabat Rosmah di Amerika dan Malaysia”.

Zuraidah berkata sikap Rosmah yang kerap mengganggap dirinya sebagai “The First Lady” bukan sahaja dilihat sesuatu yang tidak sopan tetapi menunjukan beliau seolah-olah cuba membelakangi Istitusi Diraja.

“Amat dikesali apabila seorang isteri Perdana Menteri begitu dangkal dan cetek fahaman politiknya sehinggakan bagi menaikkan diri, beliau sanggup membelakangi Raja Permaisuri Agung dan sekaligus dilihat sebagai satu tindakan yang menderhaka.

“Kami ingin menasihati kepada semua rakyat agar tidak mencontohi kelakuan biadap sebegini semata-mata ingin meraih sokongan politik sehingga sanggup melanggar Perlembagaan Negara,” katanya lagi.

Rosmah juga didesak supaya tidak lagi menggunakan gelaran tersebut di mana-mana sahaja beliau berada.

SUMBER http://www.malaysiakini.com/