THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, December 18, 2009

JEFFRY KITINGAN KETUA PERHUBUNGAN SABAH DAN SARAWAK

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim kini berazam memecahkan kemelut politik PKR Sabah dengan melantik Datuk Dr Jeffrey Kitingan, yang meletakkan jawatan Naib Presiden PKR Okt lepas, sebagai Ketua Perhubungan parti untuk Sabah dan Sarawak.

Menurut sumber yang boleh dipercayai, adalah diharapkan tindakan mengejut itu dapat memujuk Dr Jeffrey dan penyokongnya dan mengelakkan perpecahan dalam parti.

Minggu lalu The Malaysian Insider memetik Jeffrey melaporkan PKR telah menolak hasrat beliau untuk melepaskan jawatan naib presiden.

Sumber memberitahu Bernama bahawa Anwar dijangka membuat pengumuman khas berhubung pelantikan itu pada pelancaran konvensyen parti negeri di sini Ahad ini.

Sebelum ini, khabar angin menyatakan Dr Jeffrey dijangka menyertai Parti Bersatu Sabah (PBS) diketuai abangnya Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan berikutan peletakan jawatannya sebagai bekas Naib Presiden PKR.

Jeffrey, yang sebelum ini anggota Dewan Undangan Negeri Bingkor, juga dikaitkan cuba menubuhkan parti baru dipanggil Parti Cinta Sabah (PCS) yang mana beliau kemudiannya menafikan turut sama terbabit. Beberapa ketua bahagian yang bersetuju dengan Dr Jeffrey dipercayai memulakan usaha menubuhkan parti baru berpangkalan di negeri itu.

Dipercayai ramai ketua bahagian parti PKR termasuk Dr Jeffrey sendiri kecewa dengan keputusan yang dibuat Anwar untuk melantik Ahmad Thamrin Jaini sebagai ketua PKR yang baru di Sabah.

Ahmad Thamrin anak jati Sabah, dinamakan sebagai Pengerusi PKR negeri baru-baru ini selepas sekumpulan ketua-ketua bahagian melahirkan rasa tidak percaya terhadap Naib Presiden PKR Azmin Ali menerajui PKR negeri.

Pelantikan itu dikatakan hanya bersifat sementara memandangkan pemilihan parti pada peringkat negeri berkemungkinan dibuat tahun depan.

Dipercayai kepimpinan PKR juga menolak hasrat bekas timbalan pengerusi PKR Sabah Christina Liew untuk melepaskan jawatannya sebagai anggota Majlis Tertinggi.

Ketika mengumumkan peletakan jawatannya pada 28 Okt lepas, Liew berkata beliau kekal sebagai anggota parti dan masih memegang jawatan Ketua Bahagian Kota Kinabalu.

TIAN ADA BUKTI ROSMAH TERIMA RM600K

Ahli parlimen PKR Tian Chua mendakwa individu yang tidak dikenal pasti telah menghantar RM600,000 melalui pengurup wang kepada Datin Seri Rosmah Mansor ketika isteri perdana menteri berada di Dubai, Ogos tahun lalu.

Tian Chua berkata, beliau mempunyai dokumen yang membuktikan berlakunya transaksi yang melanggar undang-undang tersebut. Beliau bagaimanapun, tidak tahu tujuan wang itu digunakan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini, Tian juga mendakwa bahawa dua tokoh korporat melakukan kesalahan yang sama.

Beliau mendakwa Datuk Abu Sahid Mohamad telah menghantar RM22.2 juta ke United Kingdom antara Jun dan Ogos 2008, melalui pengurup wang Salamath Ali. Ia didakwa untuk membeli hartanah.

Tian juga mendakwa ahli perniagaan Syed Mohammad Syed Nursin pula menghantar RM1.19 juta ke UK melalui Salamath Ali, juga untuk tujuan membeli hartanah.

Syed Mohammed adalah adik kepada jutawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Tian berkata, beliau mempunyai salinan surat tunjuk sebab yang dihantar oleh Bank Negara kepada pengurup tersebut, memintanya menjelaskan mengenai pengiriman wang secara haram itu.

Ahli parlimen Batu menggesa Bank Negara supaya menyiasat orang yang menghantar wang tersebut dan bukan hanya memfokuskan siasatan kepada pengurup terbabit sahaja.

SUMBER http://www.malaysiakini.com/

Tuesday, December 15, 2009

JEFFRY AND LIEW HAS COME BACK

(Free Malaysia Today) - All’s well on the eastern front. The so-called rebellion in Parti Keadilan Rakyat, led by vice president Dr Jeffrey Kitingan and Sabah Wanita head Christina Liew, has been defused.
.
PKR supremo Anwar Ibrahim stepped in to patch up differences between factions in Sabah, which saw the group led by Jeffrey and Liew threatening to break away from peninsula control.
Both quit their party post in October but remained as PKR members although some of their supporters rushed into forming a new party a fortnight ago. But the supporters backed off last week when they realised that Jeffrey and Liew were cold towards the registration of Parti Cinta Sabah.
.
Behind the scene initiatives have ensured that PKR remain intact in Sabah, a state that the Umno-led Barisan Nasional (BN) regards as its "fixed deposit."
Attempts by Parti Bersatu Sabah to lure Jeffrey out of Pakatan failed, with Jeffrey saying he had burned his bridges with Barisan parties.
.
What Anwar did was to appoint Jeffrey as the vice-president in charge of Sabah and Sarawak and Liew as a deputy to Thamrin Jaini, who became the party’s Sabah head two months ago.
Anwar has kept intact the top state line up by making three state deputies–Kong Hong Ming, John Ghani and Awang Tengah Awang Amin–vice-chairpersons of the Sabah chapter.
.
The decision to put Jeffrey in charge of drawing up a master plan to develop Sabah and Sarawak and leading preparations there for the next general election is seen as a master stroke that would prevent confrontations within the opposition ranks.

BN HAMPIR TUMBANG

Oleh LUKMAN ABDULLAH

Jika lebih setahun lalu, cubaan pakatan rakyat melalui usaha pemimpin mereka, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk ‘menggulingkan’ kerajaan dibuat secara pujukan kepada Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) lompat parti gagal, usaha dan hasrat tersebut sebenarnya tidak pernah padam.

Cumanya kali ini ia dibuat melalui cara yang lebih demokratik iaitu dengan berusaha menggagalkan bajet yang telah dibentangkan oleh kerajaan. Mengikut amalan berparlimen, jika sesuatu bajet yang dibentangkan oleh kerajaan tidak diluluskan, ia bererti kerajaan yang sedia ada perlu meletakkan jawatan. Itulah aturan mainnya.

Perkara tersebut hampir menjadi kenyataan Isnin malam apabila perbahasan peringkat jawatankuasa untuk bajet setiap kementerian selesai dibahaskan. Terakhir bajet yang diperuntukkan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Setelah selesai dibahas dan digulung oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop, Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia seperti amalan biasa akan meminta suara ahli yang bersetuju atau menolak.

Namun menyedari kehadiran Ahli Dewan Rakyat kedua-dua pihak iaitu kerajaan dan pembangkang selalu tidak penuh, Ahli Parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng telah bangun dan meminta agar undi belah bahagian dibuat. Undi belah bahagian bermaksud setiap ahli yang ada di dalam Dewan Rakyat akan dikira undinya dan bukan sekadar laungan suara bersetuju atau tidak.

Timbul sedikit suasana panik di pihak BN bila cadangan undi belah bahagian diminta kerana jumlah Ahli Dewan Rakyat pembangkang kelihatan begitu ramai dan Anwar sendiri turut hadir sehingga lewat malam.

Setelah loceng panggilan dibunyikan selama dua minit, pengundian dijalankan yang menyaksikan keputusannya 64 suara menyokong bajet untuk KDN diluluskan manakala 63 menolak.

Menariknya, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut hadir lewat malam bagi memastikan undi BN mengatasi undi pembangkang.

Setelah itu berlaku pertikaman lidah yang mempertikaikan keputusan undian tetapi Speaker berjaya menteteramkan keadaan.

Panik tidak terhenti setakat itu kerana setelah urusan perbahasan peringkat jawatankuasa selesai, Dewan Rakyat harus mengundi sekali lagi bagi bacaan kali ketiga untuk meluluskan keseluruahn bajet berkenaan.

Sekali lagi pihak pembangkang melalui Ahli Parlimen DAP Ipoh Barat, M.Kulasegaran meminta agar undi belah bahagian dijalankan.

Dalam masa itu beberapa orang Ahli Dewan Rakyat sampai dan menjadikan 66 menyokong bajet 2010 diluluskan manakala yang menolak kekal 63 undi.

Menariknya drama lewat malam itu ialah mengenai masa depan kerajaan.

Berdasarkan amalan, jika bajet tidak diluluskan, dalam bahasa mudahnya, kerajaan sedia ada dianggap telah tumbang dan diganti dengan kerajaan baru.

Melihat betapa besarnya kesan pengundian kepada bajet, maka tidak hairanlah Anwar yang jarang berada di Parlimen hingga lewat malam, kali ini sanggup memastikan seramai mungkin Ahli Dewan Rakyat pembangkang tetap berada di Dewan itu.

Conggaknya mudah sahaja kerana, daripada 137 Ahli Dewan Rakyat BN, 25 adalah Menteri (semua Menteri 30 orang termasuk lima Senator yang merupakan Ahli Dewan Negara dan tidak boleh mengambil bahagian dalam pengundi di Dewan Rakyat), 33 Timbalan Menteri daripada 40 semuanya termasuk tujuh Senator menjadikan jumlah Ahli Dewan Rakyat BN yang menjadi penyokong seramai 79 orang.

Daripada jumlah tersebut, Menteri dan Timbalan ada yang mempunyai urusan rasmi kerajaan dan tidak boleh hadir ke Dewan Rakyat. Daripada 79 orang penyokong kerajaan, ada yang mempunyai urusan atau sudah berada di luar Dewan.

Senario ini sering menyaksikan kehadiran kadang kala tidak mencecah 50 orang di pihak BN. Beginilah fenomena nya yang selalu di saksikan.

Sedangkan pembangkang mempunyai 82 ahli dan Bebas tiga orang.

Berdasarkan pemantauan dan conggak tersebut, pihak pembangkang mungkin membuat andaian mengikut beberapa pengundian yang dibuat sebelum ini, jumlah Ahli Dewan Rakyat BN yang berada di Dewan kadang kala hampir sama jumlahnya dengan Ahli Dewan Rakyat pakatan pembangkang.

Mungkin atas perkiraan ini, Anwar melihat pengundian lewat malam di Dewan Rakyat merupakan peluang untuk ‘menggulingkan’ kerajaan secara lebih demokratik.

Melihat kepada situasi ini, BN tidak boleh sentiasa merasa selesa kerana setiap peluang yang ada pasti akan diintai oleh pakatan pembangkang.

Apakah selepas ini BN akan lebih serius berhadapan dengan pembangkang di Dewan Rakyat kerana Perdana Menteri dan Timbalannya yang merupakan Ketua Whip BN dapat menyaksikan sendiri bagaimana kelebihan tiga undi yang meluluskan Bajet 2010 telah berjaya menyelamatkan hayat kerajaan BN.

Malah menukar mesyuarat kabinet pada hari Jumaat semasa sidang Dewan Rakyat daripada semangatnya ialah bagi membolehkan Menteri dan Timbalannya sentiasa berada di Parlimen.

Begitu juga halnya dengan wakil rakyat yang menjadi penyokong, kehadiran tidak boleh diambil mudah.

Moga mereka belajar dan sedar kerana landskap politik dan Dewan Rakyat telah berubah.

SUMBER http://sentiasa.blogspot.com/

Monday, December 14, 2009

Konvensyen PR

Konvensyen Pakatan Rakyat yang bakal diadakan merupakan satu usaha Pakatan Rakyat (PR) dalam membentuk satu uniti di antara PKR, PAS dan DAP sendiri.

Konvensyen yang pertama kali diadakan ini bakal membincangkan topik ‘Dasar Bersama Pakatan Rakyat’. Pembentangan kertas kerja ini akan disampaikan oleh Pemimpin Utama Pakatan Rakyat semasa Konvensyen tersebut.

Konvensyen ini seolah-olah memberi bayangan kabinet yang wujud hasil gabungan ke tiga-tiga parti dalam merampas pemerintahan yang kini di terajui Barisan Nasional. Ia bagi mengimbangi kepincangan pentadbiran Najib yang sedia ada.

Pembentangan ini akan menjadi dasar yang akan diterima, disepakati dan dihormati oleh ketiga-tiga Parti dan muafakat Pakatan Rakyat.

Tema konvensyen Pakatan Rakyat ini adalah ‘Memimpin Perubahan, Menjana Kemenangan’. Konvensyen ini juga akan menjadi pemangkin kepada hasrat Pakatan Rakyat untuk menawarkan kepada rakyat Malaysia sebuah kepimpinan yang berwibawa.

Seramai 1500 Perwakilan dari ketiga-tiga Parti akan hadir dan berhimpun di Shah Alam bagi menyaksikan detik penting dan sejarah besar Pakatan Rakyat serta seluruh rakyat Malaysia secara amnya.

Konvensyen ini akan diadakan pada hari Sabtu, 19 Disember 2009 bertempat di Auditorium MBSA, Shah Alam, Selangor.