THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, March 5, 2010

PKR BERTAMBAH KUAT

UMNO menyerang Parti Keadilan Rakyat bertubi-tubi kerana ia mahu Barisan Nasional mendapatkan majoriti dua prtiga kerusi Parlimen dengan apa cara sekali pun. Dengan kuasa dua pertiga itu, mereka boleh pinda Perlembagaan Persekutuan. Mereka boleh ubah suai kawasan Parlimen . Mereka mahu lebih banyak kerusi majoriti orang Melayu kerana UMNO ingat orang Melayu tetap menyokongnya. Kononnya kalau tambah kerusi majoriti Melayu, maka kerusi UMNO dalam pilihan raya akan bertambah. Oleh itu, untuk dapatkan majoriti dua pertiga ini, UMNO berjaya menarik beberapa orang Ahli Parlimen PKR untuk menyokong BN bagi tujuan ini. Nampaknya hasrat Najib untuk mengembalikan kerusi dua pertiga di Parlimen akan tercapai. Saya percaya ada beberapa Ahli Parlimen PKR lagi akan keluar parti tidak lama lagi.

Sekarang kita bukan saja ada “Sodomy 2”; tetapi kita juga berhadapan dengan fenomena politik “Perak 2” di mana apa yang terjadi di Perak sudah pun bermula di peringkat pusat. Fenomena menggunakan wang, sogokan dan imbuhan ditawarkan untuk orang-orang PKR ini untuk berpaling tadah. Ini bukan kenyataan yang dibuat untok menutup kelemahan PKR dan kepimpinannya.Ini lah yang benar-benar berlaku. Inilah maklumat dan laporan yang kita terima dari orang ramai. Memang ada aspek tertentu dalam pengurusan parti yang perlu kita perbaiki, dan perkara ini sudah pun diakui dan tindakan telah pun diambil. Tetapi kita tidak dapat menahan “political mercenaries ” atau mereka yang sanggup menggadai perjuangan dengan wang dan jawatan, daripada melompat keluar dari parti kita.

Walaupun berberapa pemimpin parti melompat, sebenarnya sokongan rakyat bertambah. Inilah kekuatan kita yang sebenar. Inilah yang perlu disebar dan difahami oleh penyokong Pakatan Rakyat. Lihat sahaja sokongan padu para pemimpin dan ahli-ahli Parlimen DAP dan PAS terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim; ini menunjukkan perpaduan kita yang kukuh dan ikhlas. Kita bersama telah dapat mengatasi politik rasuah ini. Pilihan raya akan datang bergantung kepada kuasa rakyat, dan bukan kepada beberapa kerat “political mercenaries” yang melompat ini.

Saya dan kawan-kawan dalam PKR tetap akan mempertahankan perjuangan politik Pakatan Rakyat. Setelah selesai fenomena melompat ini, keadaan akan tenang kembali. Kita tidak akan lumpuh, malah kita akan lebih kuat. Kita akan lebih teliti dalam memilih calon, kita akan lebih cermat melantik wakil dalam jawatan tertinggi parti. PKR telah menghadapi keadaan yang lebih dahsyat daripada serangan wang ini, tetapi kita masih subur dan kuat. Ini bererti ramalan Pak Pandir kononnya PKR akan lumpuh hanyalah mimpi di siag hari kerana mereka tahu siapa sebenarnya yang telah kehilangan sokongan rakyat.

Saya harap rakyat Malaysia yang mahukan perubahan tetap yakin dengan perjuangan kami. Kalau dulu tak ramai yang berkaliber yang mahu bertanding di bawah tiket PKR, kini sudah sampai masanya anda menyahut cabaran untuk bersama-sama kami mengubah politik negara. Jika anda yang berwibawa tak mahu menyertai perjuangan ini untuk membasmi rasuah, salah guna kuasa, politik perkauman dan bermacam gejala buruk lain, maka mereka yang tak berkaliberlah akan mengisi kekosongan ini.

SUMBER http://www.myzaidibrahim.com/

IKRAR SETIA KEPADA DSAI

12 ahli Parlimen PKR telah menandatangani satu ikrar menyatakan sokongan kepada Penasihat PKR, Anwar Ibrahim.

Mereka yang hadir di pejabat PKR di Petaling Jaya untuk menyatakan pendirian itu ialah Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang), Ahmad Kassim (Kuala Kedah), Azan Ismail (Indera Mahkota), Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat), Ab Aziz Ab Kadir (Ketereh), Yusmadi Yusoff (Balik Pulau), S Manikavasagam (Kapar), Rashid Din (Merbok), Loh Gwo Burne (Kelana Jaya), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) dan Hee Loy Sian ( PJ Selatan). G Gobalakrishnan (Padang Serai) juga turut menandatangani ikrar taat setiap berkenaan tetapi tidak hadir kerana berada di luar negara.

Hanya Wee Chong Keong (Wangsa Maju) dan Zulkefli Nordin (Kulim - Bandar Baru) tidak hadir dan tidak juga menandatangani ikrar. Besar kemungkinan Wee dan Zulkefli Nordin akan mengistyhar secara berasingan dalam masa terdekat.


AIC KEPADA KJ

Kelab Anwar Ibrahim (AIC) melihat kenyataan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengenai kedudukan Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang adalah satu kenyataan yang lucu dan dangkal.

Khairy berhujah bahawa pengekalan Dato' Seri Anwar sebagai Ketua Pembangkang akan mengundang lebih banyak masalah bukan sahaja kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) malah kepada Pakatan Rakyat secara keseluruhannya. Kalau Khairy dulunya membantah "campurtangan asing" MP Australia yang mendesak pertuduhan ke atas Dato' Seri Anwar digugurkan, apa hak Khairy untuk membantah muafakat PR untuk Dato' Seri Anwar terus kekal mengepalai PR di Dewan Rakyat?

Khairy menyatakan bahawa tindakan PAS dan DAP yang masih memberi kepercayaan kepada Anwar adalah agak luar biasa kerana bilangan anggota Parlimen dari DAP melebihi PKR kini. Khairy mungkin buta sejarah, kerana sejarah Dewan Rakyat pasca merdeka pernah menyaksikan Almarhum Dato' Onn Jaafar, perwakilan tunggal Parti Negara di Parlimen pada tahun 1959 dilantik menjadi Ketua Pembangkang meskipun pada ketika itu blok pembangkang didominasi oleh Pas dan Socialist Front. Memimpin PR memerlukan karisma dan kualiti kepimpinan yang fleksibel, dan ini jelas terbukti ada pada Dato' Seri Anwar pada masa kini dan dipersetujui oleh PAS dan DAP khususnya.

Tidak timbul isu,sebagaimana didakwa Khairy, bahawa PR hanya bergantung kepada Dato' Seri Anwar tanpa sebarang pelan penggantian. Ini kerana PR tidak mengamalkan pelan penggantian individu yang hanya ditentukan oleh pihak-pihak tertentu sebagaimana Umno. Sebaliknya segala keputusan mengenai hala tuju kepimpinan PR akan bergantung kepada Konvensyen setiap parti komponen dan juga Konvensyen PR sendiri di masa akan datang.

Ini berbeza dengan Umno, pengganti Presiden Umno misalnya, diputuskan oleh penyandang Presiden terdahulu tanpa sebarang proses demokrasi, dan perwakilan Umno dalam Pemilihan Umno hanya menjadi rubberstamp untuk mengesahkan 'pilihan hati' penyandang meskipun pilihan itu boleh dipertikaikan kredibilitinya.

AIC berpendapat, adalah wajar bagi Khairy untuk memperkemaskan gerak kerja dan kedudukan beliau di dalam Pergerakan Pemuda Umno, daripada terus mengekori jejak yang diambil oleh Dato' Seri Anwar dan PR umumnya.

Jika Khairy merasakan bahawa Dato' Seri Anwar mendatangkan masalah, AIC sepenuhnya bersetuju bahawa kepimpinan Dato' Seri Anwar sememangnya mendatangkan masalah, bukan kepada PR, tetapi kepada sistem korup dan perlaksanaan zalim kerajaan Umno-BN sehingga menyebabkan setiap inci jejak dan langkah yang diambil Dato' Seri Anwar bisa mendatangkan racau terhadap kepimpinan Umno-BN.

Muhammad Shukri Md. Saad
Presiden
Kelab Anwar Ibrahim (AIC)

WAJAH UMNO

Hakikat yang telah diterima bukan sahaja oleh orang Melayu Pulau Pinang malahan juga orang Melayu di seluruh Malaysia ialah UMNO telah mengkhianati bangsanya sendiri di negeri itu walaupun diberi peluang memerintah selama lebih daripada 50 tahun.

Apabila UMNO melancarkan serangan terdesak mereka satu demi satu ke atas DAP dan Lim Guan Eng yang baharu sahaja memerintah selama 2 tahun, rakyat Malaysia memandang mereka dengan sinis dan memualkan. Tidak adakah cara lain yang boleh difikirkan oleh UMNO selain daripada memperkudakan NGO Melayu untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang?

Serangan itu berbau perkauman. UMNO sememangnya tidak dapat melarikan diri daripada pegangan keparat itu. Parti perkauman akan sentiasa menggunakan isu perkauman untuk mengekalkan kuasa. Rakyat Malaysia tidak akan dapat dibutakan oleh UMNO yang sekular dan perkauman sampai bila-bila pun.

UMNO ialah spesies Melayu yang aneh. Ikut Perlembagaan Malaysia, orang Melayu itu bertutur dalam bahasa Melayu, beragama Islam, dan mengamalkan adat resam Melayu. UMNO tidak mempertahankan bahasa Melayu. Mereka paksa orang guna bahasa Inggeris untuk mengajar Sains dan Matematik sehinggalah mengalah kerana tidak mampu menahan asakan pejuang bahasa Melayu.

Kita tidak dapat mengkategorikan kumpulan Islam yang mana untuk UMNO. Ini kerana mereka tidak menjadikan hukum-hakam Islam sebagai asas perjuangan. Bagi mereka, meniadakan perarakan Maulidur Rasul itu tanda menghina Islam. Bagi mereka, Kristian Katolik tidak boleh guna perkataan "Allah" sebab itu mereka menentang keputusan mahkamah. Bagi mereka, mahkamah syariah zalim apabila sebat pesalah wanita yang melakukan persetubuhan haram. Apa lagi hendak kita labelkan UMNO kalau tidak sekular?

Melayu ialah satu bangsa yang sopan santun. Sopan santunkah kalau orang UMNO menghina orang Cina dan India yang bersama-sama mereka menuntut kemerdekaan dahulu? Salahkah Tan Cheng Lock melalu AMCJA mengusulkan supaya orang Melayu dibantu kerana mereka dizalimi penjajah Inggeris?

Demikianlah tunggang terbaliknya spesies Melayu UMNO. Nakhodanya sibuk dengan 1 Malaysia yang tak tahu kepala ekor, kelasi-kelasinya bermain api perkauman. Mereka iri hati melihat kejayaan Pakatan Rakyat menggembleng tenaga menyatukan semua kaum di negara ini. Mereka iri hati melihat usaha merakyatkan kekayaan negara yang semakin menjadi realiti. Mereka iri hati melihat perkara asas dalam Perlembagaan Malaysia terus dipertahankan oleh Pakatan Rakyat. Jika semua ini menjadi realiti, UMNO/BN akan menjadi sejarah.

Dek kepanasan itulah mereka menggelabah sekarang ini. Semuanya serba tidak kena kepada mereka yang rasuah, mementingkan diri sendiri dan kroni, salah guna kuasa, dan entah apa-apa lagi kemungkarannya. Dialah yang maha segalanya. Ditunjukkan-Nya kepada kita kecelaruan UMNO yang bertunjangkan sekular dan perkauman itu satu persatu. Wajah huduh UMNO akan terus dijelmakan sehingga mereka sirna dalam dunia politik Malaysia.

SUMBER http://bilahrotan.blogspot.com/

Tuesday, March 2, 2010

BAHAN TERBUANG

Perjuangan memerlukan insan yang tabah, tekun, dan cekal. Insan yang lembek akan menjadi makanan paus yang sentiasa kelaparan. Ramai insan yang lembek dalam PKR. Mereka tidak tahan dolat.

Insan yang lembek pun ada agenda sendiri. Menjadi duri dalam daging sesuatu perjuangan ialah tugas hakiki mereka. Sesudah mendapat pelbagai maklumat, mereka pun menikam kawan dari belakang.

Inilah punca kepada semua persoalan yang melengkari pentadbiran Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang dewasa ini. Banyak sudah rahsia yang dipecahkan oleh tali barut UMNO itu. Sallehuddin, Fairuz, Zahrain, Tee Beng, Osman, dan Jamaluddin sudah tinggalkan PKR. Mungkin ramai lagi yang akan keluar apabila diberi habuan lumayan. Yang tertekan ialah rakyat jelata yang terus dihimpit masalah kewangan.

Situasi ini memperlihatkan beberapa keanehan. Pertama, UMNO yang memegang kuasa tiba-tiba menjadi tong yang menyimpan sampah-sarap tetapi berdendang sayang tentang kejayaan pengumpulan yang hina dina itu. Kedua, mereka telah meletakkan kredibiliti dan integriti mereka di celah-celah politik lama yang masih mereka tatang ke sana sini.

Ketiga,begitu sekali rendahnya maruah UMNO pada pandangan rakyat yang majoritinya telah berpindah ke politik baru. Politik baru mementingkan pejuang yang bukan sahaja tulen malahan juga sejati. Politik baru berusaha sehabis daya merakyatkan sumber kekayaan negara. Politik baru sentiasa mempertahankan perkara asas perlembagaan negara. Politik baru menolak rasis demi perpaduan dan integrasi kaum.

Alhamdulillah!!! Rakyat Malaysia telah celik politik. Mereka tidak akan menari mengikut langkah songsang UMNO. Mereka terdiri daripada spesies telunjuk lurus kelingking berkait. Spesies ini berhati khianat, tidak menghiraukan halal haram, dan menghalalkan cara demi matlamat.

Kita memerlukan Malaysia yang bersih daripada noda dan dosa rasuah. Kita memerlukan Malaysia yang suci daripada ketirisan. Kita memerlukan Malaysia yang terhindar daripada penyalahgunaan kuasa. Kita memerlukan Malaysia yang berkualiti, berkredibiliti, dan berintegriti. Hanya dengan cara itu kita akan hidup dalam suasana yang relatif sempurna. Kita boleh mencapainya jika meninggalkan UMNO jauh-jauh.

SUMBER http://bilahrotan.blogspot.com/

Monday, March 1, 2010

MCA BIDAS IBRAHIM ALI

Kenyataan media asal oleh TI LIAN KER selaku Pengerusi Biro Pertubuhan-Pertubuhan Bukan Kerajaan MCA.

MCA hari ini membidas sekeras-kerasnya kenyataan Presiden Pertubuhan Peribumi Perkasa Negara (Perkasa) Ibrahim Ali yang mendesak kerajaan menghentikan pemberian projek atau tender istimewa kepada syarikat korporat Cina yang tidak tahu berterima kasih.

Kenyataan beliau berlandaskan ras dan berbau perkauman adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan boleh mencetuskan sentimen prasangka perkauman yang semakin menebal dalam negara kita. Kenyataan sedemikian akan menimbulkan ketidaktenteraman bangsa Malaysia yang sedang diancam oleh ancaman luar dan dalaman di mana keharmonian negara buat pertama kalinya terancam oleh pelbagai isu nasional yang sengaja diwar-warkan oleh pihak tertentu yang mempunyai agenda merosakkan ketenteraman negara.

Kenyataan Ibrahim itu seharusnya merujuk kepada semua kaum berlandaskan prinsip-prinsip yang murni dan bukannya mendedahkan kehodohan muka perkauman Ibrahim yang berselindung di bawah pertubuhan Perkasa dengan agenda politik peribadi semata-mata. Minda zero sum game berlandaskan batasan kaum juga akan merugikan negara dan bangsa dalam kegawatan ekonomi yang sedang dihadapi oleh semua.

Kenyataan Ibrahim yang melulu dan tidak berasas adalah satu strategi politik lampau yang tidak boleh lagi diguna pakai dalam era 1Malaysia yang mempromosikan keberkesanan dan sumbangan positif kepada pembangunan negara yamg dapat membawa keuntungan optimum kepada semua rakyat Malaysia. Dengan menjadikan korporat Cina sebagai sasaran akan menghalang kemasukan pelabur-pelabur asing dan kepakaran apabila mereka mengubah haluan akibat ketidakselesaan terhadap dasar negara yang menjadikan mereka mangsa tuduhan dan tohmahan.

Kenyataan Ahli Parlimen Bebas itu bolehlah disifatkan sebagai dangkal dan tidak relevan dalam era globalisasi yang semakin mencabar dan terbuka. Pandangan negatif sedemikian rupa adalah bertentangan dengan segala usaha murni pihak kerajaan dalam meliberalisasikan ekonomi negara, ke arah menarik lebih ramai pelaburan dalaman dan dari luar ke arah pembangunan negara, yang akan membawa keuntungan melimpah kepada rakyat keseluruhannya.

Seharusnya semua pihak sepatutnya memberikan tumpuan tuntas dan fokus kepada usaha meningkatkan tahap daya saing ekonomi negara yang kini sedang berhadapan dengan saingan dan peluang kebangkitan ekonomi dari negara-negara jiran.

"Ini bukan masanya untuk kita berdebat mengenai siapakah yang seharusnya menikmati pai ekonomi negara yang lebih banyak. Dalam keadaan daya saing ekonomi negara kita yang kini semakin ketinggalan berbanding dengan negara-negara jiran, inilah masanya untuk semua pihak bersepakat duduk berbincang dan mencari jalan bagaimana untuk merencanakan kembali ekonomi negara tanpa menimbulkan isu-isu emosi berlandaskan politik semata-mata. Ini kerana akhirnya, ia akan merugikan negara dan rakyat jua yang akan sengsara.

Justeru, kenyataan yang dikeluarkan oleh Ibrahim itu adalah "counter-productive" dan cenderung kepada agenda membinasa daripada agenda membina. Cara dan pendekatan beliau yang ingin mengapi-apikan emosi perkauman, untuk memonopoli peluang-peluang ekonomi berasaskan perkauman adalah ketinggalan masa dan tidak lagi secocok dengan hasrat kepimpinan negara. Rakyat sekarang inginkan ketelusan, keadilan dan kesaksamaan demi masa depan mereka.

MCA berpandangan, mana-mana kontraktor yang mempamerkan sikap positif dan keupayaan terutamanya dari segi kesanggupannya, kemampuan dan keberkesanannya, harus dan perlu diberi peluang yang setimpal untuk bersaing supaya mereka kekal dan terus menyumbang ke arah pembangunan ekonomi negara.

Polemik politik Ibrahim akan menjejaskan kepentingan dan kestabilan negara. Tindakan beliau dikhuatiri akan menakutkan pelabur dalam negara. Inilah masanya kita menunjukkan sikap mesra pelabur dan bukannya kehodohan perkauman.

Tiada gunanya negara menampung kontraktor yang tidak berkesan dan kurang berprestasi yang pada akhirnya akan menggadaikan mutu pembinaan, selain mengancam keselamatan rakyat. Imej negara juga akan terjejas. Pengorbanan piawaian dan rasuah kuasa telah menyebabkan kerajaan dan rakyat mengalami kerugian atas keuntungan segelintir individu. Masalah ini juga telah mengancam kestabilan ekonomi dan keselamatan pengguna dan rakyat.

Oleh yang demikian, sekiranya kontraktor-kontraktor yang mendapat tender tidak mempamerkan prestasi yang cemerlang dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan, maka peluang mendapat tender itu tidak harus diberikan kepada mereka lagi di masa hadapan sejajar untuk memupuk prestasi keberkesaan, penyampaian dan amanah di bawah slogan "Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan."

"Inilah konsep 1Malaysia yang kita mahu lihat yang mana segala bentuk amalan-amalan yang tidak produktif memberi laluan kepada amalan-amalan yang lebih sihat," ujarnya lagi.

SUMBER http://merdekareview.com/

Sunday, February 28, 2010

UMNO KEKAL DENGAN AMALAN RASUAH

Melihat rakyat kurang memberi sambutan kepada program mereka, Umno terpaksa "merasuah" RM10 kepada setiap penduduk Guar Jering di Penanti, Pulau Pinang yang rela hadir ceramah anjuran parti itu bagi menggelakkan terus dimalu.

Apatah lagi ahli Umno di situ tidak mahu menjatuhkan air muka Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi yang hadir pada ceramah tersebut.

Ketika mendedahkan perkara ini Naib Presiden KEADILAN Azmin Ali berkata Umno terus mengumpan rakyat melalui amalan rasuah dan imbuhan material bagi mendapat belas kasihan serta perhatian semula rakyat.

"Umno rasuah RM10 kepada penduduk Guar Jering untuk tarik penduduk hadir majlis Umno yang diadakan pada hari yang PKR membuat ceramah tapi penduduk di sini tidak termakan pujuk rayu duit haram yangingin disampaikan.

"Halal haram Umno tidak peduli lagi, yang penting bagi mereka janji rakyat boleh dibeli supaya Umno boleh berangan-angan kembali merampas kembali kawasan mereka kalah," kata Azmin pada ceramah isu semasa dan menolak fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim di Guar Jering, Penanti bersama Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang Mansor Othman semalam.

Tambah Azmin, Umno juga terus menipu rakyat dengan sengaja mereka cerita bahawa beberapa ahli Pakatan Rakyat telah keluar parti tetapi realiti menunjukkan keahlian Pakatan Rakyat terus meningkat menyebabkan Umno tergugat.


Zahid Hamidi menerima 77? borang keahlian UMNO pada majlis UMNO sebelah petangnya,
yang
kononnya ahli PKR dan PAS yang keluar parti bagi menyertai UMNO.
err.. 77 Borang? tebal sangat tu..


"Ditangan saya ada lebih daripada dua ratus ahli yang baru mendaftar menjadi ahli Pakatan Rakyat tetapi puak ini (Umno) sengaja membuat cerita untuk mencalar imej kita," kata beliau.

Apabila Umno hilang arah dan tidak mampu mencapai dasar-dasar yang dijanjikan mereka merancang untuk memporak-perandakan Pakatan Rakyat supaya rakyat mengalih perhatian tetapi malangnya bagi mereka akyat tetap bersama Pakatan Rakyat manakala Umno terus ditinggalkan kata Azmin lagi.

"Kita tidak perlu bagi 10 sen pun rasuah kepada rakyat kerana rakyat tetap terus membanjiri semua majlis yang dijalankan. Ini membuktikan rakyat memberi sokongan tanpa batasan kerana mereka yakin kepada Pakatan Rakyat berbanding Barisan Nasional.

"BN yang zalim dan rakus hanya mahu mengaut keuntungan haram dan oleh sebab itu mereka akan terus disingkirkan. Kewujudan mereka hanya merosakkan negara dan anak bangsa tidak mampu dibela," katanya lagi.

Jelas beliau jika kezaliman dan penyelewengan Umno berterusan negara akan tergadai.

Ini kerana Umno ingin melihat kemusnahan negara selepas mengaut keuntungan.

PENCACAI UMNO

Buat pencacai parti haramjadah umno... eloklah lu orang semua baca n3 dari zaid Ibrahim ini, sejarah umno sebagai sebuah parti haramjadah yang terkenal dengan Rasuah dan Membela Kroni dengan menindas rakyat. Supaya lu orang semua sedar dan tidak menjadi barua bawahan kerana lu orang hanya di pergunakan oleh mangkuk2 yang berkepentingan sahaja.

Lu orang semua sama saja dengan rakyat yang lain terpaksa merempat berhempas pulas mencari rezeki untuk keluarga, malangnya mereka2 yang lu orang sokong hidup senang lenang dengan kekayaan berjuta Ringgit. So... jangan jadi seperti lembu yang di cucuk hidung oleh mangkuk2 tersebut. Bacalah sejarah umno di bawah ini:

Saya tertarik dengan kenyataan Tengku Razaleigh bahawa beliau masih setia kepada prinsip dan perjuangan UMNO. Hati saya berkata mungkin beliau maksudkan perjuangan dan “legacy” zaman Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Dr Ismail. Kita semua tahu tak ada prinsip dan “legacy” UMNO Baru yang perlu Ku Li bela dan pertahankan. Malah dari kenyataan umum yang dibuat oleh Ku Li kebelakangan ini, banyak dasar kerajaan Barisan Nasional dibidas oleh Ku Li. Malah rasanya tak ada satu pun dasar UMNO hari ini yang Ku Li pertahankan sekarang. Jadi agak terkejut bila saya dengar Ku Li masih setia kepada perjuangan UMNO. Tapi siapalah saya nak mempersoalkan pendirian orang lain.

Yang saya nak utarakan hari ini ialah tentang UMNO Baru. Sebenarnya semasa UMNO Lama diharamkan dan ditutup oleh Dr Mahathir pada tahun 1987, Ku Li tidak dibenarkan masuk parti baru itu. Itu arahan Che Det. Kita tak boleh lupa dengan tindakan Pendaftar Pertubuhan yang telah meluluskan UMNO Baru sebagai pengganti UMNO Lama. Kita tak harus lupa dengan keputusan Pendfatar Pertubuhan yang telah membolehkan UMNO Baru mengambil alih semua aset dan harta UMNO 1946 dan tidak membenarkan pemimpin kanan parti seperti Tengku Razaleigh dan Allahyarham Tunku Abdul Rahman menjadi ahli. Satu tindakan yang tidak bermaruah, salah dan tidak sah.

Tapi inilah budaya politik UMNO Baru. Ketepikan pemimpin sah yang mempunyai ramai pengikut dan tak perlu ikut undang-undang. Maka apakah sah sebenarnya UMNO Baru ini? Anak-anak muda yang berminat dengan politik hari ini mesti menyedari perkara ini. Jangan kita mudah lupa sejarah. InsyaAllah, bila Pakatan Rakyat diberi mandat opleh rakyat nanti, kita akan kaji semula semua ini.

Sumber http://www.ikutsukaakuisa.co.cc/